Ελπιδοφόρα τα στοιχεία για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στην Ελλάδα

Ετησίως 300 - 350 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο στην χώρα μας

- Newsroom

Σημαντικά και ελπιδοφόρα είναι τα στοιχεία για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στην Ελλάδα, όπως προέκυψε από τη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», από το Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου οι διευθυντές των τμημάτων της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» παρουσίασαν πιστημονικές δραστηριότητες και ερευνητικές συμπράξεις με άλλα νοσοκομεία του εξωτερικού, όλα τα θεραπευτικά δεδομένα για την αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, καθώς και το έργο των τμημάτων τους που κατατάσσει την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» ανάμεσα στα καλύτερα νοσοκομεία της Ευρώπης.

Ετησίως 300 - 350 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο στην χώρα μας. Μέχρι σήμερα στο Ογκολογικό Νοσοκομείο, έχουν πραγματοποιηθεί 47.000 νοσηλείες, 209.100 ημερήσιες νοσηλείες, 1.500 μεταμοσχεύσεις, 20 κυτταρικές θεραπείες και 3 θεραπείες με γονιδιακή τροποποίηση.

Επίσης, έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί οι εθελοντές δότες μυελού των οστών στην Ελλάδα μέσα σε μια δεκαετία χάρη στο έργο του Συλλόγου ««ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», όπως ανέφερε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Σωματείου «Σύλλογος ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», Στέλιος Γραφάκος.

Ο αριθμός των Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στη χώρα μας προ 10ετίας δεν ξεπερνούσε τις 40.000. Μέχρι στιγμής, έχουν εγγραφεί στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, 178.000 νέοι εθελοντές δότες, 422 από τους οποίους βρέθηκαν συμβατοί και έδωσαν ζωή σε αντίστοιχους ασθενείς.

«Μόνο το 2024 εγγράψαμε 21.909 νέους Εθελοντές Δότες και 79 βρέθηκαν συμβατοί και έδωσαν μόσχευμα. Για να γίνει αντιληπτό το έργο του ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, αρκεί να σημειώσουμε ότι πριν από το 2014, τα μοσχεύματα για τους Έλληνες ασθενείς, ελλείψει δοτών όλα προέρχονταν από το εξωτερικό ενώ σήμερα το 40% των Ελλήνων ασθενών μεταμοσχεύονται από Έλληνα Δότη όπως και πολλοί πλέον ασθενείς του εξωτερικού. Στην Παγκόσμια κατάταξη των χωρών που ανήκουν στο WMDA (57 χώρες από όλο τον κόσμο) η χώρα μας ήταν στην προτελευταία θέση. Τώρα πλησιάζει στις 10 πρώτες θέσεις της Παγκόσμιας κατάταξης», ανέφερε ο κ. Γραφάκος. Συνολικά οι Εθελοντές Δότες Μυελού Οστών της χώρας μας , οι καταγεγραμμένοι στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων είναι 258.000.

Μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας σε Ογκολογικό Νοσοκομείο

Το «παρών» στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ Μιχάλης Κεφαλογιάννης, έδωσαν ο υπουργούς Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Λίλιαν Βιλδιρίδη, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα κατά του παιδικού καρκίνου.

Ο Υπουργός Υγείας, υπογράμμισε την κεφαλαιώδη συμβολή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στον αγώνα για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έχει αφήσει πίσω της ένα συγκλονιστικό έργο, το οποίο έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε». Παράλληλα, μίλησε αναλυτικά για τη σημασία της μετατροπής της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» σε Ογκολογικό Νοσοκομείο, η οποία θα γίνει άμεσα: «Έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έναρξη λειτουργίας του Ογκολογικού Νοσοκομείου, την επόμενη εβδομάδα εκδίδεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και ξεκινάει η μετάβαση για τη δημιουργία του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και τις νέες δυνατότητες που πλέον θα υπάρχουν με το σχήμα αυτό. Θα συνεχίσει η καλή συνεργασία των δύο νοσοκομείων, δεν θα σταματήσει η συνεργασία με τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, το Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και το «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ», απλώς απελευθερώνουμε τον νέο φορέα για να μπορεί να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, να γίνει το καλύτερο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων στην Ευρώπη και να φτάσει σε επίπεδα που μόνο υπερηφάνεια θα δίνει σε όλους».

