- Newsroom
Η περιοχή των Θερμών είναι ιδανική για την παραγωγή σπιρουλίνας και η μοναδική σε Ελλάδα και Ευρώπη που πληροί τις υψηλές απαιτήσεις καλλιέργειας (ζεστά νερά, μεγάλη ηλιοφάνεια) του κυανοπράσινου φυκιού
Του
Γιώργου Χρηστίδη Στην περιοχή Θερμά της Νιγρίτας λειτουργεί μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως και η μοναδική στην Ευρώπη μονάδα παραγωγής σπιρουλίνας, του θαυματουργού φυκιού με το παράξενο όνομα, που τιμούσαν δεόντως στη διατροφή τους οι Αζτέκοι το 16ο αιώνα και θεωρείται σήμερα από τη NASA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ιδανική τροφή για... αστροναύτες
Η μονάδα ανήκει στην εταιρεία AΛΓΗ ΑΕΓΕ, δημιούργημα δύο φιλόδοξων και διορατικών συνεταίρων, του αγρότη Ευάγγελου Κολτσιάκη και του επιχειρηματία Μιχάλη Ζουλουμίδη. Οι δυο τους είχαν την ιδέα της παραγωγής σπιρουλίνας, ενός είδους φυκιού που περιέχει περισσότερα από 100 πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία και θεωρείται η πλουσιότερη πηγή ολικής οργανικής διατροφής, το 1992. Αφορμή στάθηκε η δεκαετής έρευνα του καθηγητή του ΑΠΘ Μιχάλη Φύτικα, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περιοχή των Θερμών είναι ιδανική για την παραγωγή σπιρουλίνας και η μοναδική σε Ελλάδα και Ευρώπη που πληροί τις υψηλές απαιτήσεις καλλιέργειας (ζεστά νερά, μεγάλη ηλιοφάνεια) του κυανοπράσινου φυκιού. Η επένδυση υλοποιήθηκε τελικά το 1997, οπότε εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader, για να βραβευτεί έναν χρόνο αργότερα ως η πλέον καινοτόμος ιδέα στην Ελλάδα.
ΑΛΜΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
Οι δύο συνέταιροι δεν αποθαρρύνθηκαν από το υψηλό κόστος και το μεγάλο ρίσκο της επένδυσης και η εξέλιξη των πραγμάτων τούς δικαίωσε.
Όπως εξηγεί στη “Μ” ο κ. Ζουλουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΛΓΗ, οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν από 85.000 ευρώ που ήταν το 2005 σε 630.000 ευρώ πέρυσι. Και θα ήταν ακόμη υψηλότερες, εάν υπήρχε η δυνατότητα μεγαλύτερης παραγωγής, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. “Το 95% των πωλήσεών μας κατευθύνεται στην εγχώρια αγορά και το υπόλοιπο 5% πιλοτικά στις αγορές της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου. Δεν μας φτάνουν οι ποσότητες για εξαγωγές”, λέει ο κ. Ζουλουμίδης.
Η εμπορική επιτυχία της σπιρουλίνας αποδίδεται από τον κ. Ζουλουμίδη στο γεγονός ότι είναι ένα 100% φυσικό προϊόν αλλά και η πιο πλούσια τροφή σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. “Ακόμη και ένα μωρό να καταπιεί ένα μπουκαλάκι με ταμπλέτες δεν θα πάθει απολύτως τίποτα. Το μόνο κακό θα είναι ότι πήγε χαμένο το προϊόν”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζουλουμίδης. Το προϊόν της εταιρείας, που συνδέεται από τη σχετική βιβλιογραφία με ευεργετικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό (μείωση χοληστερόλης, αντικαρκινικές ιδιότητες, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, κατά της παχυσαρκίας κτλ.), φιλοξενείται σήμερα αποκλειστικά στα φαρμακεία και στις προθήκες των περισσότερων καταστημάτων με βιολογικά προϊόντα (περίπου 400 ανά την Ελλάδα).
ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Το μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα της εταιρείας είναι τα υψηλά εμπόδια που θα συναντήσει όποιος θελήσει να μιμηθεί την επιτυχία της. “Ακόμη και 1.500 μέτρα πιο μακριά αν καλλιεργηθεί η σπιρουλίνα, το κόστος θα είναι απαγορευτικό, διότι οι φυσικές συνθήκες πρέπει να αντικατασταθούν από τεχνητές”. Πέραν τούτου η εταιρεία απασχολεί εξειδικευμένο προσωπικό και επιστήμονες που ασχολούνται με τα φύκια εδώ και 30 χρόνια. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στην πεδιάδα των Σερρών, τρία χιλιόμετρα νότια της πόλης της Νιγρίτας. Εκεί βρίσκονται τα θερμοκήπιά της, που καταλαμβάνουν έκταση 20.000 τετραγωνικών μέτρων, τα εργαστήρια, τα συσκευαστήρια και οι εγκαταστάσεις της σπιρουλίνας -ένα τελευταίας τεχνολογίας θερμοκήπιο, ειδικά κατασκευασμένο για να μπορεί να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη παραγωγή.