ΠΕΔΚΜ: Οι δήμοι στηρίζουν τα νέα προγράμματα του υπ. Περιβάλλοντος για ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών εγκαταστάσεων

Καϊτεζίδης: «Εκτός από ενεργειακό ενδιαφέρον, τα προγράμματα έχουν και κοινωνική ευαισθησία, καθώς στηρίζουν ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και οικολογική πρόκληση»

- Newsroom

Τη διάθεση θετικής ανταπόκρισης των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας να στηρίξουν τα νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης κατοικιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ), προκειμένου να μειωθεί στο μισό το κόστος της ενέργειας δημοτικών δομών και εγκαταστάσεων, εξέφρασε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.  

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, αναφερόμενος στα επτά νέα προγράμματα, τα οποία παρουσίασε στην εκδήλωση η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε ότι εκτός από ενεργειακό ενδιαφέρον, έχουν και κοινωνική ευαισθησία, καθώς θα στηρίξουν ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ θα προσφέρουν σημαντικά οφέλη και στους δήμους, αφού τρία από τα επτά αφορούν στην ενεργειακή απόδοση στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), την Ενεργειακή Αναβάθμιση Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων «Αθηνά», αλλά και την Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικών Παιδικών Σταθμών «Φοίβος».

sdoukou-kaitezidis-kalafatis1.jpg

«Τα προγράμματα, με βάση τα χαρακτηριστικά τους, έχουν ενεργειακό και οικονομικό ενδιαφέρον για τους δήμους, αλλά και για τα νοικοκυριά. Έχουν όμως και κοινωνική ευαισθησία, καθώς και τα κριτήριά τους και οι κατανομές τους ωφελούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ παράλληλα έχουν και μια οικολογική πρόκληση» τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης, κατά την ανοιχτή συζήτηση στην οποία συμμετείχε παρουσία της υφυπουργού κ. Σδούκου, του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλία Περτζινίδη και του εκτελεστικού γραμματέα της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ) Χρήστου Κώνστα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ χαρακτήρισε τα προγράμματα άξια και αναφοράς και προοπτικής, τονίζοντας ότι «εμείς θα τα στηρίξουμε σαν αυτοδιοίκηση και μιλώ εξ΄ ενόματος των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, και και θα συνεργαστούμε με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για καλύτερα αποτελέσματα».

Η εκτίναξη του κόστους για τους δήμους

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε και το μείζον ζήτημα της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους σε δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Μιλώντας με παραδείγματα ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, είπε ότι στον δήμο του «για τη θέρμανση στο κολυμβητήριο μας, το κόστος από τις 35.000 ευρώ, την περίοδο 2014-2015, έφτασε το 2024 στις 100.000 ευρώ».

Παράλληλα για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που παρέχει υπηρεσίες στις Δ.Ε Χορτιάτη, Ασβεστοχωρίου, Εξοχής και Φιλύρου, είπε, ότι από τις 400.000 ευρώ (20% του συνολικού κόστους) το 2020, έφτασε το 2024 στις 700.000, συμμετέχοντας στο 35% του συνολικού κόστους της ΔΕΥΑ».

«Άρα», είπε, «είναι άμεση η ανάγκη, ως αυτοδιοίκηση να έχουμε μια συνεργασία για όλες αυτές τις δομές και τις υπηρεσίες με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προσδοκούμε ότι με τα νέα προγράμματα και με τις κατάλληλες προσαρμογές να μειώσουμε το κόστος στο μισό. Να έχουμε δηλαδή μια τεράστια εξοικονόμηση».

Ο κ. Καϊτεζίδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα που απασχολεί τους δήμους και αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, δεδομένου ότι τα περισσότερα, όπως είπε, είναι πεπαλαιωμένα. «Όλοι οι δήμοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, που είναι πεπαλαιωμένα και ως εκ τούτου ενεργειακά έχουν προβλήματα» ανέφερε και επισήμανε ότι στον δήμο του για παράδειγμα θα χρειαστούν παρεμβάσεις σε περισσότερα από 30 σχολεία από τα συνολικά 70, για τη θέρμανση των οποίων η δαπάνη ανέρχεται 400.000 ευρώ ετησίως.

Σδούκου: Δύσκολη η διαχείριση της μείωση του ενεργειακού κόστους

Νωρίτερα, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσίασε σε αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους επιχειρήσεων και άλλων φορέων τα επτά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρχές του έτους και αφορούν: την ενεργειακή αναβάθμιση και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών, επιχειρήσεων, ορεινών τουριστικών καταλυμάτων, σχολικών μονάδων και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η διαχείριση της μείωσης του ενεργειακού κόστους, του περιορισμού της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης είναι δύσκολη και από την πλευρά των χρηστών και από πλευράς Πολιτείας. «Απαιτεί συλλογική δράση και μία πρωτοποριακή προσέγγιση σ’ αυτό που λέμε πράσινη και βιώσιμη οικονομία. Πρέπει να πετύχουμε σε αυτήν την προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά.

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα έχει από εδώ και πέρα 7,5 δισ. ευρώ να αξιοποιήσει από πηγές του ΕΣΠΑ, ενώ έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών και δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και το επερχόμενο Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο.

Loader