Το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του ΑΠΘ πρωτοπόρο στη νανοτεχνολογία
Φοιτητές των καλύτερων ιδρυμάτων των ΗΠΑ εκπαιδεύονται στη Θεσσαλονίκη
Το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano Centre od Excellence, ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Μαϊου 2023
Περισσότεροι από 30 διεθνείς ακαδημαϊκοί, ερευνητικοί και βιομηχανικοί φορείς από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για συνεργασία και αξιοποίηση των υποδομών και αποτελεσμάτων του Κέντρου Αριστείας Cope -Nano που «στήνεται» στη Θεσσαλονίκη. Η λειτουργία του, θα αναδείξει την πόλη και την χώρα μας σε πρωτοπόρο δύναμη σε θέματα νανοτεχνολογίας και οργανικών ηλεκτρονικών, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN, ομότιμος καθηγητής, Στέργιος Λογοθετίδης, συντονιστής του έργου Cope-Nano, Στέργιος Λογοθετίδης.
Το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano Centre od Excellence, ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Μαϊου 2023, είναι προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτείται μέχρι το 2029 κατά 50% από την ΕΕ στο πλαίσιο του HORIZON Europe -WIDERA-2022-ACCESS-01 - Δημιουργία Σύγχρονων Κέντρων Αριστείας (ΚΑ) και από την ελληνική κυβέρνηση.
Στόχος του Cope-Nano είναι να εξελίξει το διεθνώς αναγνωρισμένο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN (www.ltfn.gr) σε ένα αυτόνομο, ανεξάρτητο και βιώσιμο Κέντρο Αριστείας στη Θεσσαλονίκη, που θα αναλάβει ηγετικό ρόλο σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τόσο στη βασική, εφαρμοσμένη και βιομηχανική έρευνα και καινοτομία, όσο και στους ραγδαία αναπτυσσόμενους τομείς των πράσινων οργανικών ηλεκτρονικών, της νανοϊατρικής και της βιοηλεκτρονικής και της νανοτεχνολογίας, όπως επισημαίνει ο κ. Λογοθετίδης.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο προκρίθηκε για υλοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανάμεσα σε πολλές ανταγωνιστικές προτάσεις και αποτελεί την πρώτη πρόταση που χρηματοδοτεί η ΕΕ για τη δημιουργία Κέντρων Αριστείας στην Ελλάδα και τη μοναδική στη Γηραιά Ήπειρο στους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοτεχνολογιών. Τονίζεται ότι στην ΕΕ υπάρχουν σήμερα περί τα 40 Κέντρα Αριστείας, σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη.
Οι κύριοι στόχοι και τα οφέλη του Κέντρου Αριστείας COPE-Nano, περιλαμβάνουν τα εξής: ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής ικανότητας της Ελλάδας, δημιουργία μίας νέας γενιάς επιστημόνων, επαγγελματιών και νεοφυών εταιρειών, ανάπτυξη πρωτοβουλιών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και επιστροφή του εξειδικευμένου και επιστημονικού δυναμικού που ζει στο εξωτερικό. Το έργο, συντονίζεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με συμμετέχοντες δυο φορείς διεθνούς αριστείας, τα Πανεπιστήμια Cambridge και Bordeaux.
«Κάθε 18μηνο θα γίνεται η αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του Cope-Nano και η πρώτη έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιανουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης», γνωστοποιεί ο κ. Λογοθετίδης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνει ότι «πολλά από όσα είχαμε θέσει ως στόχο να γίνουν έγιναν, ενώ υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που δεν προχώρησαν ικανοποιητικά».
Φοιτητές των καλύτερων ιδρυμάτων των ΗΠΑ εκπαιδεύονται στη Θεσσαλονίκη
«Από τύχη και μόνο, δεν προκάλεσε τον τραυματισμό νοσηλευόμενων παιδιών και των γονιών τους» σημειώνεται σε ανακοίνωση
Εντυπωσίασαν και μαγνήτισαν τα βλέμματα των πολιτών - Βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη «Zootechnia 2025»
Μία σύλληψη και έρευνες για ταυτοποίηση ακόμη δύο εμπλεκόμενων