Σαντορίνη: Άδειασαν δρόμοι και πισίνες - Κύμα φυγής από το νησί λόγω των σεισμών (βίντεο)

Κάτοικοι κι επισκέπτες εγκαταλείπουν το νησί μαζικά

- Newsroom

Άδειο είναι από σήμερα το πρωί το νησί της Σαντορίνης, απ' όπου πλήθος κόσμου έχει αναχωρήσει τις τελευταίες ημέρες λόγω των συνεχών σεισμών στην περιοχή.

Φωτορεπορτάζ του iefimerida.gr δείχνει εικόνες από το πιο πολυσύχναστο δρομάκι της Σαντορίνης με θέα την καλντέρα, έρημο. Υπολογίζεται ότι πάνω από 6.000 άτομα, αεροπορικώς και με πλοία, έχουν εγκαταλείψει το νησί τα τελευταία 24ωρα λόγω της σεισμικής δραστηριότητας.

Έρημα σοκάκια και άδειοι δρόμοι στη Σαντορίνη

Άδειο το νησί μετά τη μαζική φυγή των κατοίκων
Άδειο το νησί μετά τη μαζική φυγή των κατοίκων
Άδειο το νησί μετά τη μαζική φυγή των κατοίκων
Άδειο το νησί μετά τη μαζική φυγή των κατοίκων
Άδεια τα σοκάκια του νησιού μετά τη μαζική φυγή των κατοίκων
Άδεια τα σοκάκια του νησιού μετά τη μαζική φυγή των κατοίκων

Σταμάτησαν οι εργασίες

Αυτή την εποχή, πολύ πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες είτε κατασκευής είτε ανακαίνισης σε ξενοδοχεία, καταλύματα και σπίτια, όμως και οι εργασίες σταμάτησαν λόγω της αναπάντεχης σεισμικής ακολουθίας.

Σεισμική «καταιγίδα» στις Κυκλάδες - Μαζικές αναχωρήσεις 

Τα τελευταία 24ωρα το νησί πραγματικά σείεται, προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους και στους εργαζομένους που μαζικά έχουν αποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες. Τα σχολεία έτσι κι αλλιώς μέχρι την Παρασκευή θα είναι κλειστά και άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, μεγαλύτεροι, γηραιότεροι, οικογένειες με μικρά παιδιά που είχαν εναλλακτικές διαμονής εκτός νησιού, πήραν την απόφαση να φύγουν μέχρι να ηρεμήσουν τα φαινόμενα και να επανέλθει η κανονικότητα στο νησί.

santorini-mazikes-anaxoriseis1.jpg
Μαζικές οι αναχωρήσεις κατοίκων κι επισκεπτών από το νησί
Μαζικές οι αναχωρήσεις κατοίκων κι επισκεπτών από το νησί

Οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί για το τι μπορεί να γίνει, με τα κύρια πιθανά σενάρια που εξετάζουν οι επιστήμονες να είναι δύο, όπως εξήγησε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας το πρωί. «Αυτή τη στιγμή, αυτό που εκτιμούμε είναι ή να υπάρξει μια μακρά σεισμική ακολουθία με αυτά τα μεγέθη σεισμών για μερικές ημέρες, ίσως και εβδομάδες, ή να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός μέχρι 5,5 Ρίχτερ -γιατί το να φτάσει στα 6 Ρίχτερ το θεωρούμε αρκετά ακραία περίπτωση- και στη συνέχεια να εκτονωθεί η κατάσταση. Και φυσικά, δεν μιλάμε για το ρήγμα της Αμοργού που είχε δώσει τον σεισμό του 1956», επεσήμανε.



Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και οι ντόπιοι στη Σαντορίνη, στην Αμοργό και στα γειτονικά νησιά βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής και εγρήγορσης με το εν εξελίξει φαινόμενο και με την αγωνία για το τι μπορεί να ακολουθήσει.

Αδειες από νερό οι πισίνες στη Σαντορίνη

Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες στη Σαντορίνη άκουσαν τις προτροπές των ειδικών, μετά και τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις, και άδειασαν τις πισίνες από το νερό.

Οπως μαρτυρεί το φωτορεπορτάζ του iefimerida.gr οι πισίνες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι πλέον άδειες, μετά τις σχετικές συστάσεις στους κατοίκους από τους σεισμολόγους.

Οι κάτοικοι άδειασαν τις πισίνες τους
Οι κάτοικοι άδειασαν τις πισίνες τους
santorini-pisines.jpg

Γιατί ζητήθηκε από όλους στη Σαντορίνη να αδειάσουν τις πισίνες

Οταν ζητήθηκε από τους κατοίκους στη Σαντορίνη να αδειάσουν τις πισίνες, πολλοί δεν ήξεραν το λόγο με τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα να δίνει εξηγήσεις σχετικά με αυτήν τη σύσταση.

Χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως «στη Σαντορίνη υπάρχει μια δόμηση η οποία έγινε τις τελευταίες δεκαετίες και είναι στα όρια του δημόσιου κτήματος, μέσα στην καλδέρα. Είχα κάνει μια χαρτογράφηση το 2002 για το όριο της δημόσιας περιουσίας στη Σαντορίνη, και από το 2002 μέχρι τώρα, ειδικά τις περασμένες δεκαετίες, αυτό το όριο είχε καταστρατηγηθεί. Είναι κτίσματα επικρεμάμενα μέσα στην καλδέρα. Οι πισίνες ειδικά είναι μια κατασκευή που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε.

Το νερό δεν είναι ένα σταθερό σώμα που μπορούμε να υπολογίσουμε την παραμόρφωσή του και να βγάλουμε συμπεράσματα και να δώσουμε τις απαραίτητες λύσεις.
Μία μικρή πισίνα έχει βάρος τουλάχιστον 10 τόνων μέσα σε μια μορφολογική συνέχεια που ενισχύει τις σεισμικές βλάβες κατά 170%.

Συνεπώς, η αποφόρτιση όλου αυτού του βάρους από την καλδέρα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για τις ίδιες τις κατασκευές και για τις κολυμβητικές δεξαμενές που είναι επικρεμάμενες πάνω στην καλδέρα».

Πλέον στο νησί, στο οποίο συνεχίζονται ακόμα και σήμερα οι σεισμικές δονήσεις, δεν υπάρχουν πισίνες γεμάτες νερό. Μάλιστα οι κάτοικοι ακολουθούν τις οδηγίες και τις συστάσεις των ειδικών και λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα τα οποία έχουν ζητηθεί.">https:="" www.iefimerida.gr="" ella...<="" a="">

Loader