Άνοιξε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για να φύγουν από τη Γάζα ξένοι υπήκοοι (βίντεο)
Το Κατάρ μεσολάβησε για τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Χαμάς, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ
Πρόκειται για πολίτες με διπλή υπηκοότητα και τραυματίες που χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας
- Newsroom
Μια πρώτη ομάδα, αποτελούμενη κυρίως από γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, ξένων ή Παλαιστίνιων διπλής υπηκοότητας, έφθασε στην Αίγυπτο βγαίνοντας από την Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζεται αδιάκοπα από τον ισραηλινό στρατό, ανακοίνωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε.
Τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων να βγαίνουν από λεωφορεία, ορισμένοι στηριζόμενοι σε δεκανίκια, στην αιγυπτιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα, της μοναδικής διόδου της Λωρίδας της Γάζας προς τον υπόλοιπο κόσμο που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.
🇵🇸🇪🇬 O primeiro grupo de estrangeiros e cidadãos com dupla nacionalidade deixou Gaza esta manhã em direção ao Egipto através do posto de passagem terrestre de Rafah. pic.twitter.com/jiAqIondxr
— Luca do mundo (@Lucadomundo) November 1, 2023
Κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, ξένοι ή Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα, έλαβαν την άδεια να εισέλθουν τον σταθμό της Ράφα νωρίς το πρωί, αφού ανακοινώθηκε ότι ο σταθμός θα ανοίξει για να περάσουν περί τους 90 παλαιστίνιοι τραυματίες και 545 ξένοι και διπλής υπηκοότητας Παλαιστίνιοι.
What is the Rafah crossing, and who can now use it?https://t.co/gx64FywJLl
— MSN UK (@msnuk) November 1, 2023
Σύμφωνα με ξένες κυβερνήσεις, υπήκοοι 44 χωρών, ανάμεσά τους εργαζόμενοι 28 υπηρεσιών, οργανισμών ή μη κυβερνητικών οργανώσεων βρίσκονται στην Λωρίδα της Γάζας όπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από τις βόμβες, χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνικές επικοινωνίες, Ιντερνετ και σχεδόν χωρίς τρόφιμα εξαιτίας της «καθολικής πολιορκίας» που έχει επιβληθεί από το Ισραήλ έπειτα από 16χρονο αποκλεισμό.
Πριν από αυτούς, περί τους 90 τραυματίες, ανάμεσά τους 40 παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, μεταφέρθηκαν με παλαιστινιακά ασθενοφόρα και παραδόθηκαν στις φροντίδες αιγυπτιακών υπηρεσιών.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Ασράφ αλ-Κούντρα, δήλωσε στο AFP ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου υπέβαλαν στην Αίγυπτο κατάλογο 4.000 τραυματιών που έχουν ανάγκη περίθαλψης που δεν μπορεί να παρασχεθεί στην Λωρίδα της Γάζας.
Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα που οδηγεί από τη Γάζα στην Αίγυπτο είναι το μόνο σημείο εξόδου από τον παλαιστινιακό θύλακα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ καθώς δεν επικοινωνεί με αυτό.
Ο αρχικός ρόλος του επρόκειτο να είναι εξαιρετικά σημαντικός για να μπορεί να κινείται ο πληθυσμός έστω προς μία κατεύθυνση χωρίς να υπόκειται στον έλεγχο των Ισραηλινών, αλλά με την άνοδο της Χαμάς στην εξουσία στη Γάζα το 2007, η Ράφα ήταν ανοιχτή μόνο σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και ιδίως κατά τη σύντομη περίοδο που η Μουσουλμανική Αδελφότητα είχε αναλάβει την εξουσία στην Αίγυπτο έως το 2013, με τον τότε πρόεδρο Μόρσι.
➡️ For the first time in 25 days, the Rafah crossing was opened and only 80 wounded Palestinians were transferred from the #Gaza Strip to #Egypt.
— United News (@unitednews266) November 1, 2023
#NoOilForIsrael #غزة_تنتصر #SayNoToPoliticsInMasjid #غزة_الآن #Gaza_Genocide #Gazabombing #حماس #FreePalenstin pic.twitter.com/WSxdme30f2
Βέβαια, Ισραήλ και Αίγυπτος είχαν αποκλείσει τη Γάζα από όταν ανέλαβε η Χαμάς με το Κάιρο να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στο πέρασμα της Ράφα κυρίως μετά την ισλαμιστική εξέγερση στο Σινά.
Η Ράφα παλιότερα ήταν πέρασμα για τους λαθρέμπορους και το 2015 η Αίγυπτος πλημμύρισε επίτηδες τη συνοριακή περιοχή, επιδιώκοντας να καλυφθούν οι σήραγγες τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι λαθρέμποροι για να περνούν στη Γάζα προϊόντα αλλά και ανθρώπους.
Παρά τις διεθνείς πιέσεις να ανοίξει το πέρασμα στη Ράφα για να λάβουν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι βοήθεια, το Ισραήλ αρνείτο πεισματικά, αφήνοντας μόνο έναν ελάχιστο αριθμό φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας.
Today, thanks to American leadership, we secured safe passage for wounded Palestinians and for foreign nationals to exit Gaza.
— President Biden (@POTUS) November 1, 2023
We expect American citizens to exit today, and we expect to see more depart over the coming days.
We won't let up working to get Americans out of Gaza.
Με τη μεσολάβηση του Κατάρ, το οποίο έχει στενές επαφές με την ηγεσία της Χαμάς, το πέρασμα άνοιξε για εκατοντάδες διπλούς υπηκόους που ζουν στη Γάζα και διαθέτουν ξένα διαβατήρια, καθώς και για ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί και πρέπει να λάβουν άμεσα νοσοκομειακή θεραπεία.
Οι πρεσβείες των ανθρώπων που επιτρέπεται να περάσουν από τη Ράφα έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων από την Αίγυπτο.
Ο Σούμπχι Σκάικ, διευθυντής του Νοσοκομείου Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας της Λωρίδας της Γάζας, που νοσηλεύει κυρίως ασθενείς με καρκίνο, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που μεταδόθηκε από το δίκτυο Al-Jazeera, ότι το νοσοκομείο διέκοψε την λειτουργία του ελλείψει καυσίμων.
Η παλαιστίνια υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα επιβεβαίωσε την διακοπή της λειτουργίας του νοσοκομείου και πρόσθεσε ότι πλέον 16 από τα 35 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας είναι εκτός λειτουργίας. «Η ζωή 70 καρκινοπαθών εντός του νοσοκομείου αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο», είπε.
«Ο αριθμός των καρκινοπαθών στην Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται σε περίπου 2.000 που ζουν υπό καταστροφικές συνθήκες ως αποτέλεσμα της ισραηλινής επίθεσης κατά της Λωρίδας και του εκτοπισμού μεγάλου αριθμού» κατοίκων, είπε η Μάι αλ-Κάιλα.
Το Κατάρ μεσολάβησε για τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Χαμάς, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ
Υπολογίζεται πως μέσα στο σαββατοκύριακό πέρασαν 34 φορτηγά
Μεταξύ των ξένων βρίσκεται μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων υπηκόων
Σοβαρές απώλειες εμφανίζει στους τομείς της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της διαχείρισης των θεσμών