Θεσσαλονίκη: Έτοιμος ο πρώτος Ευρωπαϊκός κόμβος ψηφιακής καινοτομίας για την αγροδιατροφή
Aπό τη λειτουργία του αναμένεται να ωφεληθούν τουλάχιστον 3.750 τελικοί χρήστες
Όσα παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την αγροδιατροφή
Την ανάγκη ενσωμάτωσης καινοτόμων μεθόδων στην παραγωγική διαδικασία στον τομέα της αγροδιατροφής και σύνδεσης της παραγωγής με την επιστημονική κοινότητα επισήμαναν οι ομιλητές στην ημερίδα με θέμα, «Αγροδιατροφή και Επιχειρήσεις: Ευκαιρίες συνεργασίας με την ερευνητική κοινότητα», που συνδιοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΛΚΕ ΑΠΘ και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής ΑΠΘ (ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ), στις εγκαταστάσεις του ΣΒΕ.
Τη δομή, τις υποδομές και τους σκοπούς του ΚΕΑΓΡΟ ως μονάδα καινοτομίας του ΑΠΘ, παρουσίασε η πρόεδρός του, Ουρανία Μενκίσογλου-Σπυρούδη, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ανέδειξε τις δράσεις του αναπτύσσονται από το ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ για υποστήριξη των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων μέσω καινοτόμων και περιβαλλοντικά φιλικών μεθόδων, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια στην αγροδιατροφική αλυσίδα από το «αγρόκτημα στο πιάτο». Τέλος αναφέρθηκε στους επιστήμονες των 48 Εργαστηρίων από 11 Τμήματα του ΑΠΘ που συμμετέχουν στο ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ, και εργάζονται με στόχο τη διείσδυση στον αγροδιατροφικό τομέα μιας μορφής κλιματικά έξυπνης γεωργίας για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ανταγωνιστικότητας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ο καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Κωσταντίνος Κουτσουμανής τόνισε ότι η ψηφιοποίηση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη βιομηχανία τροφίμων και όποιος κερδίσει αυτό το στοίχημα θα επικρατήσει έναντι του ανταγωνισμού.Υπογράμμισε ότι κατά τη λήψη αποφάσεων στη βιομηχανία τροφίμων, μια διαδικασία ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια και την ποιότητα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ψηφιακά μοντέλα ποσοτικού προσδιορισμού επικινδυνότητας, που θα μειώσουν την εμπλοκή του υποκειμενικού παράγοντα.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια του τμήματος Χημείας, Αδαμαντίνη Παρασκευοπούλου, παρουσίασε την έρευνα του διεξάγει το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ, πάνω στις πρωτεΐνες και οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην έκδοση πατέντας για στιγμιαία σκόνη για σάλτσα σαλάτας προερχόμενη απο πρωτείνη αυγού, που δεν χρειάζεται προσθήκη υγρού.
Η επιστημονική έρευνα στο Εργαστήριο έχει στραφεί και στις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Οι επιστήμονες κατάφεραν να ενσωματώσουν την πρωτεΐνη από το λούπινο στο ψωμί και σε άλλα προϊόντα, ενώ εργάζονται και πάνω στην πρωτεΐνη του σαλιγκαριού και την εισαγωγή της σε τρόφιμα, όπως η έτοιμη σούπα.
Επιστήμονες τροφίμων είναι αρμόδιοι για να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς υγείας και διατροφής που αναγράφονται στην ετικέτα ενός προϊόντος, οι οποίοι πρέπει να ισχύουν σε όλη τη διάρκεια διάθεσης τους στους καταναλωτές, όχι μόνο κατά την παραγωγή του, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Χημείας, Νικόλαος Νενάδης.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στην περίπτωση του παρθένου ελαιόλαδου, το οποίο σύμφωνα και με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, μπορεί να προβάλλει τους ισχυρισμούς ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε και ότι μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης και στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
Την πεποίθηση ότι μπορούν να παραχθούν προϊόντα «καθαρής ετικέτας», δηλαδή απαλλαγμένα από χημικά πρόσθετα, με τη χρήση παραπροϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα, εξέφρασε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας, Ιωάννης Μουρτζίνος . Όπως είπε, από τη φλούδα του πορτοκαλιού μπορεί να παραχθεί εσπεριδίνη, που είναι αντιοξειδωτικό και συντηρητικό.
Aπό τη λειτουργία του αναμένεται να ωφεληθούν τουλάχιστον 3.750 τελικοί χρήστες
Όλα όσα πρέπει να γίνουν άμεσα στην Γεωργία συζητήθηκαν στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Το δίκυκλο εξετράπη της πορείας του υπό αδιευκρίνιστες έως τώρα συνθήκες
Το #letsparty είναι μια μοναδική θεατρική εμπειρία την οποία θα ζήσουν από κοινού θεατές, ηθοποιοί, χορευτές και συντελεστές της παράστασης