Προσπάθεια επανεκκίνησης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Το κρίσιμο σταυροδρόμι και τα... «καμπανάκια»
Η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μιλά για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για το στεγαστικό, τη βία κατά των γυναικών και τα έργα της Θεσσαλονίκης
Περισσότερες από 40 παρεμβάσεις, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή από την κυβέρνηση που αφορούν το στεγαστικό, τονίζει η Έλενα Ράπτη.
Η νέα υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνέντευξή της στη «ΜτΚ», επισημαίνει ότι η στεγαστική ασφάλεια «δεν είναι απλώς μία οικονομική συνθήκη αλλά θεμελιώδης για την ισότητα και τον οικογενειακό προγραμματισμό. Είναι κοινωνική πολιτική στον πυρήνα της -και ταυτόχρονα, μία ισχυρή απάντηση στο δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα».
Για τις πρόσφατες ανακοινώσεις στήριξης σημειώνει ότι «είναι μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνησή μας και, πρωτίστως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφουγκράζονται τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία».
Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης και τον πρώτο απολογισμό του έργου σημειώνει ότι «όταν ένα έργο γίνεται με σχεδιασμό, συνέπεια και με τον πολίτη στο επίκεντρο, μπορεί να φέρει πραγματική αλλαγή».
Όσο για τα έργα στην πόλη απαντά ότι «με συνέπεια στον σχεδιασμό, στοχευμένη στρατηγική και καθημερινή προσπάθεια, οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν το 2019 μετατρέπονται σε μετρήσιμο έργο, αποδεικνύοντας ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί σταθερό αναπτυξιακό πυλώνα για τη χώρα. Άλλωστε, ποτέ μέχρι σήμερα, καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε σε τόσο σπουδαία και μεγάλα αναπτυξιακά έργα για την πόλη μας».
Τέλος, για τη νέα της θέση ως υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τη συνεργασία της με τη Δόμνα Μιχαηλίδου τονίζει ότι η υπουργός «από την πρώτη μέρα, μας ένωσε όλους σε μία ισχυρή ομάδα, κάτω από έναν κοινό στόχο: να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας πίσω και να μετατρέψουμε τις πολιτικές κοινωνικής φροντίδας σε πραγματικό στήριγμα για την ελληνική οικογένεια».
Κυρία Ράπτη, τι σηματοδοτούν οι πρόσφατες ανακοινώσεις οικονομικής στήριξης που έκανε ο πρωθυπουργός την περασμένη Τρίτη;
Είναι μία ακόμα έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνησή μας και, πρωτίστως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφουγκράζονται τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.
Την ίδια μέρα, ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2024, όπου καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ 4,8% του ΑΕΠ και τελικό δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3%.
Η λογική της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι πρώτα να δημιουργεί τον δημοσιονομικό χώρο και μετά να τον μετατρέπει σε κοινωνικό και αναπτυξιακό κεφάλαιο, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική και οικονομική μας σταθερότητα.
Σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόσθετο πλεόνασμα του 2024 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί φέτος, γι’ αυτό και τα μόνιμα μέτρα υπέρ των ενοικιαστών, χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερήλικων και ΑμεΑ θα εφαρμοσθούν από τον Νοέμβριο, ενώ και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων θα αυξηθεί κατά 500.000.000 ευρώ.
Στόχος του πρώτου μέτρου είναι, πρωτίστως, να δοθεί απάντηση στο πρόβλημα της στέγης. Ξέρουμε πόσο δύσκολα τα βγάζουν πέρα οι συμπολίτες μας που είναι στο ενοίκιο ή πληρώνουν ενοίκια για τα παιδιά τους που σπουδάζουν και η ενίσχυσή τους αποτελεί για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πρώτη προτεραιότητα.
Υπολογίζουμε ότι δικαιούχοι θα είναι το 80% των νοικοκυριών που πληρώνουν ενοίκιο.