Από την πλευρά της η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στη σημασία της στήριξης των οικογενειών που έρχονται αντιμέτωπες με τον παιδικό καρκίνο, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του Υπουργείου Υγείας να στηρίξει κάθε δράση για τη δευτερογενή πρόληψη του παιδικού καρκίνου, διαβεβαιώνοντας ότι «θα είμαστε στο πλευρό κάθε οικογένειας που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη νόσο, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ελπίδα».

Παράλληλα, η Αναπληρώτρια Υπουργός, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, ένα οριζόντιο σύστημα που θα επιτρέπει τη δημιουργία μητρώων ασθενειών για κάθε νοσολογική οντότητα, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. «Πρόκειται για ένα έργο που θα μεταμορφώσει το υγειονομικό τοπίο στη χώρα μας και θα δώσει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να κάνουν ακόμα καλύτερα τη δουλειά τους», δήλωσε.

Στην προσφορά της Μαριάννας Βαρδινογιάννη και στην σημαντική παρακαταθήκη που άφησε αναφέρθηκε ο Μανώλης Παπασάββας, κοινός Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ».

«Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αναγνωρίζοντας τη δύναμη της συνεργασίας δημιούργησε από νωρίς ένα δίκτυο με κορυφαία ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού, ενθαρρύνοντας την συνεργασία, την ανταλλαγή απόψεων και την συμμετοχή σε διεθνή πρωτόκολλα και έρευνες. Η συνεχής αναζήτηση κάθε τι καινοτόμου και πρωτοποριακού και η διορατικότητα της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία μάλιστα αντιλήφθηκε από πολύ νωρίς την δύναμη της ιατρικής ακριβείας, μας οδήγησε σε μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών όπως την ίδρυση του πρώτου και μοναδικού μέχρι και σήμερα Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους, την ίδρυση εξειδικευμένων εργαστηρίων και εξωτερικών ιατρείων».

Η υπεύθυνη θεμάτων υγείας του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ» Ντόρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, μέλος ΔΣ Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ, μίλησε για την προσφορά του Σωματείου σε επίπεδο υποδομών, μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας και δημιουργίας συνεργασιών με τα κορυφαία Ογκολογικά κέντρα του κόσμου.

Η σημαντική επιστημονική προσφορά του Κέντρου

Ο Ευγένιος Γουσέτης, Παιδίατρος Αιματολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων και του Κέντρου Κυτταρικής & Γονιδιακής Θεραπείας παρουσίασε τις νέες επαναστατικές θεραπείες που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Μονάδας, τονίζοντας ότι «το κέντρο είναι ένα από τα λίγα κέντρα στην Ευρώπη και Αμερική και το μοναδικό στην Ελλάδα με άδεια παραγωγής τέτοιων θεραπειών».

Ο Αντώνης Καττάμης, Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας- Ογκολογίας, Υπεύθυνος Πανεπιστημιακής Αιματολογικής-Ογκολογικής Μονάδας μίλησε για το «μεγαλύτερο επίτευγμα της μονάδας τα τελευταία χρόνια που είναι η ανάπτυξη εξειδικευμένου εργαστηρίου «Μεταφραστικής Έρευνας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας». Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαστήριο μοριακής γενετικής με εξειδίκευση στην μεταφραστική έρευνα και την παροχή μοριακών εξετάσεων στον τομέα της παιδιατρικής ογκολογίας και των καλοήθων αιματολογικών νοσημάτων».

Στις διεθνείς συνεργασίες που έχουν αναπτύξει τα Ογκολογικά Αιματολογικά τμήματα της Μονάδας με ξένους φορείς, αναφέρθηκε ο Βασίλειος Παπαδάκης, Διευθυντής ΕΣΥ Παιδιατρικής Αιματολογίας, Προσωρινός Προϊστάμενος Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας.

Ο Δημήτριος Δογάνης, Διευθυντής ΕΣΥ, Προσωρινός Προϊστάμενος Ογκολογικού Τμήματος «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» υπογράμμισε ότι: «Έχοντας επιτύχει υψηλότατους δείκτες επιβίωσης, υψηλότερους ακόμη και από τη βιβλιογραφία, αφού ακόμα και περισσότερα από 85 από τα 100 παιδιά μας θεραπεύονται, αποσκοπούμε όχι μόνο σε περαιτέρω βελτίωση αλλά και σε επιβιώσαντες με άριστη υγεία και ποιότητα ζωής σωματικά και ψυχοκοινωνικά».

Loader