Έφυγε από τη ζωή η Σόνια Ιλίνσκαγια, σπουδαία μελετήτρια της νεοελληνικής λογοτεχίας
Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώθηκε από πολύ νωρίς στην νεοελληνική και τη ρωσική φιλολογία
Τιμήθηκε με το Βραβείο Λυρικής Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών
Πέθανε, σε ηλικία 90 ετών, συγγραφέας και ποιήτρια Ολυμπία Καράγιωργα.
Η Ολυμπία Καράγιωργα υπήρξε παθιασμένη δημιουργός με ό,τι καταπιάστηκε, επισημαίνει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον θάνατο της ποιήτριας.
Γεννήθηκε «στην Αίγυπτο, την πατρίδα της καρδιάς της», σε μια οικογένεια που ο πατέρας της «ήταν λάτρης κάθε γνήσιου ελληνικού». Έμαθε γράμματα στα «Ελληνικά Εκπαιδευτήρια» της Μανσούρας, πόλη ποιητική, από μόνη της, σημειώνει η υπουργός στην ανακοίνωσή της.
Η Ολυμπία Καράγιωργα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ και επέστρεψε στην Ελλάδα «κατακτώντας εξέχουσα θέση» στη λογοτεχνική γενιά του ‘60. «Ήταν δημιουργός, παθιασμένη με ό,τι καταπιάστηκε: Mε το θέατρο, κοντά στον δάσκαλο Χρήστο Βαχλιώτη, για το θέαμα και το θέμα της ζωής του Νιζίσνσκι- “Ψηλός περήφανος,… κι αγαπούσε τον Έρωτα χορεύοντας”- με τον Ευριπίδη, με τα τραγούδια του Λόρκα, την ποίηση Γιώργου Σαραντάρη- “του μελούμενου”-, τον ερωτικό λόγο του Λόρενς, του Όσκαρ Ουάιλντ, τον παραλογισμό στον Καμύ ως και την Βιρτζίνια Γουλφ», συνεχίζει η Λίνα Μενδώνη.
Το «μεγάλο, ευαίσθητο, λυρικό ποιητικό έργο» της Ολυμπίας Καράγιωργα, «με την αδιόρατη μελαγχολία ανεκπλήρωτων ερώτων, αλλά και με τη λύτρωση ως προσδοκία του μέλλοντος», δίκαια τιμήθηκε με το Βραβείο Λυρικής Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών το 2010, συμπληρώνει η υπουργός, που καταλήγει «την αποχαιρετώ με σεβασμό».
Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώθηκε από πολύ νωρίς στην νεοελληνική και τη ρωσική φιλολογία
Όλες οι κατηγορίες και οι συγγραφείς που απέσπασαν διακρίσεις
Το #letsparty είναι μια μοναδική θεατρική εμπειρία την οποία θα ζήσουν από κοινού θεατές, ηθοποιοί, χορευτές και συντελεστές της παράστασης
Στο συνέδριο "Διαχείριση αρχαιοτήτων το πλαίσιο μεγάλων τεχνικών έργων" που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού