Μάριος Σιμόπουλος: Ο δάσκαλος που ζωγραφίζει «Αθλητές με ήθος» στα σχολεία της Θεσσαλονίκης

Ο καλλιτέχνης που δημιουργεί τοιχογραφίες μόνο με πινέλο μιλάει στο emakedonia.gr - Τι ετοιμάζει μετά από Καραλή, Τεντόγλου, Αντετοκούμπο

Η viral τοιχογραφία του Ολυμπιονίκη επικοντιστή, Εμμανουήλ Καραλή που κοσμεί στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών, στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί το τελευταίο δημιούργημα του εκπαιδευτικού-εικαστικού Μάριου Σιμόπουλου.

Ο κ. Σιμόπουλος εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση 18 χρόνια και ζωγραφίζει σε τοίχους περίπου 15. Μίλτος Τεντόγλου, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης και Αντώνης Τσαπατάκης ανάμεσα στις μεγάλες μορφές του ελληνικού αθλητισμού που κοσμούν τοίχους σχολείων της Θεσσαλονίκης και φέρουν την υπογραφή του.   

«Δεν τα αποκαλώ γκράφιτι γιατί δεν είναι με σπρέι ζωγραφισμένα. Είναι όλα με πινέλο. Οπότε, εγώ τα λέω τοιχογραφίες ή αλλιώς murals» σημειώνει στο emakedonia.gr.

Η αντίδραση Καραλή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

Το mural του Εμμανουήλ Καραλή έγινε λίγες ημέρες μετά το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κίνας όπου ο χάλκινος Ολυμπιονίκης στο Παρίσι κέρδισε το χρυσό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου του 2025.

Η πρώτη αντίδραση του Μανόλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντικρίζοντας το εντυπωσιακό mural που τον απεικονίζει, ήταν ένα έκπληκτο «WHAAT», ενώ τα σχόλια των θαυμαστών κατέκλυσαν το post, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για το έργο τέχνης αλλά και για τον ίδιο.

         Ο περίφημος «Μανόλο» κοινοποίησε το mural που τον απεικονίζει  στο Instagram γράφοντας «WHAAAT»
Ο περίφημος «Μανόλο» κοινοποίησε το mural που τον απεικονίζει στο Instagram γράφοντας «WHAAAT»

«Ζωγραφίζω αθλητές με ήθος»

Αναφορικά με την έμπνευσή του ο εκπαιδευτικός-εικαστικός εξηγεί πως «Όλοι οι αθλητές, εκτός από αθλητικές επιδόσεις, ρεκόρ, μετάλλια, είναι πάνω από όλα άνθρωποι με ήθος. Αθλητές με ήθος. Διαθέτουν χαρακτηριστικά που θέλουμε να τα περνάμε στα παιδιά. Είναι αθλητές που έχουν βιώσει και κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις, όπως μπούλινγκ, ξενοφοβία, οπότε εμείς θέλουμε να περνάμε μηνύματα στα παιδιά κατά της ξενοφοβίας, κατά του ρατσισμού». Όπως εξηγεί, στόχος μας είναι τα παιδιά να προαυλίζονται στα διαλείμματα τους μπροστά από εικόνες όπως είναι αυτοί οι αθλητές, να παίρνουν παράδειγμα και να εμπνέονται από αυτούς.

Στη συνέχεια ο κ. Σιμόπουλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη ο οποίος παρά το ατύχημά του, δεν τα παράτησε. «Νίκησε τους φόβους του και κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο του Παραολυμπιονίκη. Συνεπώς, όλοι είναι αθλητές που δείχνουν ότι αν πιστεύουμε στις δυνατότητές μας, ξεπερνάμε τους φόβους μας και κλείνουμε τα αυτιά σε ό,τι δυσάρεστο προκύπτει, μπορούμε να φτάσουμε ψηλά κάνοντας αυτό που αγαπάμε» λέει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης.

Ο κολυμβητής Αντώνης Τσαπατάκης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου με το mural που τον απεικονίζει

Ο ίδιος έχει ζωγραφίσει και άλλα θέματα σε σχολικές αυλές πέρα από τον αθλητισμό. Τοιχογραφίες κατά του πολέμου, κατά της ενδοσχολικής βίας, κατά του ρατσισμού, κατά της ξενοφοβίας. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα επιλέχθηκαν «επειδή όλοι αυτοί οι αθλητές ξεχωριστά έχουν και στοιχεία του χαρακτήρα τους που θέλαμε να τα περάσουμε στα παιδιά, οπότε είναι ένας συνδυασμός που νομίζουμε ότι είναι ο κατάλληλος για να βρίσκονται τέτοιου είδους πρόσωπα στις αυλές των σχολείων.

Σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά του σχέδια, ο κ. Σιμόπουλος σημειώνει πως θέλει να ζωγραφίσει και μια γυναίκα. «Έχουμε και πολλές Ελληνίδες καταξιωμένες. Απλά πάντα η επικαιρότητα μας προλαβαίνει και ζωγραφίζουμε μόνο άντρες. Θέλω να τονίσω ότι δεν έχει γίνει εσκεμμένα. Θα ήθελα πολύ να ζωγραφίσω την Κατερίνα Στεφανίδη . Είναι μια αθλήτρια που την θαυμάζω και θα ήθελα να την ζωγραφίσω. Αλλά νομίζω υπάρχουν κι άλλες πολλές που είναι μέσα στα σχέδιά μου και θα υλοποιηθεί πολύ σύντομα», καταλήγει. 

Loader