Κυκλάδες: Χωρίς τέλος η σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ανάφη - Εννέα σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ τα ξημερώματα

Προηγήθηκε ο πιο ισχυρός έως τώρα σεισμός, στα 5,2 Ρίχτερο πιο ισχυρός έως τώρα - Πάνω από 1.000 σεισμοί σε λίγες ημέρες

- Newsroom

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν ακόμη έξι «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις (4,4, 4,3, 4,2, 4,4, 4,5 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30 (αντίστοιχα, με αντίστροφη χρονολογική σειρά, στις 05:23, στις 04:48, στις 04:45, στις 04:27, στις 04:24 και στις 04:02) στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Εξάλλου, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν «ασθενή» σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο δυτικά-νοτιοδυτικά της Ανάφης.

Νωρίτερα, τρεις «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις, δυο μεγέθους 4,1 και μια 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν στη 01:16, στις 00:59 και στις 00:57, κατά τα δεδομένα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Χθες Τετάρτη το βράδυ στις 21:09 καταγράφτηκε η πιο ισχυρή δόνηση μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ασυνήθιστης σεισμικής ακολουθίας στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού, με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πάντα κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Σεισμολόγοι επισήμαιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφτεί σεισμός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο κύριος.

Πάνω από 1.000 σεισμοί σε λίγες ημέρες 

Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με το ΕΚΠΑ το τελευταίο δεκαήμερο έχουν γίνει πάνω από 6.400 σεισμοί στην περιοχή ανάμεσα στην Σαντορίνη και την Αμοργό και οι δονήσεις συνεχίζονται αμείωτες.

Μέσα σε μία εβδομάδα στην περιοχή της Ανύδρου καταγράφηκαν πάνω από 1.000 σεισμοί με μεγέθη που έφταναν ως και λίγο πάνω από 5 Ρίχτερ.

Γραφικό δείχνει την εξέλιξη του φαινομένου μέσα στον χρόνο και πώς τα επίκεντρα βρίσκονται όλα γύρω από το νησάκι στα ανοιχτά της Σαντορίνης και της Αμοργού.

Όσον αφορά τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή (07/02/2025) στην Σαντορίνη και την Αμοργό ενώ σήμερα Πέμπτη (06/02/2025) τα σχολεία θα είναι κλειστά σε Τήνο, Σύρο, Μύκονο, Άνδρο, Πάρο, Πάτμο και τη Λέρο.

Οι 5 περιοχές με υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων

Πάντως σε κεντρικά σημεία του νησιού έχουν τοποθετηθεί κορδέλες όπου απαγορεύεται η διέλευση σε κατοίκους και επισκέπτες.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και πρόεδρος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης Σεισμικής Διακινδύνευσης, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι «ο κατολισθητικός κίνδυνος σε όλο το μήκος σχεδόν των πρανών της καλδέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνευση είναι υψηλή δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου τουλάχιστον για οκτώ μήνες κάθε χρόνο». 

Επίσης εξήγησε πως έχει γίνει χαρτογράφηση του κατολισθητικού κινδύνου και της κατολισθητικής διακινδύνευσης και επιλέχθηκαν πέντε περιοχές που συγκεντρώνουν υψηλή διακινδύνευση:

  • ο παλαιός λιμένας Φηρών,
  • το λιμάνι Αθηνιού,
  • η περιοχή Αμμούδι στην Οία,
  • η περιοχή της Αρμένης στην Οία και
  • η Θηρασιά, στον οικισμό Κόρφου. 

Ψηφιακός χάρτης με τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης σε Σαντορίνη και Αμοργό - Σε λειτουργία η πλατφόρμα mysafetyplan.gov.gr

Χθες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας mysafetyplan.gov.gr, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για την ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών σε περιπτώσεις σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών.

Ο Διαδικτυακός Χάρτης Ασφαλών Χώρων είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται:

– Προσβασιμότητα: Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη διαδικτυακά, χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση εφαρμογής. Αρκεί η επίσκεψη στην ιστοσελίδα mysafetyplan.gov.gr.

– Πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο: Ο χάρτης εμφανίζει όλες τις εγκεκριμένες τοποθεσίες προσωρινής φιλοξενίας πολιτών (καταφύγια), όπως έχουν οριστεί από την Πολιτική Προστασία, τους δήμους και τις περιφέρειες.

– Σταδιακή αναβάθμιση: Στο προσεχές διάστημα θα εμπλουτιστεί με πρόσθετες οδηγίες και ενημερωτικό υλικό για διάφορες κατηγορίες φυσικών καταστροφών.

Επιπλέον, έχει υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να εξασφαλιστούν οι τηλεπικοινωνίες ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα:

– Συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους: Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τις εταιρείες Cosmote, Vodafone και Nova, μεριμνά ώστε οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι να τοποθετήσουν κινητές μονάδες και γεννήτριες στις περιοχές που πλήττονται ή είναι πιθανό να πληγούν από έντονη σεισμική ή άλλη φυσική δραστηριότητα. Ήδη έχουν μεταφερθεί σε Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό και Ίο. Στόχος είναι να παραμείνουν οι τηλεπικοινωνίες αδιάλειπτες ακόμη και σε συνθήκες διακοπής ρεύματος.

– Ο HellasSat έχει προετοιμάσει την κινητή μονάδα για δορυφορικές επικοινωνίες η οποία θα μεταφερθεί στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η νέα υπηρεσία mysafetyplan.gov.gr αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής της Πολιτείας για την πρόληψη, την ασφάλεια και την άμεση ενημέρωση των πολιτών. Ο έγκαιρος προγραμματισμός, η γρήγορη καθοδήγηση και η βελτιωμένη επικοινωνία ανάμεσα στους φορείς αλλά και τους πολίτες, μπορούν να σώσουν ζωές και να περιορίσουν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.

Loader