- Newsroom
Η Ελλάδα έκανε ένα ιστορικό βήμα στην πολική επιστημονική έρευνα με την πρώτη ελληνική αποστολή ερευνητριών στην Ανταρκτική, μια προσπάθεια που υλοποιήθηκε με την καθοριστική υποστήριξη της ναυτιλιακής εταιρείας Laskaridis Shipping co. ltd. Ο κ. Συμεών Κωνσταντινίδης, επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρείας Πολικών Ζωνών, μιλά στο «Περιοδικό» του «Εθνικού Κήρυκα» για την αποστολή, τις προκλήσεις της έρευνας και το μέλλον της Ελλάδας στους πάγους της Ανταρκτικής.
Κ. Κωνσταντινίδη, η πρώτη ελληνική επιστημονική αποστολή ερευνητριών στην Ανταρκτική αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο. Πώς γεννήθηκε αυτή η πρωτοβουλία και ποια είναι η αποστολή της Ελληνικής Εταιρείας Πολικών Ζωνών;
Η Ελληνική Εταιρεία Πολικών Ζωνών ιδρύθηκε πριν από περίπου 12 χρόνια με σκοπό να αναδείξει τη σημασία των πολικών ερευνών και να κινητοποιήσει την ελληνική επιστημονική κοινότητα, τα ερευνητικά κέντρα και την Πολιτεία να εμπλακούν ενεργά σε αυτόν τον τομέα. Η Ανταρκτική δεν είναι μόνο ένα παγωμένο τοπίο – είναι ένα ανοιχτό εργαστήριο για την επιστημονική πρόοδο και τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής.
Η αποστολή των δύο Ελληνίδων επιστημόνων, της Χριστίνας Μπαλωμενάκη και της Εύχαρις Γουρουντή, ερευνητριών του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) του Πολυτεχνείου Κρήτης, ήταν μια καθοριστική στιγμή. Εδειξε ότι η ελληνική επιστημονική κοινότητα μπορεί να έχει ενεργό ρόλο σε διεθνείς αποστολές. Το ταξίδι αυτό δεν ήταν μόνο ένα επιστημονικό εγχείρημα, αλλά και ένα μήνυμα: ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι θεατής σε έρευνες που καθορίζουν το μέλλον του πλανήτη. Η αποστολή αυτή πραγματοποιήθηκε με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της Ναυτιλιακής εταιρείας Laskaridis Shipping co. ltd του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, που διαχρονικά ενισχύει πρωτοβουλίες οι οποίες προάγουν την επιστήμη, την έρευνα και τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας.
Περισσότερα ΕΔΩ
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΡΗΚΑΣ