Θεσσαλονίκη: Σε σημείο καμπής τα έργα υποδομών – Πώς προχωρούν επέκταση έκτου προβλήτα, logistic center στον Γκόνο

Οι ελπιδοφόρες προοπτικές της πόλης να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος και τα «ναρκοπέδια» των ατέρμονων καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας

Οι τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης, ανάπτυξης και ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε διαμετακομιστική οδό διεθνούς εμβέλειας «χαρτογραφήθηκαν» σε ειδική εκδήλωση της ΟΦΑΕ (Ομοσπονδία Φορτηγών), στο πλαίσιο της έκθεσης Logistics Expo.

Η πόλη έχει τα φόντα να προχωρήσει μπροστά, ωστόσο η γραφειοκρατία και οι «παιδικές ασθένειες» των υποδομών πολλές φορές τραβούν… φρένο, υπονομεύοντας την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής κι ενώ οι δασμοί Τραμπ, αν και «πάγωσαν» προσωρινά, κλυδωνίζουν συθέμελα την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ερχόμενο διάστημα αναμένεται να «ξεκολλήσουν» κρίσιμα έργα υποδομών που περιμένει επί δεκαετίες η πόλη όπως η έναρξη εργασιών (έως το καλοκαίρι) για την επέκταση του έκτου προβλήτα, η οδική σύνδεση του λιμανιού με την ΠΑΘΕ, ο διαγωνισμός για την δημιουργία logistic center (ξεκινά σύντομα ο ανταγωνιστικός διάλογος) στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου και η ενωτική Σίνδου.

«Καθυστερήσαμε πολλά χρόνια, πρέπει να τρέξουμε με προβλήτα, logistic center»

«Η Θεσσαλονίκη έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, το στρατηγικό της γεωγραφικό σημείο. Καθυστερήσαμε αρκετά χρόνια την επέκταση του έκτου προβλήτα και τον εκσυχρονισμό της συλλογής και αποθήκευσης του συμβατικού φορτίου, η επέκταση του έκτου προβλήτα θα μας δώσει τη δυνατότητα να έρχονται απευθείας μεγάλα πλοία. Ελπίζω η επέκταση να τρέξει γρήγορα, χρόνια τώρα δεν φροντίσαμε μέσα από διασυνοριακές συνεργασίες να αναπτύξουμε επαρκώς το επαρκώς σιδηροδρομικό δίκτυο μέχρι Βελιγράδι και Σκόπια, πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα. Επιπλέον, τουλάχιστον 15 χρόνια συζητάμε για το logistics center στον Γκόνο, είναι αναγκαίο να εξετάσουμε χώρους μέσα στο λιμάνι και να αναζητήσουμε κατάλληλους χώρους για αποθήκευση προϊόντων σε συνεργασία με ιδιώτες. Ακόμα χρειάζεται να βελτιώσουμε τις διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης στο λιμάνι για να γίνονται γρηγορότερα», επεσήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

488405365-1215631026570394-166429391029834095-n.jpg?v=0

«Χωρίς οδικές μεταφορές δεν υπάρχει ανάπτυξη»

«Χωρίς οδικές μεταφορές δεν υπάρχει ανάπτυξη, αρκεί να συνδυαστούν σωστά με τις υπόλοιπες μεταφορές, πρέπει να υπάρχουν οργανωμένοι υποδοχείς για να αλληλουποστηρίζονται τα μεταφορικά δίκτυα, τέτοιους υποδοχείς ετοιμάζουμε», ανέφερε ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εφοδιαστικής, πρόεδρος της Hellenic Train που προανήγγειλε την εκκίνηση σύντομα του ανταγωνιστικού διαλόγου για το logistic center στον Γκόνο.

«Το σιδηροδρομικό δίκτυο στη χώρα είναι στο χειρότερο σημείο της ιστορίας του, η πολιτεία είχε εγκαταλείψει επί 15 χρόνια το δίκτυο, υπήρξε αποεπένδυση. Το τελευταίο διάστημα είμαι αισιόδοξος πως το μέλλον του σιδηρόδρομου θα είναι λαμπρό, αναπτύσσεται στρατηγική, θα έχουμε ανακοινώσεις το ερχόμενο διάστημα», σημείωσε.

«Λιμάνι χωρίς οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο δεν γίνεται»

«Λιμάνι χωρίς οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο δεν μπορεί να υπάρξει. Ο σιδηρόδρομος είναι στη χειρότερη κατάσταση, για να διαδραματίσει περαιτέρω κρίσιμο ρόλο το λιμάνι πρέπει να υπάρξουν μεγάλες βελτιώσεις στις υποδομές (οδική σύνδεση λιμανιού με ΠΑΘΕ και Εγνατία, εκσυγχρονισμός σιδηροδρομικών συνδέσεων)», τόνισε ο Νίκος Φωκάς, εμπορικός διευθυντής του ΟΛΘ.


«Διπλασιασμός του transit φορτίου»


«Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια (και με την επέκταση του έκτου προβλήτα) να αυξηθεί το transit φορτίο του λιμανιού από το 9% στο 18%. Κρίσιμο όμως είναι να υπάρχει συνδεσιμότητα», συμπλήρωσε.

«Στην Κ.Μακεδονία εξελίσσεται το 70% της εθνικής μεταφορικής κίνησης, είμαστε πρώτη περιφέρεια σε εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων. Δεχόμαστε εκατοντάδες αιτήσεις για logistic centers στην Κεντρική Μακεδονία. Χρειάζεται να επενδύσουμε στις υποδομές», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γιουτίκας.

«Πώς προχωρούν Θεσσαλονίκη – Έδεσσα, ενωτική Σίνδου, σύνδεση λιμανιού με ΠΑΘΕ»

«Για τον άξονα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα βρισκόμαστε σε φάση δημοπράτησης. Θα προχωρήσουμε στην αντικατάσταση της γέφυρας του Λουδία αλλά και στην κατασκευή της ενωτικής Σίνδου που θα ενώσει τις εθνικές οδούς Θεσσαλονίκης – Εδέσσης και Θεσσαλονίκης – Αθηνών (το έργο είναι ώριμο μελετητικά και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση). Θα κατασκευάσουμε και δύο κυκλικούς κόμβους στη Σίνδο (στο ύψος της ΒΙΠΕ και στο ύψος των ΤΕΙ). Θα αποφορτίσουμε έτσι τον κυκλοφοριακό φόρτο της περιοχής. Με θλίβει το γεγονός πως ακόμα δεν έχει προχωρήσει η οδική σύνδεση του λιμανιού με την ΠΑΘΕ, το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει οι απαλλοτριώσεις οπότε είμαι λίγο πιο αισιόδοξος αλλά η Εγνατία Οδός πρέπει να επιταχύνει», επεσήμανε.

«200 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ για logistics»

«Θα ανακοινώσουμε σαν ΠΚΜ μετά το Πάσχα δύο νέα προγράμματα για επιχειρήσεις logistics ύψους 200 εκατ. ευρώ με 50% επιδότηση για κτηριακές εγκαταστάσεις και αγορά εξοπλισμού», ανέφερε.

Η Porsche και το Fiat

«Οι γειτονικές ανταγωνιστικές χώρες (όπως η Βουλγαρία) τρέχουν με Porsche στις υποδομές, εμείς τρέχουμε με Fiat 127», επεσήμανε ο Βασίλης Καμπάκης, πρόεδρος των ναυτιλιακών πρακτόρων Θεσσαλονίκης.

«Οδικώς το 95% των μεταφορών»

«Το 95% των μεταφορών στην Ελλάδα διεξάγεται οδικώς, χρειάζεται να μειωθούν οι καθυστερήσεις στα τελωνεία, να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των φορτηγών (από τους πιο γηρασμένους στην Ευρώπη), να επενδύσουμε στην ψηφιοποίηση και να φτιάξουμε ένα νέο σιδηρόδρομο», σημείωσε ο Δημήτρης Τσιτσάμης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Βορείου Ελλάδας.


Ο Τραμπ, η Βόρεια Ελλάδα και το cluster των λιμένων Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης

«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε από τώρα τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα έχουμε καλύτερη εικόνα μέχρι το Νοέμβριο, εκτιμώ πως η Βόρεια Ελλάδα δε θα επηρεαστεί ιδιαίτερα, η ναυτιλία εκτιμώ πως θα επηρεαστεί από τους δασμούς με αυξήσεις τιμών στους ναύλους», επεσήμανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σεραφείμ Κάπρος που προέτρεψε σε μία ανάπτυξη συνεργειών (clusters) μεταξύ των λιμανιών Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης που θα διοχετεύουν τα φορτία στα λιμάνια Βάρνας και Κωστάντζας.

«Η Θεσσαλονίκη από τους πιο δυναμικούς διαμετακομιστικούς κόμβους»

«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πιο δυναμικούς διαμετακομιστικού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η πόλη διαθέτει αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα (εγγύτητα σε μεγάλες αγορές, σύγχρονο οδικό δίκτυο, εξωστρεφές λιμάνι, σιδηροδρομικό δίκτυο με δυνατότητα επέκτασης, βιομηχανικές ζώνες). Τα φορτηγά είναι ο συνδετικός κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δεν υπάρχουν logistics χωρίς φορτηγά, πρέπει να καταστήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα διεθνή κόμβο εμπορίου και μεταφορών», σημείωσε ο Απόστολος Κενανίδης, πρόεδρος της ΟΦΑΕ.

«Νέο επενδυτικό περιβάλλον και δημιουργική επανάσταση»


«Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον στο οποίο η γραφειοκρατία να μην τρομάζει τους επενδυτές, η Θεσσαλονίκη συνδυάζει πολλά δίκτυα μεταφορών, μπορεί να γίνει πύλη ανάπτυξης προς τη Μεσόγειο, για να αυξηθεί η εξωστρέφεια της πόλης είναι απαραίτητη μία δημιουργική επανάσταση», υποστήριξε ο Κυριάκος Μερελής, πρόεδρος του ΕΕΘ.

Loader