Τραγωδία Τεμπών: Βήμα - βήμα η διευρύνηση για τα αίτια της έκρηξης και της φωτιάς

Δύο χρόνια μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, το ερώτημα του τί προκάλεσε τη φωτιά συνεχίζει να προβληματίζει

- Newsroom

Αντίστροφα μετράνε στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας και στο γραφείο του εφέτη ανακριτή για την παράδοση του πορίσματος του καθηγητή χημικού μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησε της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα larissanet, το πόρισμα αυτό που παραγγέλθηκε από τον εφέτη ανακριτή πέρυσι τον Μάρτιο είναι καθoριστικό για την ολοκλήρωση της υπόθεσης καθώς ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα αναφέρονται σ’ αυτό θα καθοριστούν και οι επόμενες ανακριτικές ενέργειες. Αν δηλαδή κριθεί αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας ή ακόμα  και το ενδεχόμενο έναρξης έρευνας για λαθρεμπορία.

Και όλα αυτά όταν δύο σχεδόν χρόνια από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, το ερώτημα του τί προκάλεσε τη φωτιά συνεχίζει να προβληματίζει συγγενείς θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Στη δικογραφία υπάρχουν πολλές τεχνικές εκθέσεις από τεχνικούς συμβούλους των οικογενειών που κάνουν λόγο για ύπαρξη χημικών ουσιών που μετέφερε κρυφά η εμπορική αμαξοστοιχία και ήταν αυτές που προκάλεσαν την έκρηξη και την φωτιά που οδήγησε στο θάνατο κάποιους από τους 57 ανθρώπους.

Η μόνη δικαστική πραγματογνωμοσύνη, μέχρι να παραδοθεί και το πόρισμα του καθηγητή του ΕΜΠ, είναι αυτή που παραδόθηκε στον εφέτη ανακριτή το καλοκαίρι του 2023 από τους δικαστικούς πραγματογνώμονες. Εκεί αναφέρεται ως αιτία για τη φωτιά τα έλαια σιλικόνης που έχουν οι μετασχηματιστές των ηλεκτραμαξών των αμαξοστοιχιών.

Ξυλόλιο και ανάφλεξη άγνωστης χημικής ουσίας

Στις 29 Μαρτίου του 2023 πραγματοποιήθηκε στο σημείο της σύγκρουσης και στα συντρίμμια των αμαξοστοιχιών που φυλάσσονται ακόμα και σήμερα στο Κουλούρι, δειγματοληψία από μικτό κλιμάκιο της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας και της Χημικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, από θέσεις που υπεδείχθησαν από τους δικαστικούς πραγματογνώμονες και από αξιωματικούς της πυροσβεστικής.

Τα δείγματα απεστάλησαν στη συνέχεια στην Β’ Χημική Υπηρεσία Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους(ΓΧΚ) για ανάλυση και τα αποτελέσματα  συμπεριλήφθηκαν ως παράρτημα στη δικαστική πραγματογνωμοσύνη που παραδόθηκε στον ανακριτή το καλοκαίρι του 2023.

Σε κάποια από αυτά τα δείγματα εντοπίζεται μεταξύ άλλων ποσότητα ξυλολίου για την οποία το ΓΧΚ αναφέρει πως “είναι οργανικός διαλύτης και μπορεί να αποτελεί συστατικό των χρωμάτων ή να προκύψει από την καύση ορισμένων πλαστικών”.

Αυτή η χημική ουσία ήταν το στοιχείο που οδήγησε την Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) να αναφέρει για πρώτη φορά δημοσίως σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2023, την “ανάφλεξη άγνωστης καύσιμης ύλης” ως αιτία για την φωτιά. Στη συνεχεια η ΕΔΑΠΟ θα παραδώσει στον εφέτη ανακριτή την τεχνική έκθεση με τα συμπεράσματα της τόσο για τη σύγκρουση όσο και για τη φωτιά.

Φθινόπωρο 2023 – Δεύτερη δειγματοληψία

Μετά την τεχνική έκθεση της ΕΔΑΠΟ και τις καταγγελίες και πίεση των συγγενών για ύπαρξη παράνομου φορτίου θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2023 νέα δειγματοληψία στο χώρο της σύγκρουσης και στα συντρίμμια των αμαξοστοιχιών στο Κουλούρι. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων από το ΓΧΚ που παραδόθηκαν στις ανακριτικές αρχές τον περασμένο Δεκέμβριο  δεν έδειξαν κάτι.

