Λιμάνι Πάτρας: Φορτηγό παρέσυρε και σκότωσε 47χρονη ναυτικό κατά την εκφόρτωση πλοίου
Το τραγικό συμβάν έγινε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης
- Newsroom
Της Νικολέτας Μπούκα
Ωστόσο ένας από τους τέσσερις στεφανιογράφους, αυτός του "ΑΧΕΠΑ", είναι παλιός και πολύ συχνά τίθεται εκτός λειτουργίας. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς, ενώ όσων η τσέπη αντέχει το κόστος καταφεύγουν στη λύση των ιδιωτικών κέντρων, όπου μπορούν να υποβληθούν στην ειδική αυτή εξέταση.
Την ίδια στιγμή στον… αέρα βρίσκεται η τύχη εκατοντάδων ασθενών που παθαίνουν έμφραγμα και φτάνουν στα εφημερεύοντα του "Ιπποκράτειου", καθώς στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας μας ο στεφανιογράφος υπάρχει εδώ και χρόνια μόνο στα… χαρτιά.
Αναμένει το "Ιπποκράτειο"
Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι γιατροί, το "Ιπποκράτειο" καλύπτει σχεδόν το 40% των εφημεριών ολόκληρου του νομού Θεσσαλονίκης. Ωστόσο οι περίπου 350 ασθενείς που διακομίζονται κάθε χρόνο στο νοσοκομείο με έμφραγμα όχι μόνο δεν μπορούν να κάνουν άμεσα στεφανιογραφία, αλλά ούτε να υποβληθούν σε διαδερμική αγγειοπλαστική, ώστε να μη νεκρωθεί πλήρως το τμήμα της καρδιάς που έχει υποστεί έμφραγμα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάγκης που υπάρχει για αγορά στεφανιογράφου είναι η προσπάθεια -παλαιότερα- μιας καρδιολόγου του νοσοκομείου, η οποία δεν δίστασε να φτάσει μέχρι το υπουργείο Υγείας αλλά και τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, προκειμένου να βρει τρόπο να αγοραστεί, μέσω εράνου ή δωρεάς, ένας σύγχρονος στεφανιογράφος.
"Εμείς θέλουμε περισσότερο από κάθε άλλον την εγκατάσταση ενός σύγχρονου στεφανιογράφου-αγγειογράφου στο νοσοκομείο μας. Δυστυχώς το θέμα αυτό λιμνάζει εδώ και εννέα χρόνια, διότι από παλιά η διαδικασία δεν ξεκίνησε σωστά. Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έχει γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός και έχει βρεθεί ο χώρος όπου θα μπει το μηχάνημα, στη β' καρδιολογική κλινική, αλλά θα εξυπηρετεί και τα άλλα δύο τμήματα", δηλώνει ο αναπληρωτής διοικητής του "Ιπποκράτειου" Άγγελος Βαλασίδης.
Παράλληλα εξηγεί ότι ήδη η μελέτη σκοπιμότητας για το στεφανιογράφο έχει δοθεί στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας, για να εγκριθεί.
"ΑΧΕΠΑ"
Στο μεταξύ δύο στεφανιογράφοι λειτουργούν στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ", εκ των οποίων ο ένας είναι καινούργιος, ηλικίας περίπου τριών ετών, και ο άλλος παλαιός, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η αντικατάστασή του.
"Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα καινούργιο μηχάνημα, καθώς ο ένας στεφανιογράφος είναι πολύ παλιός και χαλά συνέχεια. Είναι σαφώς αναγκαίος, εάν αναλογιστεί κάποιος ότι μόνο το 2006 κάναμε 1.883 στεφανιογραφίες και 905 αγγειοπλαστικές. Τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται άμεσα, ενώ για τις εξετάσεις ρουτίνας η αναμονή φτάνει περίπου τον έναν μήνα", τονίζει ο διευθυντής της α' καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου "ΑΧΕΠΑ" Γιώργος Παρχαρίδης.
Από την πλευρά του ο διοικητής του "ΑΧΕΠΑ" Δημήτρης Γάκης αναφέρει ότι προωθείται η αγορά νέου υπερσύγχρονου στεφανιογράφου, η αποπληρωμή του οποίου θα γίνει σταδιακά.
"Παπανικολάου" και "Παπαγεωργίου"
Την ίδια στιγμή με έναν στεφανιογράφο του 2004 εξυπηρετούν τους ασθενείς που φτάνουν σχεδόν από όλη τη Βόρεια Ελλάδα οι γιατροί του νοσοκομείου "Παπανικολάου". Ο μέσος όρος των ιατρικών πράξεων που γίνονται σε αυτόν κυμαίνεται στις 2.000 ετησίως, ενώ μόνο το 2006 έγιναν 1.500 στεφανιογραφίες και 750 αγγειοπλαστικές.
Ιδιαίτερη αναμονή δεν υπάρχει και η εξυπηρέτηση των ασθενών γίνεται άμεσα. Βέβαια αρκετοί είναι και οι πολίτες που απευθύνονται για στεφανιογραφίες στα ιδιωτικά κέντρα που ανοίγουν κατά καιρούς, οπότε δεν χρειάζεται να φεύγουν από την πόλη τους για μία εξέταση.
Στο "Παπαγεωργίου" ο στεφανιογράφος που λειτουργεί κατασκευάστηκε το 1995 και εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο το 2001.
"Γίνονται περίπου 140 στεφανιογραφίες και 65 αγγειοπλαστικές το μήνα. Η αναμονή έχει μειωθεί αρκετά και κυμαίνεται σχεδόν στις 10-15 μέρες", αναφέρει ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών του "Παπαγεωργίου" Χρήστος Παπαστεργίου.
Εκσυγχρονίζονται τα μηχανήματα
Όπως εξηγούν οι γιατροί, οι στεφανιογράφοι πρέπει να υπάρχουν σε νοσοκομεία τα οποία διαθέτουν καρδιολογικές και καρδιοχειρουργικές κλινικές. Η στεφανιογραφία είναι μία επικίνδυνη εξέταση, η οποία μπορεί να έχει κάποιες επιπλοκές. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να γίνεται σε νοσηλευτικό ίδρυμα με καρδιολογική κλινική και εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να υπάρχει άμεση καρδιολογική στήριξη του ασθενούς, εφόσον παραστεί ανάγκη.
Σταδιακά πάντως κατασκευάζονται υπερσύγχρονοι αξονικοί τομογράφοι, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έως και 128 τομές το δευτερόλεπτο, παρέχοντας τρισδιάστατη εικόνα της καρδιάς και αναίμακτη εξέταση.
Χάρη στα νέα μηχανήματα, τα οποία υπάρχουν προς το παρόν μόνο σε δύο ιδιωτικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες να ενταχθούν και σε δημόσια νοσοκομεία, καταργείται ο καθετηριασμός και μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα ανιχνεύονται όλες οι πιθανές βλάβες που μπορεί να υπάρχουν στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς. Από εκεί και πέρα επιλέγεται η θεραπευτική αντιμετώπιση με μπαλονάκι ή στεντ ή με χειρουργική επέμβαση.
Το τραγικό συμβάν έγινε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης
'Eνας δρόμος, εξαιρετικά κρίσιμος και χρήσιμος που αν και είναι πανέτοιμος εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, παραμένει εκτός λειτουργίας
Τα 6000τμ του περιπτέρου 13 θα γεμίσουν από τις 21 μάρκες μοτοσυκλετών, σκούτερ και ATV