Αφιέρωμα: Best of Restaurants 2025 | Ανακαλύψτε τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης (1ο μέρος)
Fine dining και όχι μόνο, για ημέρες και βραδιές που θα μείνουν αξέχαστες
Ένα επισκέψιμο Οινοποιείο, σε ένα χωριό με το πιο κατάλληλο όνομα
Το «Κτήμα τ’ Αποστόλη» είναι το επισκέψιμο Οινοποιείο – Αποσταγματοποιείο της οικογένειας Γούλα & Φλώρου, στο χωριό Άμπελοι Σερρών, σε μια περιοχή που διαθέτει 2.000 στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας. Από το 2004 μέχρι και σήμερα συνδυάζει τη σύγχρονη τεχνολογία με την παραδοσιακή βιολογική καλλιέργεια, ενώ έχει λάβει και βραβείο καλής πρακτικής από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, καλλιεργώντας τόσο διεθνείς όσο και ελληνικές ποικιλίες, στους ιδιόκτητους αμπελώνες του.
Σε απόσταση κοντινή από τη Θεσσαλονίκη, η επιχείρηση δίνει βάρος στον Οινοτουρισμό, χαρακτηρίζεται από μικρή και ποιοτική παραγωγή και τελικό αποτέλεσμα που, ως εκ τούτου, ξεχωρίζει για τη σπανιότητά του και είναι ιδανική, όχι μόνο για γευσιγνωσίες και οινογνωσίες, αλλά και για εξορμήσεις στη φύση, που θα σας μείνουν αξέχαστες!
Η ιστορία της περιοχής Άμπελοι, ξεκινά με ένα δεμάτι κλήματα από μικρασιάτικα αμπέλια, που έφεραν οικογένειες Ελλήνων προσφύγων. Χάρη στις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες του χωριού στο οποίο εγκαταστάθηκαν, ανέπτυξαν γρήγορα την αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή και κατάφεραν να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο αμπελώνα στον Νομό Σερρών, μετονομάζοντας το χωριό τους σε Άμπελοι, το 1934.
Η οικογένεια Γούλα, είναι μία από τις οικογένειες οινοπαραγωγών της περιοχής, που για 70 χρόνια καλλιεργούσαν τα αμπέλια τους με τον παραδοσιακό τρόπο, παράγοντας κρασί και τσίπουρο και προμηθεύοντας μεγάλες βιομηχανίες κρασιού της Ελλάδας.
Το «Κτήμα τ’ Αποστόλη» διαπρέπει στην αμπελοκαλλιέργεια από το 1974. Πλέον καλλιεργεί αποκλειστικά βιολογικά κρασιά με πιστοποίηση από τη Δ.Η.Ω. αλλά και κρασιά υψηλής διεθνούς πιστοποίησης, χωρίς ποτέ να θυσιάζει την ποιότητα του προϊόντος, χάριν της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους, πρακτική για την οποία έχει λάβει και βραβείο καλής πρακτικής, από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο.
Στόχος και κεντρική φιλοσοφία του, η ανάδειξη του «terroir», δηλαδή της γης, η επαναφορά των παραδοσιακών ποικιλιών και η προσέγγιση της βιωσιμότητας και φυσικά, η συνέχιση της βιολογικής καλλιέργειας και της παραγωγής ποιοτικών οίνων. Απώτερος και σταθερός στόχος, η συνέχιση της μακροχρόνιας αμπελοοινικής παράδοσης της περιοχής.
Το Οινοποιείο είναι επισκέψιμο από τα τέλη του 2022 και το Μάρτιο του 2022 εντάχθηκε στην Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος και συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις «Ανοιχτές Πόρτες», υποδεχόμενο πλήθος επισκεπτών.
Επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα, όσο κι από το εξωτερικό, τίμησαν το Οινοποιείο ιδιαίτερα το φθινόπωρο της φετινής χρονιάς, λόγω και του ιδανικού καιρού, με την επισκεψιμότητα να έχει ανέβει 40% σε σχέση με πέρυσι.
Στο τιμόνι πλέον η κόρη του Αποστόλη, Κωνσταντίνα Γούλα, με σπουδές στη Γαλλία, μεταπτυχιακό επάνω στο marketing του κρασιού και τον Οινοτουρισμό και δίπλωμα Sommelier επιπέδου 3 που, έχοντας εργαστεί σε Κτήματα της Γαλλίας και στον αντίστοιχο τομέα του Κτήματος «Florian», στον Τρίλοφο, έχει πλέον αναλάβει τον τομέα της Επικοινωνίας.
Σε 72 ιδιόκτητα στρέμματα, καλλιεργούνται ελληνικές ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά και Μοσχάτο Σάμου, εκλεπτυσμένες λευκές γαλλικές ποικιλίες, όπως Chardonnay και Chauvignon Blanc και ξένες ερυθρές, όπως Syrah, Merlot και Cabernet.
Τα προϊόντα περιλαμβάνουν ξηρά και φρουτώδη λευκά, ροζέ και κόκκινα βιολογικά κρασιά Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), αλλά και τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο ή άλλα αποστάγματα, όπως το τσίπουρο από ρόδι από βιολογικές ροδιές, που παράγουν στο πιστοποιημένο τους αποστακτήριο.
Τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, παράγονται σε συνεργασία με τον Οινολόγο Σδοκόπουλο Κώστα και με τους εποχιακούς εργάτες, που αναλαμβάνουν να συλλέξουν την Α’ ύλη. Η μικρή ποσότητα που παράγεται ανά στρέμμα, εξασφαλίζει και την καλύτερη δυνατή ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Το κρασί παράγεται χωρίς επιπλέον πίεση, μόνο από απόσταξη και με το νόμο της βαρύτητας – είναι ο λεγόμενος «πρόρωγος» οίνος – χωρίς καθόλου πρόσθετα και με όλη την προσοχή, να δίνεται στο ίδιο το αμπέλι.
Επιλέγονται μόνο τα καλύτερα σταφύλια και το αποτέλεσμα είναι έντονα συμπυκνωμένα αρώματα, που προκύπτουν και μέσα από την παλαίωση, συχνά με τη χρήση ρινισμάτων ξύλου.
Στα προϊόντα του Κτήματος, θα βρείτε την πιο premium ετικέτα τους, την «Εριφύλλη», κρασί που ωριμάζει για δύο χρόνια σε βαρέλι και περιλαμβάνει και παλιές σοδειές, του 2006 και του 2011.
Για όσους θέλουν ένα πιο ανάλαφρο κρασί, προτείνουμε το «EROS Rose» (με το «rose» να αποτελεί αναγραμματισμό της λέξης «eros»), αφρώδες, ευκολόπιοτο, ελαφρύ και πολύ αρωματικό, με γλυκές νότες φράουλας και πετροκέρασου, αλλά και το μοναδικό τσίπουρο με ρόδι, εξαιρετικό για επιδόρπιο ή απεριτίφ.
Στους χώρους του Οινοποιείου και του Κτήματος, θα μάθετε για τα ποιοτικά βιολογικά κρασιά κι αποστάγματα, δοκιμάζοντας παράλληλα τοπικά, παραδοσιακά εδέσματα, μέσα από μια προσωποποιημένη και μοναδική οινογαστρονομική εμπειρία, σε μία «ζεστή» και χαλαρή ατμόσφαιρα.
Η νέα αίθουσα του Οινοποιείου, η «Αίθουσα της Γαστρονομίας», προσφέρεται για κάθε είδους εκδήλωση, αφού μπορεί να φιλοξενήσει 60 άτομα, ενώ το καλοκαίρι, στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου φιλοξενούνται έως κι 120 επισκέπτες.
Τόσο μέσα στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της επιχείρησης, όπου συχνά πραγματοποιούνται food and wine pairings ή events -όπως «ιταλικές» ή άλλες βραδιές, συνοδεία εκλεκτής swing και jazz μουσικής- όσο και σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματίες της περιοχής, η εμπειρία που προσφέρεται είναι κάτι παραπάνω από ολοκληρωμένη.
Αν είστε foodies και nature lovers, ή αν απλά αναζητάτε μία εναλλακτική εξόρμηση, επιλέξτε μία οινοβαρκάδα – οινογνωσία στη Λίμνη Κερκίνη, επάνω σε μία παραδοσιακή βάρκα της περιοχής, την «πλάβα».
Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ξενώνα «Λημναίο» και συνοδεύεται από γευσιγνωσίες παραδοσιακών εδεσμάτων της περιοχής, βουβαλίσιων κι άλλων προϊόντων, από τοπικούς παραγωγούς.
Είναι το «success tip» της επιχείρησης, μαζί και με την πολλή προσωπική δουλειά και διαρκή παρουσία στις εγκαταστάσεις.
Το «Κτήμα τ’ Αποστόλη» σας περιμένει καθημερινά, σε μία απόσταση μόλις 70 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το κελάρι με τα παλιά βαρέλια του Κτήματος, που έχουν μετατραπεί σε καθίσματα, νιπτήρες, τραπέζια κι άλλα έπιπλα. Θα σας εκπλήξει, το πόσο προσεκτική κι αφοσιωμένη δουλειά γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, γύρω από ένα και μοναδικό προϊόν: το κρασί, ένα «αντικείμενο της ευχαρίστησης, σύμβολο της φιλίας, της μέθης και της αφύπνισης των αισθήσεων και για κάποιους της αθανασίας».
Θα σας τα πει πολύ καλύτερα η Κωνσταντίνα Γούλα, που θα αναλάβει προσωπικά την περιήγησή σας και θα σας μυήσει στο μοναδικό κόσμο της Αμπελουργίας και της Οινοποίησης.
Tip: Διαβάστε για το «Κτήμα τ’ Αποστόλη» και στη σελίδα της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος.
Διεύθυνση: Άμπελοι Σερρών
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6946579507
Fine dining και όχι μόνο, για ημέρες και βραδιές που θα μείνουν αξέχαστες
Προσωπική καθοδήγηση για μυϊκή ενδυνάμωση και βελτίωση της φυσικής κατάστασης σε έναν ευχάριστο και σύγχρονο χώρο
Ένα κοινό «γλυκό» όνειρο, που πήρε σάρκα κι οστά
Ανακαλύψτε μεθυστικά αρώματα, αλλά και προϊόντα για όλη την οικογένεια