- Newsroom
Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έλαβε την Παρασκευή, 11 Απριλίου, μια επιστολή από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία περιλάμβανε αιτήματα για προσλήψεις, εισαγωγές και πρόγραμμα σπουδών.
Τα αιτήματα κρίθηκαν τόσο επαχθή από τους πανεπιστημιακούς αξιωματούχους, ώστε αποφάσισαν να κινηθούν άμεσα εναντίον του Λευκού Οίκου. Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε δημόσια την πρόθεσή του να απορρίψει τις απαιτήσεις, προκαλώντας μία σφοδρή αντιπαράθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ωστόσο, λίγο μετά την ανακοίνωση, ένας αξιωματούχος της ειδικής ομάδας του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού επικοινώνησε με το Χάρβαρντ, λέγοντας ότι η επιστολή δεν έπρεπε να είχε σταλεί, λέγοντας πως είχε χαρακτηριστεί ως «μη εξουσιοδοτημένη». Η επιστολή είχε σταλεί από τον Σον Κέβνεϊ, αναπληρωτή γενικό σύμβουλο του υπουργείου Υγείας και μέλος της ειδικής ομάδας της αμερικανικής κυβέρνησης για τον αντισημιτισμό, με επίσημο κυβερνητικό λογότυπο και υπογραφές τριών ομοσπονδιακών αξιωματούχων.
Παρότι το περιεχόμενο της επιστολής κρίθηκε αυθεντικό, υπήρξε σύγχυση εντός της κυβέρνησης για το πώς και γιατί εστάλη. Ορισμένοι αξιωματούχοι είπαν ότι στάλθηκε πρόωρα, ενώ άλλοι πίστευαν πως προοριζόταν για εσωτερική χρήση εντός της task force.
Αλλά το timing στο οποίο έφτασε η επιστολή ήταν κρίσιμο: Οι αξιωματούχοι του Χάρβαρντ πίστευαν ότι είχαν ακόμη τη δυνατότητα να αποφύγουν μια σύγκρουση με τον Τραμπ. Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, το πανεπιστήμιο και η ειδική ομάδα είχαν εμπλακεί σε έναν διάλογο. Ωστόσο, οι απαιτήσεις που περιλάμβανε η επιστολή ήταν τόσο ακραίες, που το Χάρβαρντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία δεν ήταν πια εφικτή.
Kλιμάκωσε ο Λευκός Οίκος
Ως απάντηση, ο Λευκός Οίκος κλιμάκωσε την πίεση: Πάγωσε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση και απείλησε με ανάκληση της φορολογικής απαλλαγής του πανεπιστημίου. Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι το Χάρβαρντ θα έπρεπε να είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά πριν προβεί σε δημόσια ανακοίνωση, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης των συζητήσεων, εφόσον το πανεπιστήμιο απολογηθεί για την υποτιθέμενη ανοχή στον αντισημιτισμό.
«Ήταν κακή πρακτική από την πλευρά των δικηγόρων του Χάρβαρντ το γεγονός ότι δεν σήκωσαν το τηλέφωνο και δεν επικοινώνησαν με τα μέλη της ειδικής ομάδας για τον αντισημιτισμό, με τα οποία συνομιλούσαν για εβδομάδες», δήλωσε η Μέι Μέιλμαν, ανώτερο στέλεχος του Λευκού Οίκου. «Αντίθετα, το Χάρβαρντ προχώρησε σε μια εκστρατεία θυματοποίησης».
Με πληροφορίες από New York Times