Ανησυχία για τους σεισμούς στην Σαντορίνη: Φεύγουν μαζικά οι κάτοικοι - Ποια μέτρα πάρθηκαν (βίντεο)

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών - Τι λένε οι ειδικοί

- Newsroom

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα κατολισθήσεις. 

Δείτε βίντεο

Όπως αποφασίστηκε κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ διαπιστώθηκε ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).

Ειδικότερα, μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.

2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).

3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:

- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.

- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.

- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).

- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ). Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι σεισμοί

200 σεισμοί από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

Σεισμοί 4,9 και 4,4 Ρίχτερ στην Αρκεσίνη Αμοργού

Νέα σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:17, σε απόσταση 231 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 18 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Λίγη ώρα αργότερα, σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:05, σε απόσταση 233 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 15 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Eνεργοποιήθηκε το 112

Νωρίτερα ενεργοποιήθηκε εκ νέου το 112 προειδοποιώντας για παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ίου, της Αμοργού, της Θήρας και της Ανάφης και καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των νήσων Ίου, Αμοργού, Θήρας και Ανάφης. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών.

Νωρίτερα Εστάλη 112 στους κατοίκους της Σαντορίνης για κίνδυνο κατολισθήσεων

Πριν από λίγο, εστάλη Επείγουσα ειδοποίηση μέσω του αριθμού 112 στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σαντορίνης, προειδοποιώντας για είνδυνο κατολισθητικών φαινομένων λόγω της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στις εξής τρεις περιοχές του νησιού:

  • Αμμούδι
  • Αρμένη
  • Παλιό Λιμάνι Φηρών

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας και να αποφεύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση στις εν λόγω περιοχές μέχρι νεοτέρας.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, μία ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους αλλά και εναέριοι διασώστες έχουν μεταβεί στη Σαντορίνη. Από χθες έχουν στήσει σκηνές έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις ΔΑΠΠΟΣ για να διαμείνουν σε αυτές, όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο.

Φεύγουν οι κάτοικοι

Αυξημένη είναι η κίνηση στο λιμάνι της Σαντορίνης, καθώς αρκετοί κάτοικοι αποφασίζουν να αποχωρήσουν προσωρινά από το νησί λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας.

Οι αναχωρήσεις πραγματοποιούνται είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, με τα πλοία και τις πτήσεις να καταγράφουν πληρότητες.

Β. Κικίλιας: Το σύνολο των μέτρων που έχουν παρθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά

«Το σύνολο των μέτρων που έχουν παρθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Έχουν γίνει αυτά που πρέπει σε επιχειρησιακό επίπεδο» από την Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αυτοδιοίκηση και τους επιστήμονες μας» τόνισε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι «συνεδριάζει πλέον καθημερινά η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, και προτείνει μέτρα. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς, και με όλες τις τελευταίες τεχνολογίες, αυτά τα οποία απορρέουν από την σεισμική δραστηριότητα, η οποία είναι παρατεταμένη, και προσπαθούμε μόνιμα να ενημερώσουμε σωστά». Σήμερα, συνέχισε ο κ. Κικίλιας, «απαιτήθηκαν και (αποστολές μηνυμάτων) "112", προκειμένου για την Θήρα και τα γύρω νησιά, σε ό,τι έχει να κάνει με μικρές κατολισθήσεις ως συνέπεια της παρατεταμένης σεισμικής δραστηριότητας».UPDATEDπριν 2 ώρες

 Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο και επιστημονικά αλλά και στην πράξη, για το τι κάνουμε ως οργανωμένο κράτος και Πολιτική Προστασία για να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας, είπε ο κ. Κικίλιας, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιού. Ο κ. Ψυχογιός δήλωσε ότι παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης του κρατικού μηχανισμού, συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους και τους κάλεσε να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Πρόεδρος ΣΕΕΝ: Καμία διαφοροποίηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών λόγω της αυξημένης κίνησης στη Σαντορίνη

Kανένα μέλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας δεν έχει προβεί σε αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με αφορμή την αυξημένη κίνηση στο λιμάνι της Σαντορίνης, λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Διονύσης Θεοδωράτος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι, σε συνέχεια της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στο νησί της Σαντορίνης, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου, βρίσκονται δίπλα στους κατοίκους του νησιού, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις ακόμα και με έκτακτα δρομολόγια.

Επισημαίνει ότι κανένα μέλος του συνδέσμου δεν έχει προβεί σε διαφοροποίηση των ναύλων.

Οι σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργού είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, επανέλαβε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σε ανάρτησή του ο γνωστός σεισμολόγος, επεσήμανε ότι «μία από τις επιστημονικές αποδείξεις προέρχεται από τους μηχανισμούς γένεσης των ισχυρότερων σεισμών που δημοσίευσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Όλοι πλην ενός δείχνουν πανομοιότυπη διάρρηξη διεύθυνσης ΒΑ-ΝΔ, ακριβώς ίδια με τη διεύθυνση του κύριου ενεργού ρήγματος  της περιοχής».

Δείτε την ανάρτηση του κ. Παπαδόπουλου:

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Είμαστε ξεκάθαρα σε προσεισμική ακολουθία, θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 6R οι σεισμοί για να βλάψουν τα νησιά

Συνολάκης για Σαντορίνη: «Δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη του ηφαιστείου»

Την ανησυχία του για το ηφαίστειο της Σαντορίνης εξέφρασε το πρωί της Δευτέρας 3/2 ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης ενώ η σεισμική ακολουθία στο νησί συνεχίζεται.

«Δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη καθώς ανεβαίνει το μάγμα προς την επιφάνεια» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα Mega».

«Αυτή είναι ίσως η στιγμή, είναι εκεί κάτω ο ΟΑΣΠ, να γίνει έλεγχος στα σπίτια για να δούμε, ειδικά αυτά τα οποία είναι πάνω στην καλντέρα, πώς είναι κατασκευασμένα», λέει στο MEGA ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών.

«Είναι πάρα πολύ καλή αυτή πρωτοβουλία η οποία πάρθηκε να αδειάσουν οι πισίνες γιατί κρατάνε πάρα πολύ νερό. Συνήθως οι πισίνες δεν έχουν την ίδια θεμελίωση όπως έχουν τα σπίτια, άρα πολύ εύκολα μπορεί να φύγει μια πισίνα μαζί με το νερό και να παρασύρει και άλλες κατασκευές».

Loader