- Newsroom
Η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που φέρνει η αιφνίδια αλλαγή κανόνων του παιχνιδιού από τις ΗΠΑ, τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να οριοθετηθεί η αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση επιμένει σε μια ενιαία αντίδραση από την Ευρώπη των 27, ήταν σωστό που δεν υπήρξε σπασμωδική αντίδραση αφού χρειάζεται ανάλυση και μελέτη ώστε να είναι αποτελεσματική.
Παράλληλα τόνισε ότι τα δυο μηνύματα που θέλει να στείλει μετά από τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις είναι ότι η δημοσιονομική σταθερότητα είναι ακόμη πιο σημαντική σήμερα απ' ότι πριν από μια εβδομάδα, και πως η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας γίνεται πιο επείγουσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αναταραχής.
«Θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα» είπε επίσης ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι θέλει να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.
Το ΚΥΣΟιΠ όπως είπε ο πρωθυπουργός θα έχει διπλό ρόλο, αφού θα συγχρονίζει πάλι τις δράσεις των παραγωγικών υπουργείων με βάση τους άμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους που έχουν τεθεί, και από την άλλη να χαράσσει μια εθνική οικονομική στρατηγική ειδικά ενόψει των νέων δεδομένων και μετά την επιλογή των ΗΠΑ να ανατρέψουν μέσω της επιβολής δασμών όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα στο παγκόσμιο εμπόριο.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 500 χιλιάδες, και παρά τις εισαγόμενες κρίσεις οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων στάθηκαν ανάχωμα στον πληθωρισμό.
Δεν βρισκόμαστε στο σημείο που θέλουμε είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά-προσέθεσε- δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις να πετύχουμε τους στόχους μας. Οι επενδύσεις η ανταγωνιστικότητα και το ανθρώπινο κεφάλαιο θα έχουν από εδώ και πέρα μια πιο κομβική θέση στο κυβερνητικές επιδιώξεις είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι το ΚΥΣΟιΠ θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη.
Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ αυτές που οικοδόμησαν το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου από το οποίο τώρα παίρνουν αποστάσεις.
«Είναι μια εποχή με απρόβλεπτα ρίσκα για κάθε κράτος, και η οικονομική ευρωστία αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού είναι ο βραχίονας που χτίζεται η συνολική θωράκιση της κοινωνίας μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Η πολιτική σταθερότητα και η εσωτερική συνοχή καθίστανται ακόμα μεγαλύτερο ζητούμενο σε ένα κόσμο οπό απειλείται παράλληλα από γεωπολιτικές εντάσεις και οικονομικές τρικυμίες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της συνειδητής απόφασης των ΗΠΑ να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες, αρκεί να δούμε με σύμμαχο την αλήθεια και τη σταθερότητα και επιμένοντας στην δημοσιονομική συνέπεια. Η Ελλάδα επιμένει έχουμε μια ενιαία αντίδραση στο επίπεδο των 27 της; ΕΕ για να είμαστε αποτελεσματικοί, προσέθεσε ότι ήταν σωστό που δεν υπήρξε άμεση και σπασμωδική αντίδραση γιατί όπως είπε χρειάζεται πολύ μελέτη και ανάλυση για την αντίδραση της Ευρώπης.
«Θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα, και θέλω να κρατήσω τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά γιατί δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ. Έχουμε προϊόντα όπως οι ελιές το λάδι και η φέτα, που δεν παράγονται στις ΗΠΑ και η επιβολή των δασμών δεν έχει μεγάλη λογική» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Τόνισε τέλος ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να διεκδικήσει συστηματικά την είσοδο της μέσω του εμπορίου ελληνικών προϊόντων, σε άλλες αγορές, ενώ εξήρε τον κρίσιμο ρόλο της Ναυτιλίας στο παγκόσμιο εμπόριο.
Χατζηδάκης: «Η ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά»
Από την πλευρά του, ο αντιπρόδερος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά. Στο δημοσιονομικό τομέα αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο και το σημειώνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και το ίδιο ξεκάθαρο είναι και στον αναπτυξιακό τομέα».
Ακόμα, συνέχισε: «Ωστόσο παραμένει ακόμα λόγω των τεράστιων προβλημάτων που κληρονομήσαμε από την κρίση ο μεγάλος εθνικός στόχος της πραγματικής σύγκρισης με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος αλλά πρέπει να τρέξουμε ακόμα περισσότερο».
Ακόμα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε δύο τομείς. Στις επενδύσεις από τη μία πλευρά και στις εξαγωγές από την άλλη. Η προσπάθεια αυτή δεν ανήκει σε μεμονωμένα υπουργεία, αλλά είναι μία προσπάθεια συλλογική».
«Αυτός είναι ο λόγος της επανεργοποίησης του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής που θα συνεδριάζει ανά τακτά διαστήματα για να έχουμε καλύτερο συντονισμό μεταξύ μας και μεγαλύτερη πρόοδο», είπε επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να χτίσουμε μία ακόμα πιο ανθεκτική οικονομία και αυτό είναι δουλειά όλων μας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.
Στη συνεδρίαση συμμετέχουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υποδομών, Χρίστος Δήμας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Δημήτρης Παπαστεργίου συνεδριάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να οριοθετήσουν την αντίδραση της χώρας.