Super League: Το μόνιμο «αγκάθι» της διαιτησίας και το χαμένο στοίχημα του Λανουά

Το κλίμα μέσα στο οποίο διεξάγεται το ελληνικό πρωτάθλημα παραμένει νοσηρό, καθώς ούτε η νέα ΚΕΔ υπό τον Γάλλο αρχιδιαιτητή έχει καταφέρει να πείσει τους εξ ορισμού δύσπιστους Έλληνες φιλάθλους πως το «παρασκήνιο» αποτελεί παρελθόν

Το επίπεδο του ανταγωνισμού στη Super League έχει ανέβει θεαματικά τα τελευταία χρόνια και η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η διεκδίκηση του τίτλου δεν είναι πια υπόθεση μίας και μόνης ομάδας, όπως συνέβαινε κατά τη μακρά περίοδο της αφόρητης και απολύτως ζημιογόνου για το ελληνικό ποδόσφαιρο μονοκρατορίας του Ολυμπιακού.

Εντούτοις, το πρωτάθλημα εξακολουθεί να διεξάγεται σε περιβάλλον ακραίας τοξικότητας και μία από τις βασικές αιτίες είναι η διαρκώς αυξανόμενη δυσπιστία έναντι της διαιτησίας. Η υιοθέτηση του VAR και ο ορισμός ξένων διαιτητών στα παιχνίδια μεταξύ των μεγάλων ομάδων επέφερε μία μικρή πρόοδο αλλά δεν οδήγησε στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Η προ έξι μηνών εκλογή του Μάκη Γκαγκάτση στην προεδρία της ΕΠΟ συνοδεύτηκε από την αλλαγή στη θέση του επικεφαλής της ΚΕΔ και η επιλογή του Γάλλου Στεφάν Λανουά για τον ρόλο του νέου αρχιδιαιτητή (ως αναπληρωτής πρόεδρος και VAR project manager ορίστηκε ο Ιταλός Πάολο Βαλέρι και ως μέλος της επιτροπής ο Ισπανός Ρομπέρτο Αλόνσο Φερνάντεθ) καλλιέργησε προσδοκίες για ουσιαστική εκτόνωση της έντασης. Οι προσδοκίες αυτές, όμως, ήδη έχουν διαψευστεί, καθώς οι κακές διαιτησίες είναι πολύ περισσότερες από όσες μπορεί να αντέξει η Λίγκα.

lannoy.jpg

Η αποδόμηση του Λανουά και τα παράπονα στην UEFA

Πριν καν συμπληρωθεί ο πρώτος γύρος, η ΑΕΚ και ο Άρης έχουν εκφράσει την έντονη δυσφορία τους για τα πεπραγμένα της νέας ΚΕΔ (ο πρόεδρος της Ένωσης Μάριος Ηλιόπουλος έχει συζητήσει μάλιστα το θέμα και με υψηλόβαθμους παράγοντες της UEFA), για την επάρκεια της οποίας αμφιβάλλει και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ακόμη και οι άλλες δύο ομάδες του λεγόμενου Big 5 όμως (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός), που εξ ορισμού έχουν καλύτερες σχέσεις με την ΕΠΟ, έχουν κατά καιρούς εκφράσει παράπονα για μία σειρά από διαιτητικές αποφάσεις.

Η δυσπιστία έναντι της διαιτησίας γίνεται μάλιστα πιο έντονη κάθε φορά που ο Στεφάν Λανουά σχολιάζει τις επίμαχες φάσεις της αγωνιστικής. Ο δημόσιος σχολιασμός των φάσεων ήταν πρόταση του προέδρου ΕΠΟ, Μάκη Γκαγκάτση, προς τον Γάλλο πρώην ρέφερι και αποσκοπούσε στη διαμόρφωση περιβάλλοντος διαφάνειας. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Λανουά συμφώνησε αλλά, όπως προαναφέρθηκε, ο σχολιασμός των φάσεων δεν έχει οδηγήσει, μέχρι τώρα τουλάχιστον, στην άμβλυνση της έντασης.


Η «καρατιά» του Μπρινιόλι και η εύλογη δυσαρέσκεια του Άρη

Ο Άρης δικαιούται να λέει ότι είναι μακράν η πιο αδικημένη από τις ομάδες της κορυφής. Τα όσα συνέβησαν στο Αγρίνιο με τις απίθανες αποφάσεις των Τσιμεντερίδη και Ζαμπαλά αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Το υπέροχο γκολ του Μάνου Γκαρθία, ενώ το ματς ήταν στο 1-1, ακυρώθηκε λόγω ενός υποτιθέμενου φάουλ του Σιφουέντες που μόνον οι... άρχοντες του αγώνα είδαν, ενώ στο ματς Κυπέλλου με την ΑΕΚ, η «καρατιά» του Μπρινιόλι στον Σουλεϊμάνοφ δεν τιμωρήθηκε από τον Σιδηρόπουλο με απευθείας κόκκινη, με την πρέπουσα δηλαδή, βάσει κανονισμού και κοινής λογικής, ποινή.

Η διαιτησία του Σιδηρόπουλου έδειξε ότι ακόμη και οι λεγόμενοι κορυφαίοι Έλληνες ρέφερι δεν είναι ικανοί να διευθύνουν μεγάλα παιχνίδια. «Μετά τη διαιτησία Σιδηρόπουλου στο ΑΕΚ - Άρης μπορώ να καταλάβω γιατί οι ελληνικές ομάδες ζητούν επίμονα να ορίζονται μόνο ξένοι διαιτητές στα σημαντικά παιχνίδια», φέρεται να είπε ο Πάολο Βαλέρι σε πρόσφατη συζήτηση με παράγοντες της διαιτησίας.

epo-grafeia.jpg

Η θέση της ΕΠΟ

Η ΕΠΟ παραδέχεται μεν πως έχουν γίνει σοβαρά λάθη, αλλά εκτιμά πως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν και επιμένει πως οι κακές διαιτησίες δεν συνδέονται με κάποιου είδους παρασκήνιο, αλλά αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά που δεν μπορούν να θέσουν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Επιπλέον, οι άνθρωποι της ομοσπονδίας τονίζουν ότι οι διαιτητές που υπέπεσαν σε λάθη όπως π.χ. οι Σιδηρόπουλος, Τσέτσιλας και Τσολακίδης, τιμωρήθηκαν, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στα σκοτεινά χρόνια της περιβόητης «παράγκας».

Το βέβαιο είναι πάντως ότι το κλίμα μέσα στο οποίο διεξάγεται το ελληνικό πρωτάθλημα παραμένει νοσηρό, καθώς ούτε η νέα ΚΕΔ υπό τον Στεφάν Λανουά έχει καταφέρει να πείσει τους εξ ορισμού δύσπιστους Έλληνες φιλάθλους πως το «παρασκήνιο» αποτελεί παρελθόν.

Loader