Τα «δρομολόγια του θανάτου»: Ο τιμοκατάλογος των διακινητών στη Μεσόγειο - Παίρνουν 4.000 ευρώ το κεφάλι (βίντεο)
Στοιβάζουν από 400 έως 750 άτομα - Ξεκινούν από το Τομπρούκ, τη Μισράτα και τη Σύρτη με προορισμό τις ιταλικές ακτές
Σοκαριστικές είναι οι πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα και αφορούν τα ταξίδια που στήνουν οι διακινητές μεταναστών ώστε να φέρουν τους ανθρώπους που ψάχνουν για ελπίδα στην Ευρώπη και πολλές φορές μετατρέπονται σε «δρομολόγια του θανάτου».
Πηγές με γνώση των δρομολογίων που διοργανώνουν εγκληματικά δίκτυα διακινητών μεταναστών από τη Λιβύη προς τις ιταλικές ακτές, μίλησαν την Τετάρτη (14/6) στην ΕΡΤ και ανέλυσαν τη δράση τους. Οι συγκεκριμένες πηγές έδωσαν αναλυτικές πληροφορίες για τα «δρομολόγια θανάτου» σαν αυτό που οδήγησε στην τραγωδία ανοιχτά της Πύλου.
Στοιβάζουν από 400 έως 750 άτομα
Τα συγκεκριμένα αλιευτικά σκάφη ξεκινούν από τρία σημεία στις ακτές της Λιβύης, από το Τομπρούκ, τη Μισράτα και τη Σύρτη ενώ προορισμός τους είναι η Ιταλία.
Τις περισσότερες φορές σε τέτοιου είδους αλιευτικά σκάφη στοιβάζουν από 400 έως 750 άτομα. Το σοκαριστικό είναι πως τοποθετούν τους μετανάστες παντού: στα αμπάρια, ακόμα και κάτω, στην περιοχή όπου βρίσκονται οι μηχανές. Για να φτάσουν μέχρι τις ιταλικές ακτές τα υπεφορτωμένα σκάφη, χρειάζονται περί τις 3 – 4 ημέρες.
4.000 ευρώ το κεφάλι
Οι τιμές για τη μετάβαση, φτάνουν στα 4.000 ευρώ κατ’ άτομο ενώ τα κέρδη αποτιμώνται περί τα 2-3 εκατομμύρια ευρώ ανά δρομολόγιο.
Οι χειριστές των σκαφών συχνά είναι Αιγύπτιοι και συχνά δεν πληρώνονται, αλλά το κίνητρό τους είναι να φτάσουν στην Ιταλία χωρίς να πληρώσουν τους δουλέμπορους.
Το σκάφος που ναυάγησε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου θα έφτανε στην Ιταλία αύριο, είχε γίνει αντιληπτό από τις Αρχές και η πρώτη εκτίμηση ανέφερε ότι σε αυτό επέβαιναν 700 άτομα.
Σημειώνεται ότι αποτελεί κοινό για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη Λιβύη με τα δίκτυα διακινητών, διότι ότι απολαμβάνουν -όπως λένε αξιόπιστες πηγές- μία ιδιότυπη ασυλία από τις διωκτικές Αρχές.
Ήδη στις έρευνες έχει ενταχθεί και η ΕΥΠ, κλιμάκιο της οποίος βρίσκεται ήδη στην Καλαμάτα προκειμένου να ερευνήσει τους διακινητές -Υπάρχει εντολή από τις Αρχές να μη μετακινηθεί κανείς μέχρι να εντοπιστούν οι διακινητές και να συλληφθούν
Μια γυναίκα ανάμεσα στις 79 σορούς που έχουν ανασυρθεί - Μιλούν για έως και 100 παιδιά στα αμπάρια – Συγγενείς στέλνουν φωτογραφίες, ρωτώντας αν έχουν δει τους ανθρώπους τους - Σοκαρισμένοι και σε σύγχυση οι διασωθέντες
«Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους» - Σε εξέλιξη η προανάκριση στο Λιμεναρχείο Καλαμάτος, δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συλλήψεων ατόμων που φέρονται ως διακινητές
Χωρίς προβλήματα η φροντίδα των διασωθέντων του ναυαγίου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας - Σε ετοιμότητα παραμένουν και τα νοσοκομεία Τρίπολης, Σπάρτης και Κυπαρισσίας