«Αρκετοί και από τους συγγενείς είχαν την ελπίδα ότι θα βρούμε πολύ ή και περισσότερο ξυλόλιο. Εμείς αντιθέτως είχαμε την ανάποδη ελπίδα που ευτυχώς επιβεβαιώθηκε. Αν βρίσκαμε πολύ ξυλόλιο θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι η ρύπανση της περιοχής, η όξινη βροχή, κάτι από την εθνική οδό, οτιδήποτε. Το ότι στις 25 Δεκεμβρίου δεν βρέθηκε πουθενά ξυλόλιο στα ίδια εφτά σημεία, ήταν η επιβεβαίωση ότι ήταν όντως αληθινή η πρώτη μέτρηση και το εύρημα. Αφού δεν εντοπίστηκε, σημαίνει ότι  η προηγούμενη μέτρηση έχει γίνει σωστά. Εμείς πανηγυρίσαμε όταν δεν βρήκαμε τίποτα» είχε αναφέρει ο κ. Κώστας Λακαφώσης ένας εκ των μελών της ΕΔΑΠΟ στη larissanet σχετικά με τα αποτελέσματα της δεύτερης δειγματοληψίας.

Μέσα στο 2023 και στις αρχές του 2024 θα ετοιμαζόταν και άλλες τεχνικές εκθέσεις από τεχνικούς συμβούλους οικογενειών όπως του κ. Βασίλειου Κοκοτσάκη και της ομάδας του που ανέφεραν την ανάφλεξη αρωματικών υδρογονανθράκων ως αιτία για τη φωτιά. Αρωματικοί υδρογονάνθρακες όπως ξυλόλιο και  βενζόλιο βρέθηκαν και σε άλλα δείγματα με το ΓΧΚ να αναφέρει ότι μπορεί να προκύψουν από την καύση ορισμένων πλαστικών. Από συγγενείς όμως και τεχνικούς συμβούλους επισημαίνεται πως οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες είναι διαλύτες που χρησιμοποιούνται και στη νόθευση καυσίμων.

Καθώς το θέμα του φορτίου της εμπορικής και της φωτιάς φτάνει μέχρι και στην Ευρωβουλή από την Πρόεδρο του Συλλόγου «Τέμπη 2023» κα Μαρία Καρυστιανού, στις 27 Φεβρουαρίου του 2024 έρχεται μια κομβική παρέμβαση από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η “αμφιβολία” και ο νέος κύκλος ερευνών

Στις 27 Φεβρουαρίου η κα Γεωργία Αδειλίνη στην εισαγγελική της παραγγελία προς την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας ζητά να “ερευνηθεί και να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση, κατά την κρίση σας, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους”.

Στα μέσα Μαρτίου λοιπόν και στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας ο εφέτης ανακριτικής αναθέτει στον καθηγητή του ΕΜΠ τη σύνταξη πραγματογνωμοσύνης για τη φωτιά θέτοντας του συγκεκριμένα ερωτήματα. Έκτοτε ο χρόνος περνούσε και ο καθηγητής δεν είχε ολοκληρώσει το πόρισμα του μέχρι που τον περασμένο Σεπτέμβριο για πρώτη φορά θα ζητήσει να ληφθεί δείγμα ελαίου σιλικόνης από μετασχηματιστή ηλεκτράμαξας που φυλάσσεται στο Κουλούρι.

Πάνω σ’ αυτό το δείγμα πραγματοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου εργαστηριακός έλεγχος από υπαλλήλους του (ΓΧΚ) στην Αθήνα για διακριβωθεί μεταξύ άλλων το flash point του ελαίου σιλικόνης. Πως δηλαδή θα συμπεριφέρεται το έλαιο σιλικόνης σε συγκεκριμένη θερμοκρασία.

Στο ενδιάμεσο παραδόθηκαν και νέες τεχνικές εκθέσεις από τεχνικούς συμβούλους οικογενειών είτε από την Ελλάδα είτε ακόμα και από το εξωτερικό που όλες αναφέρουν την καύση αρωματικών υδρογονανθράκων ως αιτία για τη φωτιά.

Όλοι ωστόσο περιμένουν την παράδοση του πορίσματος του καθηγητή του ΕΜΠ που θα έχει και χαρακτήρα δικαστικής πραγματογνωμοσύνης.

Η παράδοση, ο ΕΟΔΑΣΣΑΜ και η επόμενη μέρα

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες το πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Τέλος Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί και το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για τα Τέμπη στο οποίο θα εμπεριέχεται και έκθεση ξένου πανεπιστημίου για την φωτιά σύμφωνα με το οποίο και με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα αναφέρεται η καύση αρωματικών υδρογονανθράκων ως αιτία για τη φωτιά.

Να σημειωθεί πως μέσα στις δεκάδες τεχνικές εκθέσεις που αποτελούν κομμάτι της δικογραφίας βρίσκεται και μια έκθεση για λογαριασμό της Hellenic Train, που αναφέρει ως αιτία για τη φωτιά το υψηλό ηλεκτρικό φορτίο από τα καλώδια σε συνδυασμό με άλλα υλικά που υπάρχουν νόμιμα στις αμαξοστοιχίες.

Πηγή:larissanet

Loader