Ουκρανία: Ο Τραμπ απαιτεί ο Πούτιν να «παύσει πυρ» - Ο Ζελένσκι έτοιμος να παραδώσει την Κριμαία - «Καθίστε στο τραπέζι κι υπογράψτε τη συμφωνία» (βίντεο)

Αντιδρά η Γερμανία - Η Βόρεια Κορέα παραδέχτηκε κι επίσημα πως πολεμά στο Κουρσκ - Ανακατάληψη ανακοίνωσε το Κρεμλίνο

- Newsroom

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως πιστεύει ότι ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προστίθεται να εγκαταλείψει τον στόχο της ανάκτησης της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, εκτίμηση σε διαμετρική αντίθεση με πρόσφατη τοποθέτηση του ηγέτη της Ουκρανίας.

«Νομίζω ναι. Η Κριμαία, αυτό ήταν πριν από 12 χρόνια», είπε ο κ. Τραμπ ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ο κ. Ζελένσκι είναι διατεθειμένος να «εγκαταλείψει» τη χερσόνησο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απαιτεί ο ομόλογός του της Ρωσίας Πούτιν να «παύσει πυρ» και να κλείσει συμφωνία με την Ουκρανία

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε χθες Κυριακή τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να «παύσει πυρ» και να κλείσει συμφωνία με την Ουκρανία για να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί από τον Φεβρουάριο του 2022.

«Θέλω να παύσει πυρ. Καθίστε στο τραπέζι κι υπογράψτε τη συμφωνία», είπε ο κ. Τραμπ σε δημοσιογράφους αναφερόμενος στον ρώσο πρόεδρο στον διάδρομο του αεροδρομίου της Μόρισταουν, στην Μπέντμινστερ, στην πολιτεία Νιου Τζέρζι (ανατολικά). 

Γερμανική αντίθεση

Από τη δική του πλευρά ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους έκρινε χθες Κυριακή ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να εκχωρήσει όλα τα εδάφη της που τελούν υπό κατοχή της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης που εισηγείται ο Τραμπ.

Η Ουκρανία «γνώριζε εδώ και πολύ καιρό ότι για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ή να συναφθεί διαρκής και αξιόπιστη συμφωνία ειρήνης θα μπορούσαν να απαιτηθούν εδαφικές παραχωρήσεις», είπε ο κ. Πιστόριους κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Ομως ασφαλώς αυτές δεν θα έφταναν τόσο μακριά όσο σήμερα ή τόσο μακριά όσο (προβλέπεται) στην τελευταία πρόταση του Αμερικανού προέδρου», συνέχισε ο υπουργός.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες για το σχέδιο συμφωνίας, αλλά έχουν αφήσει να εννοηθεί πως προβλέπει το πάγωμα της γραμμής του μετώπου και την αναγνώριση de jure του ελέγχου της χερσονήσου της Κριμαίας, που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, με αντάλλαγμα την ειρήνη.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios αναφέρθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε αμερικανικό σχέδιο που παρουσιάστηκε σε ουκρανούς αξιωματούχους και προβλέπει τη de facto αναγνώριση από την Ουάσιγκτον του ρωσικού ελέγχου στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (ανατολικά) και Χερσώνα και Ζαπορίζια (νότια).

Ο κ. Πιστόριους στην ίδια συνέντευξη εξήρε τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στη Ρώμη, στο περιθώριο της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου, οι Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ταυτόχρονα, τα πράγματα εξελίσσονται καθημερινά, θα μπορούσαμε σχεδόν να πούμε», συμπλήρωσε. «Οι ενδείξεις είναι πολύ αντιφατικές: ενίοτε πολύ φιλικές, ενίοτε πολύ εχθρικές (…) Θα έλεγα πως οι πράξεις μιλούν από μόνες τους, σε τελευταία ανάλυση», κατέληξε.

Ρούμπιο: Μια συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας πρέπει να επιτευχθεί σύντομα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε πως μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία πρέπει να επιτευχθεί σύντομα, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση Τραμπ θα εξετάσει την ερχόμενη εβδομάδα αν θα συνεχίσει στον διαμεσολαβητικό της ρόλο.

"Πρέπει να συμβεί σύντομα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφιερώνουμε χρόνο και πόρους σε αυτή την προσπάθεια εάν δεν πρόκειται να ευοδωθεί", είπε ο Ρούμπιο στην εκπομπή "Meeti the Press" του ΝBC.

Ο Ρούμπιο είπε πως οι ΗΠΑ θα εξετάσουν την ερχόμενη εβδομάδα αν θα συνεχίσουν να διαμεσολαβούν στις συνομιλίες "ή αν είναι η ώρα να επικεντρωθούμε σε άλλα θέματα".

Ο Ρούμπιο έκανε τις δηλώσεις αυτές μία ημέρα μετά τη συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Ρώμη κατά την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου.

Σ. Λαβρόφ: Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε στρατιωτικούς στόχους και ξένους εκπαιδευτές στην Ουκρανία

Σε προηχογραφημένη συνέντευξη που μεταδόθηκε στην εκπομπή "Face the Nation" του CBS News, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία θα εξακολουθήσει να στοχοθετεί εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρωσικό πλήγμα στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα που σκότωσε αμάχους, ο Λαβρόφ είπε "ο στόχος της επίθεσης δεν ήταν κάτι αποκλειστικά μη στρατιωτικό" και είπε πως η Ρωσία στοχοθετεί μόνο "εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από τον στρατό".

Ο Ζελένσκι έγραψε στην εφαρμογή Telegram πως ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας του ανέφερε πως η Ρωσία εξαπέλυσε σχεδόν 70 επιθέσεις σήμερα. "Η κατάσταση στο μέτωπο και η πραγματική δραστηριότητα του ρωσικού στρατού αποδεικνύουν πως είναι ανεπαρκής η πίεση που ασκείται τώρα στη Ρωσία από τη διεθνή κοινότητα για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος", είπε.

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαιώνει την ανάπτυξη στρατευμάτων της στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας

Για πρώτη φορά, η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε χθες Κυριακή ότι ανέπτυξε στοιχεία των ενόπλων δυνάμεών της στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA να μεταδίδει πως βοήθησαν στρατεύματα της Μόσχας να ανακαταλάβουν τομείς της, υπό ουκρανικό έλεγχο επί μήνες.

Το KCNA εξήγησε ότι στοιχεία των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων «συμμετείχαν στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης περιοχών της Κουρσκ» υπό ουκρανική κατοχή, διαβεβαιώνοντας ότι η πολεμική εμπλοκή των στρατιωτικών «ολοκληρώθηκε νικηφόρα».

«Αυτοί που πολέμησαν για τη δικαιοσύνη είναι όλοι ήρωες και αντιπροσωπεύουν την τιμή της πατρίδας», δήλωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το KCNA. Πρόσθεσε πως μνημείο προς τιμή των «ανδραγαθημάτων τους στη μάχη» θα ανεγερθεί σύντομα στην πρωτεύουσα της χώρας Πιονγκγιάνγκ.

Για μήνες, το Κίεβο, η Σεούλ και δυτικές πρωτεύουσες δεν σταματούσαν να καταγγέλλουν τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτικών της Βόρειας Κορέας στις μάχες, κάτι που ούτε η Μόσχα, ούτε το Κίεβο είχαν αναγνωρίσει επίσημα.

Τον Ιούνιο του 2024, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα υπέγραψαν αμυντική συμφωνία που προέβλεπε «αμοιβαία» άμυνα σε περίπτωση επίθεσης σε κάποια από τις δυο χώρες.

Η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση πως η Βόρεια Κορέα ανέπτυξε στρατεύματα στη Ρωσία καταγράφεται αφού η Μόσχα διαβεβαίωσε το Σάββατο πως ανακατέλαβε ολόκληρη την περιφέρεια Κουρσκ, κάτι που το Κίεβο χαρακτήρισε «ψευδές» και «προπαγάνδα».

Σε ομιλία του, ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου Βαλέρι Γκεράσιμοφ εξήρε τον «ηρωισμό» των βορειοκορεατών στρατιωτικών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της περιφέρειας αυτής — επρόκειτο για την πρώτη επιβεβαίωση από τη Μόσχα για τη «συμμετοχή», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε, των στρατιωτικών της χώρας της Ασίας στις εχθροπραξίες στην Κουρσκ.

«Οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων, που έδωσαν μάχες στο πλευρό των ρώσων στρατιωτικών, επέδειξαν υψηλό επαγγελματισμό, ανθεκτικότητα, θάρρος και ηρωισμό για να απωθηθεί η ουκρανική εισβολή», τόνισε, εξαίροντας τη «μεγάλη βοήθεια» που προσέφεραν.

Εδώ κι εβδομάδες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονταν σε υποχώρηση σε αυτόν τον τομέα του μετώπου, με τον ρωσικό στρατό να ανακτά κομμάτι-κομμάτι τη ρωσική περιφέρεια.

Μονάδες του ουκρανικού στρατού κατέλαβαν μεγάλο κομμάτι της τον Αύγουστο του 2024, κυριεύοντας εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, προτού ο θύλακος υπό τον έλεγχό τους να συρρικνωθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε ωστόσο χθες πως στοιχεία του ουκρανικού στρατού «συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους» στην Κουρσκ.

Αντιδρώντας στην επιβεβαίωση της συμμετοχής της πόλεμο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε «ανησυχία» για την άμεση εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στις μάχες και πρόσθεσε πως η ανάπτυξη δυνάμεών της πρέπει «να τελειώσει».

«Συνεχίζουμε να ανησυχούμε» για την «άμεση ανάμιξη» της Βόρειας Κορέας «στον πόλεμο» και «η στρατιωτική ανάπτυξή της στη Ρωσία κι η όποια υποστήριξη παρέχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία σε αντάλλαγμα πρέπει να τελειώσει», ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπληρώνοντας ότι τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, «φέρουν ευθύνες» για την ένοπλη σύρραξη — υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, την Κίνα.

Loader