Το δεύτερο μέτρο απευθύνεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία, κατηγορίες οι οποίες από φέτος θα στηρίζονται, σε μόνιμη βάση, με 250 ευρώ επιπλέον σε κάθε άλλο έσοδό τους. Και αυτό το ποσό θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου.
Αρκούν αυτά τα μέτρα ή μήπως θα χρειαστούν και νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος της στεγαστικής κρίσης που πλήττει, κυρίως, τους νέους ανθρώπους;
Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι ενισχυτικά των παρεμβάσεων που ήδη υλοποιούνται. Η στεγαστική πολιτική αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής μας και συντονίζεται από κοινού με την προεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο μας. Έχουμε διαμορφώσει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο παρεμβάσεων που αγγίζει τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση στην αγορά ακινήτων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε κορεσμένες περιοχές, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία και να ενισχυθεί η διαθεσιμότητα κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση. Παράλληλα, στηρίζουμε ενεργά την ενεργειακή αναβάθμιση της ιδιωτικής κατοικίας, με φορολογικά κίνητρα που φτάνουν έως και τα 16.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες που προχωρούν σε σχετικές παρεμβάσεις.
Ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο είναι το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», το οποίο ενθαρρύνει την αξιοποίηση ανενεργών ακινήτων, ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπου η πίεση είναι μεγαλύτερη. Η λογική είναι απλή: όσο περισσότερα σπίτια επανέρχονται στην αγορά τόσο πιο προσιτή γίνεται η στέγαση για τους πολίτες. Για τον σκοπό αυτό, δίνουμε ισχυρά οικονομικά κίνητρα τόσο σε ιδιώτες όσο και σε τράπεζες, ενώ από το 2026, τα ακίνητα που μένουν κλειστά θα επιβαρύνονται με υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.
Επιπλέον, αξιοποιούμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την παροχή άτοκων δανείων, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κατοικιών.
Κομβική σημασία έχει και το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής, μέσα από το οποίο δημόσια περιουσία μετατρέπεται σε νέες κατοικίες, με ευνοϊκούς όρους.
Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Ποιο ήταν το μήνυμα της επίσκεψης;
Ήταν μία επίσκεψη ουσιαστική αλλά και με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Κατέδειξε ξεκάθαρα τη βούλησή μας να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών που αγγίζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.
Μάλιστα, η επίσκεψη ήρθε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση σημαντικών παρεμβάσεων, με πραγματικό κοινωνικό αντίκτυπο, που δίνουν μία ανάσα ανακούφισης σε χιλιάδες νοικοκυριά.
Για εμάς, η στεγαστική ασφάλεια δεν είναι απλώς μία οικονομική συνθήκη· είναι θεμελιώδης για την ισότητα, τον οικογενειακό προγραμματισμό. Είναι κοινωνική πολιτική στον πυρήνα της -και ταυτόχρονα, μία ισχυρή απάντηση στο δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Τι προγράμματα «τρέχουν» για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγης που υπάρχει στην Ελλάδα;
Αυτήν τη στιγμή, υλοποιούνται περισσότερες από 40 παρεμβάσεις ύψους 6,7 δισ. ευρώ, από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, που αφορούν το στεγαστικό.
Ένα από τα πιο σημαντικά έργα του σχεδίου στήριξης του στεγαστικού, ήταν το πρόγραμμα «Σπίτι μου Ι», η επιτυχία του οποίου οδήγησε στο «Σπίτι μου ΙΙ» με αυξημένο προϋπολογισμό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και διευρυμένα κριτήρια ένταξης δικαιούχων.
Ήδη, στους πρώτους μήνες υλοποίησης του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και μεγάλη ζήτηση.
Επιπλέον, σχεδιάζεται το πρόγραμμα «Κοινωνικής Αντιπαροχής» που θα υλοποιηθεί εντός του 2026, ώστε να αυξηθεί η προσφορά με αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων στην αγορά, παροχή κοινωνικού ενοικίου σε ευάλωτους συμπολίτες μας και αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης δημόσιας περιουσίας που λιμνάζει για χρόνια.
