Αστροναύτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατέγραψε το Βόρειο Σέλας - Δείτε το εντυπωσιακό timelapse
Το βίντεο δείχνει τη δύση της Σελήνης και την ανατολή του ήλιου μέσα σε «ρεύματα κόκκινου και πράσινου σέλαος»
Το «απόκοσμο» φαινόμενο κατέγραψε ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης
Ένα «μαγικό» φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του χθες τόσο στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την επικράτεια. Μεταξύ άλλων, το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής προσφέροντας εντυπωσιακές εικόνες.
Το «απόκοσμο» φαινόμενο κατέγραψε ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης ο οποίος μιλώντας στο makthes.gr, τόνισε πως το 2025 αναμένεται να δούμε πολλές φορές το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα, κυρίως το πρώτο εξάμηνο του έτους. Όπως εξήγησε, ο ήλιος βρίσκεται στην κορυφή της ενδεκαετούς δραστηριότητάς του και γι' αυτό το λόγο αναμένεται το φαινόμενο να είναι πιο συχνό φέτος.
«Η ηλιακή καταιγίδα, όπως ονομάζεται, εμφανίζεται στους πόλους της Γης επειδή εκεί είναι πιο αδύναμο το μαγνητικό πεδίο. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται το φαινόμενο στη χώρα μας, μέχρι και οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν παρατηρήσει, είναι όμως σπάνιο. Πλέον με την βοήθεια της τεχνολογίας, μπορούμε να αντιληφθούμε το φαινόμενο ακόμα και 72 ώρες πριν την εμφάνισή του. Για να γίνει αντιληπτό χρειάζεται σκοτεινός ουρανός, χωρίς φωτορύπανση. Το φαινόμενο διαρκεί περίπου μία με δύο ώρες και μάλιστα έγινε αντιληπτό μέχρι την Κρήτη, ακόμα και το Μεξικό».
Βασιλικά Θεσσαλονίκης
Ροδόκηπος Χαλκιδικής
Yπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο του Βόρειου Σέλας "έντυσε", στις αρχές του Νοέμβρη, κόκκινο τον ουρανό σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας δημιουργώντας μαγικές εικόνες. Όπως εξηγεί ο κ. Εμμανουηλίδης, τότε ήταν πολύ πιο έντονο συγκριτικά με χθες.
Το βίντεο δείχνει τη δύση της Σελήνης και την ανατολή του ήλιου μέσα σε «ρεύματα κόκκινου και πράσινου σέλαος»
Ο φωτογράφος απαθανάτισε με τον φακό του την «πλανητική ευθυγράμμιση» από υψόμετρο περίπου 1.800 μέτρα
Νέοι σύγχρονοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, αγωγοί μεταφοράς ενέργειας, αιολικά πάρκα, υδρογόνο, «πράσινα» διυλιστήρια, αιολικά και φωτοβολταϊκά αλλάζουν τα δεδομένα
Αναλυτικά τα σημεία σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα