Το «φτάνει πια» του πρωθυπουργού και το γιατί η χτεσινή ήταν μια καλή ημέρα για τη Θεσσαλονίκη. Γράφει ο Μποξέρ*

Πολλούς συμβολισμούς είχε η περιοδεία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

klei-1.jpg?v=0

Αν καταλάβατε καλά η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση. Φάνηκε ήδη από προχθές με τις σε υψηλούς τόνους παρεμβάσεις στη Βουλή τόσο του Μάκη Βορίδη όσο και του Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ επακολούθησε και μια διαδικτυακή ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου στη γραμμή του «ως εδώ, αρκετά πια».

Χθες την μπαγκέτα πήρε ο διευθυντής της ορχήστρας που λέγεται ΝΔ, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και επειδή τον παρακολουθούμε τώρα χρόνια, μπορεί ποτέ να μην κωλώνει μπροστά στην πολιτική αντιπαράθεση, αλλά σπάνια υψώνει τόσο τον τόνο της φωνής του.

Αυτό έγινε χθες στην ομιλία στο δείπνο του ΣΒΕ, όπου πρωθυπουργός είπε το δικό του «Φτάνει πια» με την τοξικότητα. Σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι αν και είναι πολλά χρόνια στην πολιτική, αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Έστειλε δε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι ο ίδιος έχει χρέος να κρατήσει σταθερό το σκάφος της πατρίδας εν μέσω των εξαιρετικά ταραγμένων καιρών που ζούμε. «Αυτή τη δέσμευση ανέλαβα και θα την φέρω σε πέρας. Οι υπόλοιποι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, όμως το Σύνταγμα προβλέπει σαφείς διαδικασίες για το πως διοικείται η χώρα». Τσίγκλησε δεν την αντιπολίτευση λέγοντας ότι ακόμα αναμένει την πρόταση δυσπιστίας, ενώ ουσιαστικά προανήγγειλε ότι αν η αντιπολίτευση  προχωρήσει σε πρόταση για Προανακριτική με το που θα δημοσιοποιηθεί το σχετικό πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ η κυβέρνηση θα προχωρήσει αυτή από τη μεριά της σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.

Αυτό είναι το ένα κομμάτι του χθεσινού μηνύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη. Σε μια περιοδεία που είχε πολλούς συμβολισμούς.

Πρώτος συμβολισμός: τα έργα στη Θεσσαλονίκη. Εδώ ήταν καθαρό ότι το ποτήρι για τον πρωθυπουργό είναι μισογεμάτο. «Θα προχωρήσουμε και στον επόμενο σχεδιασμό, αλλά να μην ξεχνάμε αυτά που γίνονται, γιατί πολλές φορές ο κόσμος θεωρεί δεδομένα αυτά τα οποία έχουν γίνει. Όμως αυτά που κάναμε έγιναν με πολύ μεγάλο κόπο και με πολύ μεγάλη προσπάθεια. Και οι επιτυχίες -και αυτό δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, αφορά τη χώρα συνολικά- δεν πρέπει να τις θεωρούμε ούτε δεδομένες ούτε αυτονόητες ούτε μη αναστρέψιμες», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ αναρωτήθηκε: «Πότε έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη αυτά τα οποία έχει δρομολογήσει αυτή η κυβέρνηση;».

Το επόμενο μήνυμα αφορούσε στα διάφορα περί πρόωρων εκλογών, αλλά και τη σχετική σεναριολογία περί ανασχηματισμού. Για το πρώτο ήταν σαφής κατά την επίσκεψη του το πρωί στα έργα του flyover Εκεί σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει απερίσπαστη την υλοποίηση του έργου της. «Συνεχίζουμε και αξιολογούμαστε για τη δουλειά μας καθημερινά από τους πολίτες και βεβαίως συνολικά στο τέλος της τετραετίας», σημείωσε κόβοντας κάθε περαιτέρω συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Για τον ανασχηματισμό δε ούτε καν απάντησε στην ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια του δείπνου του ΣΒΕ. Πρόσθεσε όμως με νόημα ότι για τον ίδιο σημασία έχουν οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα.

mitsotakis-adonis-paidiatriko.jpeg?v=0

Γενικότερα η χτεσινή ήταν μια καλή μέρα για τη Θεσσαλονίκη. Η πορεία κατασκευής του Παιδιατρικού προχωράει, το ίδιο και εκσυγχρονισμός του νοσοκομείου Παπανικολάου, όπου το Κέντρο Ανοσοθεραπείας θα παραδοθεί τo πρώτο εξάμηνο του 2026. Επίσης ιδιαίτερα σημαντική είναι η νέα δομή το «Σπίτι του Παιδιού» που ουσιαστικά τις τελευταίες μέρες έχει μπει σε λειτουργία, με στόχο να προσφέρει υπηρεσίες σε παιδιά που έχουν εκτεθεί σε ψυχοτραυματικά βιώματα, όπως είναι η κακοποίηση και η ενδοοικογενειακή βία. Καλά επίσης και τα νέα για τον δικαστικό και τον δικηγορικό κόσμο, καθώς ύστερα από αρκετά χρόνια συζητήσεων φαίνεται ότι υλοποιείται μια λύση για να αποσυμφορηθεί η λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου. Με τη συμφωνία που έγινε και υπέγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, το Εφετείο μεταφέρεται σε χώρο στο λιμάνι και το Δικαστικό Μέγαρο εκσυγχρονίζεται με έργα λίφτινγκ που θα κοστίσουν 79 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τα λοιπά η προσέλευση στο συνέδριο του ΣΒΕ ήταν αρκετά δύσκολη, καθώς οι κινητοποιήσεις των αγροτών είχαν θορυβήσει την αστυνομία. Έτσι για να φτάσει κανείς στο ξενοδοχείο περνούσε μέχρι και από 6 μπλόκα της αστυνομίας.

Πάντως ο πρωθυπουργός πριν μιλήσει το βράδυ στο χώρο του συνεδρίου συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη διάσκεψη κορυφής που διοργάνωσε ο Μακρόν για το Ουκρανικό. Το μεσημέρι χαλάρωσε κάπως με τις εφηβικές αναμνήσεις που ξύπνησαν στη συνάντηση που είχε στη ΧΑΝΘ με παλιούς συγκατασκηνωτές του. Ήταν η εποχή που ο δεκατετράχρονος Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συμμετάσχει σε καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα της ΧΑΝΘ στην Αμερική, ενώ στη συνέχεια πήγε σε κατασκηνώσεις της ΧΑΝΘ στην Πίνδο και στον Άγιο Νικόλαο στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Γι’ αυτό και στην αφιέρωση που έκανε στο βιβλίο επισκεπτών έγραψε: «Μια ιδιαίτερη επίσκεψη συναισθηματικά φορτισμένη. Η ΧΑΝΘ θα είναι για πάντα ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Ευχαριστώ για όλα όσα κάνετε».

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη

Loader