Θεσσαλονίκη: Επιστρέφουν στη δουλειά τα αλιευτικά σκάφη – Τι φέρνει στον κλάδο η μεγάλη πανελλαδική διαμαρτυρία

Τον απόηχο της συνάντησης αλιέων με τον αρμόδιο υφυπουργό μετέφερε στο emakedonia.gr o πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μηχανοτρατών Κ. Νταουλτζής

Η χθεσινή μεγάλη διαμαρτυρία στα κεντρικά λιμάνια όλης της Ελλάδας, έφερε νέα συνάντηση του κλιμακίου των αλιέων με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα. 

Να σημειωθεί, πως οι αλιείς πανελλαδικά διαμαρτυρήθηκαν για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το 2024, και αφορά τη ζύγιση των αλιευμάτων με πιστοποιημένη ζυγαριά από τους ίδιους τους αλιείς.

Αντιπροσωπεία αλιέων με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρ. Κέλλα στην Αθήνα 
Αντιπροσωπεία αλιέων με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρ. Κέλλα στην Αθήνα 

Το μέτρο έφερε προβλήματα στην ψυκτική αλυσίδα – Άμεση παρέμβαση του υπουργείου

Στη χθεσινή συνάντηση με τον υφυπουργό ζητήθηκε η ζύγιση των αλιευμάτων στις ιχθυόσκαλες και στα ιχθυοπωλεία, όπως ανέφερε στο emakedonia.gr ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ανεμοτρατών Ν. Μηχανιώνας Κώστας Νταουλτζής.

Σε συμφωνία ήρθαν οι δύο πλευρές, υγειονομική υπηρεσία του υπουργείου και αλιείς, για την αλλοίωση της ψυκτικής αλυσίδας των αλιευμάτων. Γεγονός που αντιτίθεται στα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

diamartyria-psarades-thessaloniki3.jpg?v=0

 Στην εφαρμογή του κανονισμού, όπως διαπιστώθηκε, οι αλιείς όφειλαν να σπάσουν την ψυκτική διαδικασία των αλιευμάτων και να τα ζυγίσουν κάτω από μη εξακριβωμένες συνθήκες.

Αλλαγή του κανονισμού ζητάει το υπουργείο στην ΕΕ - Συνολική τροποποίησή του αναμένεται στο τέλος καλοκαιριού

Η παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν άμεση, σύμφωνα με τον Κ. Νταουλτζή, με το υπουργείο Ναυτιλίας να καταθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αλλαγή του κανονισμού ζύγισης.

«Αν η αλλαγή δεν προχωρήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα αναμένεται η τροποποίηση στο σύνολο του ευρωπαϊκού κανονισμού για την αλιεία, η οποία θα γίνει μετά το καλοκαίρι», επεσήμανε ο πρόεδρος.

diamartyria-psarades-thessaloniki5.jpg?v=0

Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή των αλιέων, η χώρα δεν διαθέτει εγκαταστάσεις και προδιαγραφές που έχουν άλλα κράτη για τη ζύγιση των αλιευμάτων. Με αυτό το σκεπτικό ζητήθηκε η ζύγιση να λαμβάνει χώρα στις ιχθυόσκαλες οι οποίες ακολουθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε συνέλευση στη Ν. Μηχανιώνα. Οι πλοιοκτήτες ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις και αποφασίστηκε η λήξη των κινητοποιήσεων. Έτσι, τα σκάφη αναχωρούν για τη συνέχεια της δραστηριότητάς τους σε όλη την χώρα.

Η μεγάλη διαμαρτυρία των αλιέων στη Θεσσαλονίκη σε αριθμούς

Για πρώτη φορά ολόκληρος ο κλάδος της αλιείας – ανεμότρατες, γρι-γρι, παράκτια αλιεία, μυδοκαλλιεργητές, δύτες – βρέθηκαν στα κεντρικά λιμάνια της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού αλιείας.

«Το γεγονός μας χαροποίησε ιδιαίτερα», ανέφερε ο Κώστας Νταουλτζής. «Από το Καστελόριζο μέχρι τους Οθωνούς και από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη η συμμετοχή ήταν μεγάλη», πρόσθεσε.

Περίπου 35 μηχανότρατες και 15 γρι - γρι από τη Νέα Μηχανιώνα και τη Νέα Κρήνη – Καλαμαριά, μαζί με 15 παράκτιους αλιείς και αλιευτικά από τη Νέα Καλλικράτεια και την Χαλκιδική κατέκλυσαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης χθες το πρωί. Μαζί τους βρέθηκαν και αλιείς από την Κατερίνη και τον Βόλο οι οποίοι έφτασαν στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία.

Τα τελευταία αλιευτικά σκάφη αναχώρησαν τις βραδινές ώρες της Τετάρτης από το λιμάνι μετά την συνάντηση των εκπροσώπων τους με τους αρμόδιους υφυπουργούς.

Loader