- Newsroom
Στον «χορό» των Ρίχτερ ζουν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 R που ταρακούνησε την ευρύτερη περιοχή και την έντονη, μετασεισμική ακολουθία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου και οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή αν το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει μια ακόμη πιο ισχυρή δόνηση.
Μιλώντας στο protothema.gr ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Βασίλης Καραστάθης, κάνει λόγο για μια φυσιολογική σεισμική ακολουθία επισημαίνοντας, ωστόσο, πως είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα αναφορικά με την εξέλιξη του φαινομένου.
«Μέχρι στιγμής το φαινόμενο δείχνει ότι εξελίσσεται κάπως φυσιολογικά. Είναι, βέβαια, πολύ νωρίς και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν παρουσιάζει, όμως, μέχρι τώρα κάποια χαρακτηριστικά που να προκαλούν ανησυχία. Το δυναμικό της συγκεκριμένης ζώνης είναι μεγάλο αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το εξαντλήσει. Μακάρι να είναι αυτός ο σεισμός που θα δώσει και να εκτονωθεί», αναφέρει ο κ. Καραστάθης.
Παράλληλα, επισημάνει ότι η συγκεκριμένη ζώνη έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, αλλά το ρήγμα που προκάλεσε τα 6,2 Ρίχτερ ήταν ανενεργό για περισσότερο από έναν αιώνα.
«Η ζώνη η συγκεκριμένη είναι πολλή μεγάλη και έχει κατ' επανάληψη δώσει μεγάλους σεισμούς. Το συγκεκριμένο κομμάτι, βέβαια, ήταν αυτό το οποίο δεν είχε "σπάσει". Είχε πολλές δεκαετίες να δώσει μεγάλο σεισμό. Έχει να δώσει από το 1900», τονίζει ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος, κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλά για μια περιοχή με υψηλό, σεισμικό δυναμικό στην οποία εισέρχεται και διακλαδίζεται το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας.
«Μέχρι στιγμής υπάρχει μια μετασεισμική ακολουθία αλλά δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία τις επόμενες ώρες και ημέρες για να έχουμε μια εικόνα. Πρόκειται για μια περιοχή με υψηλό, σεισμικό δυναμικό, με πολλά και μεγάλα, ενεργά ρήγματα τα οποία στο παρελθόν έχουν δώσει σεισμούς μέχρι και 7 Ρίχτερ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στη θάλασσα του Μαρμαρά, εισέρχεται και διακλαδίζεται το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Το 1999 είχε ενεργοποιηθεί ένας άλλος κλάδος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας», λέει στο protothema.gr ο κ. Παπαδόπουλος.
Λέκκας: Εδώ και πολύ πολλά χρόνια αναμενόταν ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη
Για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη μίλησε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας στην ΕΡΤ.
«Ο πρώτος σεισμός εκδηλώθηκε γύρω στα 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι εδώ και πολύ πολλά χρόνια αναμενόταν ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο εκτιμούσαν ότι πρέπει να έχουμε ένα σεισμό της τάξεως των 7,5 βαθμών, έτσι ώστε να σπάσει και το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος που δεν είχε σπάσει από το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας. Το τελευταίο σπάσιμο του ρήγματος, ο τελευταίος μεγάλος σεισμός ήταν το 1999 στο Ισμέτ, στη Νικομήδεια δηλαδή, όπου είχαμε τεράστιες καταστροφές και 17.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους. Το τελευταίο κομμάτι είναι αυτό που διέρχεται νότια της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε», τόνισε ο κ. Λέκκας.
«Το κομμάτι αυτό του ρήγματος ουσιαστικά μπορούσε να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 – 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτός ωστόσο ο σεισμός των 6 βαθμών, όπως και οι επόμενοι σεισμοί των 5 βαθμών, απέχουν πολύ ουσιαστικά από το να έχουμε τη μέγιστη ενεργοποίηση του ρήγματος. Δηλαδή ο 7.5 από τον 6 απέχει ουσιαστικά γύρω στις 40 φορές. Δηλαδή μπορεί οι 40 σεισμοί των 6 βαθμών ισοδυναμούν με ένα σεισμό της τάξεως των 7,3 με 7,4 βαθμών. Άρα μπορούμε να αναμένουμε μια σταδιακή εκτόνωση, τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες», σημείωσε.
«Δεν ξέρουμε αν θα σπάσει κάποιο ρήγμα και θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό ή αν θα διατηρηθεί στο επίπεδο των 6 βαθμών. Δηλαδή θα πρέπει να έχουμε πολλούς σεισμούς των 6 βαθμών και αυτό εφόσον σπάσει όλο το ρήγμα, γιατί δεν είναι απαραίτητο να σπάσει αυτό το χρονικό διάστημα όλο το ρήγμα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια πολύ πλούσια σεισμική– δεν θα την έλεγα μετασεισμική- ακολουθία. Είναι νωρίς να ξέρουμε ακόμα εάν είναι ο σεισμός ή ένας κύριος σεισμός αυτός που εκδηλώθηκε των 6,2 βαθμών. Θα έχει τρομερό ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης», κατέληξε.