Ανάβουν φωτιές οι ενδεχόμενες απολύσεις από “κόκκινους” ΟΤΑ

- Newsroom

Φωτιές στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης άναψαν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι πρώτες μετακινήσεις προσωπικού και απολύσεις υπαλλήλων θα γίνουν από 17 δήμους που δεν κατάφεραν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.



Της Φανής Σοβιτσλή

Από το νομό Θεσσαλονίκης ελλειμματικοί εμφανίζονται οι δήμοι Καλαμαριάς και Κορδελιού - Ευόσμου, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να προβεί άμεσα σε διάψευση.
Η λίστα με τους ελλειμματικούς δήμους της χώρας πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις και του δ.σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης συνεδρίασής του για το 2014 έκανε λόγο για συστηματική προσπάθεια να πληγεί για ακόμα μία φορά η τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την άμεση παρέμβαση της ΚΕΔΕ και τη διάψευση των στοιχείων που διοχετεύτηκαν από το Οικονομικό Παρατηρητήριο του υπουργείου Εσωτερικών.
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Σίμος Δανιηλίδης υποστήριξε ότι τα χθεσινά δημοσιεύματα κινητοποίησαν όλους τους δήμους, καθώς πρόκειται, όπως είπε, για πλασματική εικόνα σε βάρος της αυτοδιοίκησης. Διευκρίνισε μάλιστα ότι σε επικοινωνία που είχε χθες με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και τον γ.γ. του ΥΠΕΣ, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τα δημοσιεύματα. Παράλληλα, επισήμανε ότι τα στοιχεία που αναφέρονται δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, ενώ εξέφρασε φόβους ότι επί της ουσίας είναι πρόδρομος ειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Σαφείς αιχμές ότι απέναντι από όλα αυτά που καταλογίζονται στην αυτοδιοίκηση βρίσκεται η ίδια η κυβέρνηση άφησε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Θεόδωρος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αν η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ενωμένη, θα άλλαζαν πολλά πράγματα. Την ενεργοποίηση της ΚΕΔΕ ζήτησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λάζαρος Κυρίζογλου, λέγοντας ότι οφείλει να παρέμβει, για να αποκατασταθεί η αλήθεια.

“ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ”
Πρώτος στη λίστα είναι ο δήμος η Καλαμαριάς, τα έξοδα του οποίου εμφανίζονται να υπερβαίνουν κατά 83% τα έσοδα του 2013. Απαντώντας στα στοιχεία αυτά, ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης υποστήριξε ότι είναι παρωχημένα σε ό,τι αφορά τον ίδιο, σημειώνοντας ότι σήμερα ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του δήμου στο οικονομικό έτος 2013 έκλεισε στο ποσό των 140.557.104,41 ευρώ με εισπραχθέντα έσοδα 116.213.085,26 ευρώ και πληρωθέντα έξοδα 102.027.012,12 ευρώ, εμφανίζοντας ταμειακό πλεόνασμα ύψους 14.186.073,14 ευρώ. Πρόκειται, όπως τόνισε, για το μεγαλύτερο πλεόνασμα που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα ο δήμος και το οποίο μεταφέρθηκε στη χρήση του έτους 2014. Ο κ. Μπακογλίδης εξήγησε ακόμα ότι προϋπολογισμός του 2014 είναι απολύτως ισοσκελισμένος, ενώ εγκρίθηκε χωρίς υποδείξεις ή συστάσεις από το Παρατηρητήριο και επικυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης.
Υπογράμμισε ακόμα ότι μετά την αξιολόγηση του ΥΠΕΣ, ο αναπληρωτής υπουργός Λ. Γρηγοράκος τον ενημέρωσε με το 2271/16-12-2013 έγγραφό του ότι ο δήμος Καλαμαριάς δεν έχει πλεονάζον αλλά ελλείπον προσωπικό τριών υπαλλήλων.
Συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος εκ μέρους της ΚΕΔΕ ζήτησε ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης, θέση που υιοθέτησε και το δ.σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ υποστήριξε ότι σήμερα ο δήμος αντιμετωπίζει παθογένειες, αλλά για αυτό, όπως είπε, ευθύνεται η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει αποδώσει τους πόρους στους δήμους με βάση την απογραφή του 2011. “Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο δήμος να λαμβάνει 3 με 4 εκατ. ευρώ λιγότερα ετησίως και να λειτουργεί σήμερα οριακά, αφού και το προσωπικό είναι και αυτό μειωμένο” τόνισε ο δήμαρχος.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΘ
Τα επόμενα βήματά τους εξετάζουν πλέον οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διεκδικήσουν τη διαχείριση της ΕΥΑΘ. Εξάλλου, αντιπροσωπεία της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας είχε προ ημερών επαφές με εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ και των υποψηφίων επενδυτών, στους οποίους τόνισαν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση διεκδικεί τη διαχείριση της ΕΥΑΘ και ότι αντιτίθεται πλήρως στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΠΕΔ, οι δήμαρχοι γνωστοποίησαν ότι θα προσφύγουν στο ΣτΕ, ενάντια στη χρήση των δημοτικών υποδομών από τους αγοραστές της ΕΥΑΘ.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης, η ΠΕΔ θα επικαλεστεί τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων που αναφέρει ότι η ύδρευση και η αποχέτευση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων, αλλά και το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα των δικτύων και των εγκαταστάσεων της ΕΥΑΘ έχει κατασκευαστεί με δαπάνες δήμων, συνεπώς δεν μπορεί να μεταβιβαστεί η διαχείρισή τους.
Στο εξής πάντως οι δήμαρχοι αποφάσισαν να αναδείξουν το θέμα στην πόλη, να έχουν επαφές με βουλευτές, να ενημερώσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δυνατότητα των δήμων να κάνουν σχετικά δημοψηφίσματα, να προγραμματίσουν τη διενέργεια ενός τέτοιου δημοψηφίσματος για το νερό και να παρέμβουν στο ΣτΕ υπέρ της προσφυγής που έκαναν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗΣ
Τη χρηματοδότηση μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που συνιστά υποσύνολο του ΕΣΠΑ, προτείνει η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι από το ευρωπαϊκό ταμείο για την εξοικονόμηση ενέργειας, όπου υπάρχουν ήδη 4 δισ. ευρώ, μπορεί να υπάρξει εξειδικευμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης όλων των νοικοκυριών και πολυκατοικιών στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και σε όσες πόλεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα αιθαλομίχλης, ώστε με τη χρηματοδότηση να καλύπτεται η αγορά και τοποθέτηση του εξοπλισμού για την παροχή φυσικού αερίου. Η συγκεκριμένη πρόταση ζητά επίσης να υπάρξει περαιτέρω μείωση 15% με 20% του τιμολογίου του φυσικού αερίου, γεγονός που θα αποτελεί αντικίνητρο για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε άλλο καύσιμο υλικό για θέρμανση.
 

Loader