- Newsroom
Kαμεράριος της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας, δηλαδή ο διορισμένος από τον πάπα Φραγκίσκο κληρικός ανέλαβε από χθες ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό Καθολικός ιερωμένος, ο Κέβιν Φάρελ.
Ο Ιρλανδο-Αμερικανός καρδινάλιος, ήταν αυτός που ανακοίνωσε ότι ο Πάπας «επέστρεψε στην οικία του Πατέρα» αναλαμβάνοντας έναν από τους σημαντικότερους ρόλους του, τη διοίκηση του Βατικανού μέχρι την εκλογή του νέου Ποντίφικα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ορίσει τον Φάρελ σε αυτόν τον ρόλο το 2019. Ο καρδινάλιος θα παραμείνει σε αυτή τη θέση κατά τη διάρκεια της “Apostolica Sedes Vacans”, της μεταβατικής περιόδου από την απώλεια ενός Ποντίφικα μέχρι την εκλογή του επόμενου διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στις παραδοσιακές τελετές πένθους για τον Πάπα Φραγκίσκο.
Γεννημένος το 1947 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας ο Φάρελ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα στην Ισπανία και στο Ποντιφικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο στη Ρώμη. Στην μακρόχρονη πορεία του ως μέλος της Καθολικής Εκκλησίας υπηρέτησε σε ενορίες και ιδρύματα σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως στο Πανεπιστήμιο του Μοντερέι στο Μεξικό και σε ενορία στην Μπεθέσδα του Μέριλαντ.
Συνολικά, ο 77χρονος σήμερα ιερωμένος εργάστηκε πάνω από 30 χρόνια σε εκκλησίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2007 διορίστηκε Επίσκοπος του Ντάλας και το 2016, ο Πάπας Φραγκίσκος του ανέθεσε την ηγεσία του νέου Υπουργείου για την Ποιμαντική των Οικογενειών, αναγορεύοντάς τον Καρδινάλιο. Το 2023, ο πάπας Φραγκίσκος τον όρισε επίσης πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κράτους του Βατικανού και πρόεδρο της Επιτροπής Εμπιστευτικών Θεμάτων.

Ως camerlengo, ο καρδινάλιος Φάρελ θα έχει την ευθύνη για την προετοιμασία του κονκλαβίου, της διαδικασίας μέσω της οποίας εκλέγεται ο νέος Πάπας. Τεχνικά, ένας camerlengo μπορεί να εκλεγεί Πάπας, κάτι που έχει συμβεί δύο φορές στην ιστορία: με τον Τζοακίνο Πέτσι (Πάπας Λέων ΙΓ΄) το 1878 και με τον Ευγένιο Πατσέλι (Πάπας Πίος ΙΒ΄) το 1939.
Ο καρδινάλιος επέβλεψε την επίσημη πιστοποίηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια και θα επιμεληθεί την τοποθέτηση το σώματός του στο φέρετρο και στη συνέχεια θα ηγηθεί της πομπής που θα μεταφέρει τη σορό από το παρεκκλήσι της Domus Santa Marta στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Την Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου
Στη διαθήκη του, που δημοσιοποιήθηκε από το Βατικανό χθες Δευτέρα του Πάσχα, ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσε ότι η τελευταία επιθυμία του ήταν να ταφεί στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζιόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, εντός του Βατικανού. Στο κείμενο που υπογράφει το 2022 ο Πάπας, εκφράζει την επιθυμία να ταφεί «στο έδαφος, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο διάκοσμο» αλλά μόνο με το όνομά του, γραμμένο στα λατινικά, δηλαδή Franciscus. Η σορός του θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα από την Τετάρτη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό ενώ η ταφή θα τελεστεί στην εκκλησία Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης με τάφο λιτό, όπως ήταν η επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου.
Εντός τριών εβδομάδων από την ημέρα του θανάτου του Πάπα αναμένεται ότι οι 136 καρδινάλιοι ηλικίας μέχρι ογδόντα ετών εκ των οποίων το 70% είχαν επιλεγεί από τον Φραγκίσκο, θα πρέπει να απομονωθούν σε μυστικές ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου αρχηγού της Καθολικής Εκκλησίας. Απαιτούνται τα δυο τρίτα των ψήφων ενώ η διαδικασία έχει όριο 13 ημερών για να φανεί λευκός καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα και ο αρχαιότερος εκ των καρδιναλίων να αναγγείλει στο πλήθος «Habemus Papam, (έχουμε Πάπα).
Tο πρακτορείο Reuters παρουσιάζει μερικά ονόματα που συζητούνται ως πιθανοί διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου, μεταξύ αυτών ο 66 χρονος Γάλλος, Jean-Marc Aveline που γεννήθηκε στην Αλγερία, ο Ούγγρος Peter Erdo, Ούγγρος, 72 ετών, ο 68χρονος Μαλτέζος, Mario Grech, ο 79χρονος Ισπανός Juan Jose Omella, ο Ιταλός διπλωμάτης του Βατικανού, Pietro Parolin, 70 ετών, αλλά και καρδινάλιοι από τις Φιλιππίνες, την Γκάνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Με πληροφορίες από BBC