- Newsroom
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε χθες Κυριακή να υποβαθμίζει τον πανικό στα διεθνή χρηματιστήρια εξαιτίας του καταιγισμού τελωνειακών δασμών που επέβαλε, παρομοιάζοντας την κατάσταση με το να παίρνει κανείς «φάρμακο», εν προκειμένω για να θεραπευτούν παθογένειες της αμερικανικής οικονομίας.
«Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους, την ώρα που ηλεκτρονικές συναλλαγές προοιωνίζονται νέα θεαματική πτώση της Γουόλ Στριτ σήμερα ενώ στην Ασία και στην Ωκεανία οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν νέες βίαιες πτώσεις.
Κατά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον μετά το σαββατοκύριακο στο οίκημά του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, ο Ρεπουμπλικάνος δέχτηκε ερωτήσεις για την πορεία των χρηματιστηρίων αφότου ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη κυμαινόμενους τελωνειακούς δασμούς κατ’ ελάχιστον 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ.
Διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι «πολύ πιο δυνατή» μετά την αναγγελία των μέτρων του, ενώ διαβεβαίωσε πως η πτώση των χρηματιστηρίων δεν ήταν κάτι που είχε σκοπό.
«Όμως θέλω να λυθεί το ζήτημα του (εμπορικού) ελλείμματος που έχουμε με την Κίνα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλες χώρες», επέμεινε.
«Δεν θέλω την πτώση» κανενός χρηματιστηρίου, «όμως μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», συμπλήρωσε, κατά τα φαινόμενα αναφερόμενος στην εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από τις εισαγωγές.
«Ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι οι τελωνειακοί δασμοί», επανέλαβε.
Ο κ. Τραμπ αποκάλυψε πως το σαββατοκύριακο συζήτησε «με πολλούς Ευρωπαίους, Ασιάτες, όλο τον κόσμο».
«Θέλουν όλοι απεγνωσμένα να κλείσουμε συμφωνία», κόμπασε.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα να διαπραγματευτεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου -με άλλα λόγια αδασμολόγητου- ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, όπως υπέδειξε ο σύμβουλος και σύμμαχός του Ίλον Μασκ, ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε πως κατά την άποψή του «η Ευρώπη έκανε περιουσία στην πλάτη μας και μας μεταχειρίστηκε πολύ άσχημα».
«Θέλουν να συζητήσουμε αλλά δεν θα γίνει συζήτηση καθώς δεν μας δίνουν πολλά χρήματα σε ετήσια βάση» αγοράζοντας αμερικανικά προϊόντα, διεμήνυσε.
Με νέα πτώση άνοιξαν τα χρηματιστήρια - Βουτιά το πετρέλαιο
Οι προθεσμιακές συναλλαγές που αφορούν τίτλους ενταγμένους στους τρεις βασικούς δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης προοιωνίζονται νέα μεγάλη πτώση της Γουόλ Στριτ σήμερα, καθώς ο αντίκτυπος του καταιγισμού τελωνειακών δασμών που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να γίνεται αισθητός.
Περί τις 01:35 (ώρα Ελλάδας), αφού ξανάρχισαν οι προθεσμιακές συναλλαγές στη 01:00, η τάση ήταν καθαρά πτωτική: –3,56% για τον Dow Jones, –3,85% για τον S&P 500.
Παράλληλα, η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου έπεσε κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο στο οποίο είχε να βρεθεί από τον Απρίλιο του 2021.
Νέες βαριές απώλειες (–7%) στο χρηματιστήριο στο Τόκιο
Το χρηματιστήριο στο Τόκιο κατέγραφε πτώση 7% και πλέον λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών, ενώ αυτό της Σεούλ σημείωνε πτώση 4,6%, ενώ συνεχίζεται ο πυρετός στη Γουόλ Στριτ, εν μέσω κλίματος πανικού στις χρηματαγορές εξαιτίας του εμπορικού πολέμου προς κάθε αζιμούθιο που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Περί τις 03:10 (ώρα Ελλάδας), ο δείκτης Nikkei έπεφτε 7,44%, στις 31.2555 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix κατέρρεε κατά 8,14%. Στη Σεούλ, ο δείκτης Kospi κατέγραφε πτώση 4,77%, ενώ στο χρηματιστήριο του Σίδνεϊ, ο δείκτης S&P/ASX 200 κατέγραφε απώλειες 5,83%.
Ο επενδυτής Άκμαν προειδοποιεί τον Τραμπ
Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων Μπιλ Άκμαν, που προεκλογικά είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ για τον Λευκό Οίκο, προειδοποίησε τον αμερικανό πρόεδρο πως χάνει την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου, προτείνοντας να αναστείλει τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει.
«Ο πρόεδρος έχει μια ευκαιρία να πάρει ταϊμάουτ 90 ημερών», εισηγήθηκε ο κ. Άκμαν μέσω X, ώστε να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα όσον αφορά το εμπόριο μέσω διαπραγματεύσεων.
«Αν, από την άλλη (...) εξαπολύσουμε οικονομικό πυρηνικό πόλεμο εναντίον κάθε χώρας στον κόσμο, οι επενδύσεις θα σταματήσουν, οι επενδυτές θα κλείσουν τα πορτοφόλια τους (...) και θα υποστούμε πολύ σοβαρή ζημιά ως προς τη φήμη μας στον υπόλοιπο κόσμο, που θα κάνουμε χρόνια και πιθανόν δεκαετίες για να αποκαταστήσουμε», πρόσθεσε, επιμένοντας στο ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα πάνω απ’ όλα βασίζεται στην «εμπιστοσύνη».