Το πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής είναι ένα καινοτόμο σχέδιο που αξιοποιεί αναξιοποίητα δημόσια ακίνητα για τη δημιουργία προσιτών κατοικιών, μέρος των οποίων θα διατίθενται με κοινωνικά κριτήρια.
Παράλληλα, συνεχίζονται στοχευμένα προγράμματα, όπως το «Στέγαση και Εργασία» και το «Κάλυψη», που παρέχουν στήριξη σε ανέργους, ηλικιωμένους, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία, αστέγους και γυναίκες που έχουν βιώσει ενδοοικογενειακή βία.
Η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι μέσα στις βασικές προτεραιότητες της της κυβέρνησης. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες;
Η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί πια ένα ζήτημα που μένει κρυφό, πίσω από τις πόρτες των σπιτιών. Στις μέρες μας, οι γυναίκες γνωρίζουν πού να στραφούν, ώστε να ζητήσουν βοήθεια και στήριξη. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει δημιουργήσει από το 2010 ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης για γυναίκες που υφίστανται βία ή διακρίσεις.
Στο δίκτυο αυτό περιλαμβάνεται η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, με εξειδικευμένο προσωπικό -ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς- που ανταποκρίνονται άμεσα σε επείγουσες περιπτώσεις.
Επιπλέον, τα 46 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Επικράτεια, προσφέρουν ψυχολογική, κοινωνική και νομική υποστήριξη, ενώ οι 20 -προστατευόμενοι- Ξενώνες Φιλοξενίας αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο για γυναίκες και παιδιά που κινδυνεύουν.
Πέρα από τις βασικές δομές, υπάρχουν και καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως το «Panic Button», που έχει σώσει εκατοντάδες ζωές και το εργαλείο αξιολόγησης κινδύνου «risk tool», το οποίο εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, προσαρμόζοντας την παρέμβαση στις ανάγκες του κάθε θύματος.
Παράλληλα, εξασφαλίζεται πρόσβαση σε δωρεάν νομική βοήθεια, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ παρέχονται ευκαιρίες για επανένταξη στην αγορά εργασίας, μέσα από προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ και το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία».
Το ζητούμενο είναι να μπορέσουν οι γυναίκες που φεύγουν από κακοποιητικές καταστάσεις να ξαναχτίσουν τη ζωή τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Η απεμπλοκή από μία σχέση βίας είναι δύσκολη και πολλές φορές επίπονη διαδικασία και γι’ αυτό, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας είναι εκεί, σε κάθε βήμα αυτής της διαδρομής.
Πάμε λίγο στα θέματα της Θεσσαλονίκης: πώς είδατε τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Μετρό;
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης δείχνουν ξεκάθαρα ότι το Μετρό δεν είναι απλώς ένα ακόμη συγκοινωνιακό έργο -είναι ένας παράγοντας που αλλάζει την καθημερινότητα της πόλης. Από τις 30 Νοεμβρίου έχουν γίνει πάνω από 6 εκατομμύρια μετεπιβιβάσεις, και αυτό λέει πολλά. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι μέσα σε λίγους μόλις μήνες, έχουμε έως 15.000 λιγότερα οχήματα κάθε μέρα στο Κέντρο. Αυτό σημαίνει λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, λιγότερη ρύπανση, περισσότερος δημόσιος χώρος για τους πολίτες.
Μάλιστα, τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν αυτήν τη θετική αλλαγή: το 70% των πολιτών δηλώνει πως το Μετρό έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πόλη, ενώ πάνω από τους μισούς το χρησιμοποιούν όσο πιο συχνά μπορούν. Το 47,3% λέει ότι έτσι αντιμετωπίζει ευκολότερα το πρόβλημα στάθμευσης, ενώ το 32,2% έχει ήδη αλλάξει μεταφορικό μέσο.
