- Newsroom
Έκπτωση στη φροντίδα και την ιατρική τους περίθαλψη, μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», θα δεχθούν 70.000 από τους 80.000 ηλικιωμένους, που απολαμβάνουν σήμερα τις υπηρεσίες του.
Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
Οι νέες, αυστηρές, προδιαγραφές που μπαίνουν πλέον από το ΙΚΑ, το οποίο έχει την αρμοδιότητα του νέου προγράμματος «Φροντίδα κατ’ οίκον», έχουν ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός δύο στους τρεις από τους ηλικιωμένους που εξυπηρετούνται.
Από τα στοιχεία που συνέλεξε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, μετά και τις ανακοινώσεις της διοίκησης του ΙΚΑ, φαίνεται ότι με το διάδοχο πρόγραμμα θα σταματήσει ουσιαστικά η παροχή υπηρεσιών σε περίπου 70.000 ηλικιωμένους. Σύμφωνα με την ΠΕΔ, η οποία συγκαλεί την άλλη βδομάδα έκτακτη σύσκεψη με τους δημάρχους για το θέμα αυτό, με βάση την προκήρυξη του ΙΚΑ στο πρόγραμμα μπορούν πλέον να ενταχθούν μόνο άτομα που έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, είναι άνω των 78 ετών και δεν έχουν εισόδημα πάνω από 7.715 ευρώ ετησίως.
«Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από τα 80.000 άτομα που σήμερα είναι ενταγμένα στο ‘Βοήθεια στο σπίτι’ θα αποκλειστούν περίπου τα 70.000. Επίσης, ένα πρόγραμμα καταξιωμένο στη συνείδηση της κοινωνίας για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του κινδυνεύει να απαξιωθεί, ενώ κινδυνεύουν να περάσουν στην ανεργία οι 3.740 εργαζόμενοι του ‘Βοήθεια στο σπίτι’», τόνισε ο πρόεδρος του οργάνου Σίμος Δανηλίδης. Η κατάθεση των αιτήσεων πάντως στο ΙΚΑ έχει ήδη αρχίσει, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει πάρει παράταση μέχρι την άνοιξη του 2013 έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών. Την ίδια ώρα, ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους των 3.500 - 4.000 εργαζομένων του προγράμματος, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στα τέλη Μαρτίου, οπότε λήγει επισήμως και το «Βοήθεια στο Σπίτι».
Οι νέοι δικαιούχοι
Σύμφωνα με την πρόσκληση του ΙΚΑ, τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι κατά την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος «Κατ’ οίκον φροντίδα» είναι μεταξύ άλλων: να έχουν κριθεί ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Δηλαδή, ο σύζυγος ή το άλλο πρόσωπο να έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και το ατομικό εισόδημά του να είναι κάτω των 7.715,65 ευρώ ετησίως.
Επίσης, το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας, που προβλέπεται κάθε φορά για την παροχή του ΕΚΑΣ, που ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 7.715,65 ευρώ και το οικογενειακό στο διπλάσιο.
Σε επόμενο χρόνο, που θα γνωστοποιηθεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα μπορούν να ενταχθούν ως ωφελούμενοι και οι συνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 78ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν σωρευτικά τα παραπάνω κριτήρια, χωρίς να απαιτείται πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το νέο πρόγραμμα θέτει αυστηρούς περιορισμούς για τους ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μείνουν εκτός. Μάλιστα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) προτείνει μεταξύ άλλων διεύρυνση και ενίσχυση του προγράμματος, μείωση του ορίου ηλικίας των μη αναπήρων από τα 78, που είναι τα κριτήρια του προγράμματος, στα 65 έτη, η αύξηση του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος από τις 7.700 ευρώ στα 12.000 ευρώ και σε περίπτωση ζεύγους ηλικιωμένων στις 20.000 ευρώ και η μείωση του ποσοστού αναπηρίας που απαιτείται για την ένταξη στο πρόγραμμα από 67% σε 50%.