Θεσσαλονίκη: Ταυτοποίηση ακόμη 13 ατόμων που συμμετείχαν σε οπαδικό επεισόδιο τον Μάρτιο του 2021
Φωτορεπορτάζ από τα ευρήματα της αστυνομίας
'Eνας δρόμος, εξαιρετικά κρίσιμος και χρήσιμος που αν και είναι πανέτοιμος εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, παραμένει εκτός λειτουργίας
Από το 2006 ακόμη, δηλαδή πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια, ήταν γνωστό ότι ένα από τα σημαντικότερα συνοδά έργα του μετρό Θεσσαλονίκης ήταν η διάνοιξη της οδού Μιχαήλ Ψελλού με την οποία εφάπτεται ο τερματικός σταθμός της Νέας Ελβετίας.
Χρειάστηκε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, να απέχουμε λίγες εβδομάδες από τη λειτουργία του μετρό προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις για να προχωρήσουν οι εργασίες διάνοιξης του δρόμου.
Στο σύνολό τους οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σχεδόν τρεις μήνες μετά τις 30 Νοεμβρίου 2024 όταν κύλησε για πρώτη φορά το μετρό στις ράγες. Συγκεκριμένα, στις αρχές Φεβρουαρίου, το τμήμα της Μιχ. Ψελλού, μήκους περίπου 400 μέτρων, από τη συμβολή της με την προέκταση της οδού Παπαναστασίου έως τη συμβολή της με τον παράδρομο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, ήταν πανέτοιμο.
Είχε ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση καθώς και η διαμόρφωση των πεζοδρομίων. Το μόνο που απέμεινε προκειμένου να δοθεί στην κυκλοφορία, ήταν να τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες σε αυτά τα δύο σημεία.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την κατασκευή κυκλικών κόμβων σε αυτά τα δύο σημεία, ωστόσο, η κατασκευή τους έχει παραπεμφθεί προς το παρόν στις ελληνικές καλένδες.
Όμως, μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση παρατηρείται και για ένα τόσο απλό θέμα, όπως είναι η τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη.
Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει αυτή η πολύμηνη καθυστέρηση έχουν να κάνουν με τους συνήθεις γραφειοκρατικούς παραλογισμούς που χαρακτηρίζουν το ελληνικό δημόσιο, αλλά και με την αβελτηρία που επιδεικνύουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες.
Ο παραλογισμός έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπεύθυνος για το φωτεινό σηματοδότη στη βόρεια απόληξη της Μιχ. Ψελλού, στη διασταύρωση με την προέκταση της Παπαναστασίου, είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Αντιθέτως, για το φωτεινό σηματοδότη στο νότιο άκρο, στη συμβολή με τον παράδρομο της Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην υπόθεση εμπλέκεται και η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. η οποία είναι αρμόδια να εκπονήσει τις μελέτες για τους φωτεινούς σηματοδότες και να τις υποβάλλει προς έγκριση στο δήμο και στην Περιφέρεια.
Από τον Άννα στον Καϊάφα
Όπως αναφέρει στο emakedonia.gr ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Πάρις Μπίλλιας “η Ελληνικό Μετρό μας υπέβαλε τη μελέτη στην οποία όμως, κάναμε κάποιες παρατηρήσεις τις οποίες περιμένουμε να τις ενσωματώσουν και να μας τη στείλουν εκ νέου προκειμένου να δώσουμε την τελική μας έγκριση, κάτι που όμως, δεν έχει γίνει ακόμη”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μία από τις παρατηρήσεις είναι να τοποθετηθούν πάνω στους φωτεινούς σηματοδότες ειδικοί αισθητήρες μέτρησης του κυκλοφοριακού φόρτου ώστε να μπορεί να γίνει καλύτερη ρύθμιση των φαναριών προκειμένου να μην δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Ανάλογη μελέτη για το δεύτερο φωτεινό σηματοδότη, υπέβαλε η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Όπως, όμως, αναφέρει στο emakedonia.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πρόδρομος Νικηφορίδης “ο δήμος δεν έχει δυστυχώς τη δυνατότητα να αξιολογήσει αυτές τις μελέτες καθώς δεν διαθέτει τέτοια υπηρεσία. Προκειμένου να αναθέσουμε αυτό το έργο σε εξωτερικό συνεργάτη, κάτι που θα απαιτούσε χρόνο, συμφωνήσαμε την αξιολόγηση να την κάνει η Περιφέρεια”.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κ. Μπίλλια, η Περιφέρεια δεν έχει παραλάβει ακόμη καμία τέτοια μελέτη.
Μ' αυτά και μ' αυτά, ένας δρόμος, εξαιρετικά κρίσιμος και χρήσιμος για την εύρυθμη λειτουργία του μετρό, αν και είναι πανέτοιμος εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, παραμένει ουσιαστικά εκτός λειτουργίας αφού το βόρειο άκρο του είναι κλειστό.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη ο σταθμός μετεπιβίβασης των αστικών λεωφορείων στη Νέα Ελβετία παρότι είναι πανέτοιμος.
Σήμερα όποια αστικά λεωφορεία καταλήγουν εκεί αναγκάζονται να κάνουν κύκλο και να εισέρχονται στο σταθμό από τη νότια πλευρά, επιμηκύνοντας το χρόνο των δρομολογίων, προκαλώντας συγχρόνως κυκλοφοριακά προβλήματα.
Επιπλέον, μερικές λεωφορειακές γραμμές όπως για παράδειγμα η Νο 10 Χαριλάου – Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Νο 66 Θέρμη – Χαριλάου καθώς και άλλες που προβλέπεται να καταλήγουν στη Νέα Ελβετία, αναγκάζονται να κάνουν τέρμα μακρύτερα, δίπλα στο πάρκο.
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο όταν θα δοθεί προς χρήση ο χώρος στάθμευσης του δήμου Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 400 οχημάτων, ο οποίος βρίσκεται στη συμβολή της Μιχ. Ψελλού με την προέκταση της Παπαναστασίου.
Ταλαιπωρία υφίστανται και οι πεζοί, κυρίως αυτοί οι οποίοι θέλουν να πάνε στο μετρό από την πλευρά της Αλλατίνη. Επίσης, υπάρχει και ζήτημα ασφάλειας για τις μετακινήσεις των πεζών, στα σημεία όπου πρόκειται να τοποθετηθούν οι φωτεινοί σηματοδότες, καθώς αναγκάζονται να διέρχονται ανάμεσα από ΙΧ και λεωφορεία, χωρίς να υπάρχουν διαβάσεις, σε ορισμένα σημεία, μάλιστα, δεν υπάρχουν ούτε πεζοδρόμια.
Φωτορεπορτάζ από τα ευρήματα της αστυνομίας
Αυτή την Κυριακή 27/4 στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού
Ζωγράφισαν ένα τεράστιο πράσινο καράβι για να γίνει πιο όμορφο το κτίριο, όπως είπαν
Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί στις 9, 10 και 11 Μαΐου στο πάρκο του Ξαρχάκου - «Θα δώσουμε χώρο και φωνή στα άτομα με αναπηρία»