Αυτό αποδεικνύει πως όταν ένα έργο γίνεται με σχεδιασμό, συνέπεια και με τον πολίτη στο επίκεντρο, μπορεί να φέρει πραγματική αλλαγή.
Συνολικά η Θεσσαλονίκη πώς βλέπετε να βαδίζει προς τη χρονιά ορόσημο που είναι το 2030; Τι χρειάζεται η πόλη επιπλέον;
Η Θεσσαλονίκη διανύει μία περίοδο σημαντικών εξελίξεων με το βλέμμα στραμμένο στο 2030.
Ένας συντονισμένος σχεδιασμός εκσυγχρονισμού, με παρεμβάσεις που αφορούν τις υποδομές της πόλης -από τις μεταφορές και την ενέργεια μέχρι την Υγεία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την καινοτομία. Είναι μία διαδικασία αλλαγής μεγάλης κλίμακας, όχι αποσπασματικής, αλλά καλά σχεδιασμένης και συστηματικά υλοποιούμενης.
Με σπουδαία έργα που περιλαμβάνουν πλήρως ανακαινισμένα νοσοκομεία, νέα σχολικά συγκροτήματα, το υπερσύγχρονο Μετρό που ήδη μεταμορφώνει την καθημερινότητα, καθώς και την επικείμενη ανάπλαση της ΔΕΘ με σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Παράλληλα, το αναβαθμισμένο αεροδρόμιο, η κατασκευή του FlyOver, το υπό κατασκευή Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, το υπό ίδρυση Μουσείο Ολοκαυτώματος και η ενίσχυση του ΟΑΣΘ σε ανθρώπινο δυναμικό και στόλο, ενισχύουν το συνολικό αποτύπωμα.
Την ίδια στιγμή, αναπτύσσεται ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογίας, που όχι μόνο προσελκύει σημαντικές επενδύσεις, αλλά και δημιουργεί προστιθέμενη αξία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, μαζί με εκείνα που σχεδιάζονται, διαμορφώνουν ένα πιο λειτουργικό και ποιοτικό αστικό περιβάλλον.
Με συνέπεια στον σχεδιασμό, στοχευμένη στρατηγική και καθημερινή προσπάθεια, οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν το 2019 μετατρέπονται σε μετρήσιμο έργο, αποδεικνύοντας ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί σταθερό αναπτυξιακό πυλώνα για τη χώρα.
Άλλωστε, ποτέ μέχρι σήμερα, καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε σε τόσο σπουδαία και μεγάλα αναπτυξιακά έργα για την πόλη μας.
Κάτι προσωπικό για το τέλος: Έχοντας συμπληρώσει έναν μήνα στη νέα σας θέση ως υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, πώς ήταν η πρώτη περίοδος και πώς κύλησε η συνεργασία σας με την κ. Δόμνα Μιχαηλίδου;
Νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη προς τον πρωθυπουργό που με εμπιστεύτηκε να αποτελέσω μέρος μίας τόσο σημαντικής προσπάθειας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη στήριξη της οικογένειας, την ενδυνάμωση των γυναικών, την προστασία των πιο ευάλωτων. Η συνεργασία μου με την υπουργό, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, είναι εξαιρετική. Η υπουργός έχει βαθιά γνώση των θεμάτων, στρατηγική σκέψη και την ικανότητα να συνδυάζει τον ρεαλισμό με την κοινωνική ευαισθησία.
Από την πρώτη μέρα, μας ένωσε όλους σε μία ισχυρή ομάδα, κάτω από έναν κοινό στόχο: να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας πίσω και να μετατρέψουμε τις πολιτικές κοινωνικής φροντίδας σε πραγματικό στήριγμα για την ελληνική οικογένεια.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 27.04.2025
Η χώρα στα χρόνια της ΝΔ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, επισημαίνει το μέλος του Πολιτικού Κέντρου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Θα ηγούνται ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι