Σαντορίνη: Κάτοικοι ταμπουρώνονται στα σπίτια εν αναμονή μεγάλου σεισμού - Στο νησί την Παρασκευή ο Μητσοτάκης

Τοποθετούν σακιά με άμμο σε ευάλωτα σημεία υπό το φόβο τσουνάμι - Υπαρκτό το σενάριο για έκρηξη του ηφαιστείου, λένε σεισμολόγοι

- Newsroom

Οχυρώνονται οι κάτοικοι της Σαντορίνης λόγω των συνεχόμενων σεισμών τοποθετώντας σακιά απέναντι από την παραλία Μονόλιθος όπου βρίσκεται εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να προστατευθεί από ενδεχόμενο τσουνάμι.

santorini-UZDKp.jpg?v=0
santorini3.jpg?v=0

Το νησί θα επισκεφθεί αύριο, ο πρωθυουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που συνεχίζεται στην περιοχή.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί την ώρα που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι δονήσεις, ενώ ο κόσμος συνεχίζει να φεύγει από τη Σαντορίνη. Στο μεταξύ, οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι τα 5,2 Ρίχτερ που καταγράφηκαν χθες δεν ήταν ο κύριος σεισμός.

Ήδη, ο δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, με απόφαση του αρμόδιου γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου. Αναλυτικά, η απόφαση αναφέρει:

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θήρας της περιφερειακής ενότητας Θήρας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η.02.2025 και για έναν (1) μήνα, ήτοι έως και 3 Μαρτίου 2025. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Η Σαντορίνη έχει σχεδόν ερημώσει αφού οι χιλιάδες πολίτες επέλεξαν να αποχωρήσουν από το νησί λόγω των συνεχόμενων σεισμών.

Ωστόσο, κάποιοι από όσους έχουν απομείνει κάνουν νυχτερινές περιπολίες, υπό τον φόβο πλιάτσικου.

Συνολάκης: Δεν έχουμε τελειώσει με το ηφαίστειο, μας χτυπάει «καμπανάκια» - Το σενάριο για τσουνάμι

Τα σενάρια για την εξέλιξη των σεισμικών φαινομένων στην περιοχή της Σαντορίνης περιέγραψε, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή Live News στο Mega, ο κ. Συνολάκης, ο οποίος μετείχε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες, εξήγησε ότι το πρώτο σενάριο είναι πως «όλη αυτή η σεισμική δραστηριότητα, το σεισμικό σμήνος, θα σταματήσει, όπως έγινε το 2011». Το δεύτερο σενάριο είναι όλες αυτές οι δονήσεις να οδηγήσουν σε έναν μεγαλύτερο σεισμό, είπε, ενώ το τρίτο είναι «κάποια στιγμή να έχουμε έναν μικρό παροξυσμό του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπου».

Δεν πρέπει να φοβόμαστε μια έκρηξη
(σ.σ. του ηφαιστείου), υπογράμμισε, η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις κάθε 50 χρόνια. Σε ερώτηση για την ηφαιστειακή δραστηριότητα, ο κ. Συνολάκης παρατήρησε ότι αυτή «είχε ξεκινήσει, πολύ ήπια, από το καλοκαίρι. Είμαστε σε μία φάση που, ακόμα, δεν ξέρουμε τι θα γίνει».

Το θέμα είναι, συνέχισε ο κ. Συνολάκης, ότι η Σαντορίνη έχει αρχίσει και μας χτυπάει «καμπανάκια». Αναφέρθηκε στο φαινόμενο του 2011 στο νησί, με ανάλογη σεισμική δραστηριότητα, που κράτησε περί τους 14 μήνες, και τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα είναι «εφιάλτης». 

«Δεν έχουμε τελειώσει με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Είναι ενεργό και μας χτυπάει καμπανάκια, έχει να κάνει έκρηξη από το 1950... άρα, τηρουμένων των αναλογιών, είμαστε στο σημείο που... δίνει έκρηξη περίπου κάθε 50 χρόνια» συνέχισε. «Το θέμα είναι, είτε γίνει σεισμός είτε γίνει σεισμός με τσουνάμι είτε υποθαλάσσια έκρηξη με τσουνάμι, η Πολιτεία να είναι έτοιμη. Αν γίνει έκρηξη με τσουνάμι, στη χειρότερη περίπτωση θα είναι σαν αυτή του 1956, δεν φαντάζομαι κάτι πιο ακραίο» προσέθεσε.

Αναλύοντας περισσότερο το σενάριο μιας ηφαιστειακής έκρηξης με τσουνάμι, είπε ότι οι άνθρωποι το 1956 επιβίωσαν, γιατί ήξεραν να απομακρυνθούν. Αυτό που φοβάμαι περισσότερο, τόνισε, επειδή το φαινόμενο είναι πολύ γρήγορο, κάθονται και το βλέπουν και τραβάνε φωτογραφίες με την κάμερα ή με το κινητό και νομίζουν ότι έρχεται πολύ αργά και θα τρέξουν πιο γρήγορα.

«Μόλις φτάσει στην ακτογραμμή, το τσουνάμι επιταχύνει»
κατέληξε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.

Κλειστά σχολεία σε Σύρο, Τήνο, Άνδρο και Μύκονο

Κλειστά θα είναι τα σχολεία σε Σύρο, Τήνο, Άνδρο και Μύκονο και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, όπως αποφάσισαν από κοινού οι δήμοι. 

«Κατόπιν της έντονης και συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας που σημειώνεται εδώ και πολλές ημέρες στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, οι Δήμαρχοι Σύρου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου συναποφάσισαν, με αίσθημα ευθύνης και σύνεσης, να παρατείνουν το χρονικό διάστημα της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, έως και την Παρασκευή 07 Φεβρουαρίου 2025, εξετάζοντας προσεκτικά τα δεδομένα των τελευταίων ωρών και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων τους.

Διευκρινίζεται ότι ο λόγος της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων ΔΕΝ είναι η επικινδυνότητα των σχολικών εγκαταστάσεων, αλλά η πρόληψη και η μέριμνα που οφείλει να λαμβάνει κάθε Δήμος σε επείγουσες καταστάσεις, με γνώμονα την προστασία των πολιτών του και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων. Η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων υπαγορεύθηκε από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό της κλίμακας 5,2 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Αμοργού και κυρίως από την αποφυγή συνωστισμού των μαθητών, σε περίπτωση ισχυρότερου σεισμού
», αναφέρει η ανακοίνωση των δήμων.

H ανακοίνωση του Δήμου Θήρας – Τα προληπτικά μέτρα

Ο Δήμος Θήρας εξέδωσε ανακοίνωση υπενθυμίζοντας τα προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας που είναι σε ισχύ σήμερα.

«Υπενθυμίζουμε τα προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας που είναι σε ισχύ σήμερα:

Α. Αναστολή λειτουργίας όλων των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 07/2/2025.
Β. Ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Γ. Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
Δ. Ενημέρωση των πολιτών:
να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),
Ε. Άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),
ΣΤ. Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων,
Ζ. Απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 7/2/2025.
Αναμένεται επικαιροποίηση της Απόφασης τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την εξέλιξη του φαινομένου», αναφέρει η ανακοίνωση

Σμηνοσειρά σεισμών βλέπει ο Θανάσης Γκανάς για την Σαντορίνη

Ο γενικός διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, θεωρεί πως το πιθανότερο σενάριο στη Σαντορίνη είναι πως πρόκειται για σμηνοσειρά.

«Νομίζω είμαστε κοντά στην αποκλιμάκωση. Η σμηνοσειρά είναι σε εξέλιξη. Κατά την άποψή μου είναι πιθανότερο να έχουμε σμηνοσειρά με 4 και 5 Ρίχτερ παρά να δούμε έναν μεγάλο σεισμό ο οποίος είναι το δεύτερο σενάριο και το λιγότερο πιθανό. Επίσης δεν υπάρχει κίνηση προς την Αμοργό», συμπλήρωσε μιλώντας στο OPEN.

«Αν αθροίσουμε την ενέργεια που έχει εκλυθεί τις τελευταίες ημέρες, ισοδυναμεί με έναν σεισμό 6άρι. Οι 989 σεισμοί που έχουμε καταγράψει από την Παρασκευή μέχρι σήμερα το μεσημέρι, αν αθροίσουμε την ενέργειά τους είναι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ. Αλλά συνέβη μέσα από 989 σεισμούς σε διάστημα πέντε ημερών», επεσήμανε ο κ. Γκανάς.

Loader