Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις που προωθεί ο δήμος Δέλτα και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: Μια ανάπλαση «μεταμορφώνει» την πόλη και συνδέει το Πανεπιστήμιο με το σιδηροδρομικό σταθμό
Την εικόνα της Σίνδου αποφάσισε να αλλάξει ριζικά ο δήμος Δέλτα, μεταμορφώνοντας μία άλλοτε υποβαθμισμένη περιοχή σε μια κοινότητα που θα έχει χώρους πρασίνου, οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης, νέα πεζοδρόμια για την ασφαλή διέλευση των πεζών, αναβαθμισμένοι κοινόχρηστοι χώροι και ράμπες για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Το κύριο χαρακτηριστικό όμως του μεγάλου έργου που προωθείται είναι ότι με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα επιτευχθεί η σύνδεση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) με τον σιδηροδρομικό σταθμό Σίνδου μέσω εναλλακτικών πράσινων διαδρομών.
Το φιλόδοξο έργο, που αφορά σε μια εκτεταμένη βιοκλιματική ανάπλαση σε μεγάλο μέρος της Σίνδου, χρηματοδοτείται με κονδύλια του ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ οι μελέτες που αρχίζουν άμεσα να εκπονούνται θα ολοκληρωθούν στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.
Στόχος τη δημοτικής αρχής, η οποία υπέγραψε με την Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ) τη σχετική σύμβαση για την εκπόνηση των τεχνικών μελετών, είναι οι εργασίες να αρχίσουν σε ένα χρόνο από σήμερα, ώστε αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, κυρίως στις διαγωνιστικές διαδικασίες, το έργο της ανάπλασης να παραδοθεί το 2027.
Αλλάζουν όλα, ξηλώνονται παλιές υποδομές
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου Δέλτα στην περιοχή, όπου θα γίνουν μείζονες παρεμβάσεις, καταγράφονται μεγάλες και σοβαρές ελλείψεις βασικών υποδομών που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Όπως για παράδειγμα προσβάσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα (ράμπες, οδεύσεις τυφλών), οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης, φυτεύσεις δένδρων και φυτών, καθώς και σύγχρονο αστικό εξοπλισμό και βέβαια φωτισμό, και μάλιστα λιγότερο ενεργοβόρο.
Με βάση τα στοιχεία του δήμου οι υφιστάμενες υποδομές, όπου αυτές υπάρχουν, έχουν κατασκευαστεί με διαφορετικά υλικά και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους με αποτέλεσμα το πρόβλημα της ποικιλομορφίας και της χωρικής ασυνέχειας να είναι έντονο, ενώ είναι μεγάλη η έλλειψη επαρκούς φύτευσης παρά το επαρκές πλάτος των πεζοδρομίων.
Όσον αφορά το Διεθνές Πανεπιστήμιο με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται θα επιτευχθεί η σύνδεση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με τον σιδηροδρομικό σταθμό Σίνδου μέσω εναλλακτικών πράσινων διαδρομών.
Παράλληλα θα εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη όδευσης πεζών σε όλο το μήκος, ενώ θα αυξηθούν σημαντικά και θα είναι αισθητές στους πολίτες, οι ζώνες πρασίνου, τόσο στα πεζοδρόμια όσο και στους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους.
«Αλλάζει η Σίνδος, αλλάζει ο δήμος Δέλτα με υποδομές που έχουν πρόβλεψη για όλες τις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών. Πεζοδρόμια, πλατείες, αύξηση του πρασίνου, προσβάσεις ΑΜΕΑ, φωτισμός κ.α. Είμαι ικανοποιημένη με αυτή την εξέλιξη που ήρθε χάρη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που στηρίζει την περιοχή μας, αλλά και στην ΑΝΕΘ που δηλώνει έτοιμη να επισπεύσει τις διαδικασίες εκπόνησης των μελετών» τόνισε, μεταξύ άλλων, η δήμαρχος Γερακίνα Μπισμπινά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΝΕΘ, Θωμάς Βράνος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο στον δήμο Δέλτα, αφορά σε μία σημαντική ανάπλαση και βιοκλιματική αναβάθμιση μιας περιοχής, της Σίνδου, που, όπως είπε, «θα πάρει ανάσα με την υλοποίηση των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται. Η συνεργασία με τον δήμο θα συμβάλει ώστε να παραδοθεί ένα έργο παρακαταθήκη για τη Σίνδο».