Τη θέση της Ελλάδας μέσα σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο που αλλάζει με ταχύτητες φωτός επιχείρησαν να ανιχνεύσουν οι ομιλητές στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit που συνδιοργανώνεται από τον ΣΒΕ και το Φόρουμ των Δελφών.
«Το πρόβλημά μας δεν είναι ο Τραμπ, πρέπει να δούμε τις βαθιές αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία των ΗΠΑ, υπάρχουν βαθιές δημογραφικές αλλαγές, ο πληθυσμός των ΗΠΑ δεν είναι κατά πλειοψηφία του ευρωπαϊκός, η αίσθηση της κοινής ταυτότητας με την Ευρώπη αμβλύνεται. Οι οικονομικές αλλαγές είναι επίσης έντονες, ο μέσος Αμερικανός δεν μπορεί να ζήσει πλέον το αμερικανικό όνειρο. Κρίσιμο ζήτημα είναι και η μετατόπιση της ισχύος όπου η εξουσία μεταβιβάζεται στο κεντρικό κράτος, αυτό δεν αντιμετωπίζεται θετικά από τους πολίτες, στις ΗΠΑ υπάρχει έντονη η αίσθηση της ατομικής ευθύνης», επεσήμανε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, υφυπουργός Εξωτερικών.
«Χρειάζεται πέρα από το ύφος του Τραμπ να δει κανείς και την ουσία, οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, λυδία λίθος στις ΗΠΑ είναι η εσωτερική πολιτική που κρίνει εκλογές, όχι η εξωτερική. Η σχέση δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας είναι η λυδία λίθος», συμπλήρωσε.
«Αισιοδοξία, όχι αφέλεια»
«Αντιμετωπίζουμε έναν καινούργιο κόσμο, η Ελλάδα είναι πολύτιμη για κάθε αμερικανική διοίκηση, δεν μπορεί να μας αγνοήσει κάποιος. Η εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται από ορισμένες σταθερές, δεν είμαι υπέρ των δραματοποιήσεων, συνεχώς θα είμαστε σε εγρήγορση. Χρειάζεται να έχουμε αυτοπεποίθηση, τόσα χρόνια επιβιώσαμε, είμαι αισιόδοξη χωρίς να είμαι αφελής», υποστήριξε.
Οι δύσκολες ισορροπίες και η κρίση δημοκρατίας
«Οι ΗΠΑ γίνονται πιο εσωστρεφείς, είναι σε φάση απομονωτισμού, ο στόχος είναι η προστασία του συμφέροντος των ΗΠΑ, αυτό δεν είναι παράλογο, το θέμα είναι εμείς πως αντιδράμε. Επειδή η Ευρώπη έχει το συγκεκριμένο αξιακό σύστημα, είναι δύσκολο να δεχτεί να το αλλάξει επειδή πίστευε πως θα είναι πάντα έτσι, την ίδια στιγμή υπάρχει και κρίση δημοκρατίας. Χρειάζεται ισορροπία του επιπέδου ζωής και των αξιών πάνω στις οποίες η Ευρώπη οικοδομήθηκε», τόνισε.
«Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα, ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ η Ελλάδα»
«Η Ευρώπη ξαφνικά συνειδητοποιεί πως ο κόσμος αλλάζει, πολλά θα αλλάξουν στο μέλλον, για την οικονομική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ περιμένουμε τι θα ανακοινωθεί για τους δασμούς. Είμαι αισιόδοξος, η σημασία της Ελλάδας παραμένει ίδια για τις ΗΠΑ, είμαστε ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος για τις ΗΠΑ», σημείωσε ο Νίκος Μπακατσέλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Ο φόβος των δασμών και η διπλή κρίση της Ευρώπης
«Φοβάμαι την πολιτική των δασμών καθώς προκαλούν πληθωρισμό και ύφεση, κάθε αύξηση 1% στους δασμούς προκαλεί 0,1% πληθωρισμό και 0,1% ύφεση. Η εξωτερική πολιτική Τραμπ βρίσκει την Ευρώπη κουρασμένη η οποία δεν είναι ανταγωνιστική και ταλανίζεται από κρίση θεσμών και ταυτότητας. Οι Αμερικανοί κοιτούν την Κίνα, θεωρούν την Ευρώπη ανταγωνιστική και γραφειοκρατική», τόνισε.
«Αλλαγή υποδείγματος, οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον παγκόσμιος χωροφύλακας»
«Πλέον έχουμε αλλαγή υποδείγματος στις σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ, ο Τραμπ φέρνει πλέον ωμότητα, επιλέγει συγκεκριμένα κράτη που οι ηγεσίες τους μοιράζονται ίδιες αξίες με αυτόν και οικοδομεί σχέσεις μαζί τους, η αμερικανική πλευρά δε θέλει πλέον να ηγηθεί του κόσμου, ο Τραμπ αισθάνεται νικητής στο εσωτερικό των ΗΠΑ, δεν πιστεύει στην κρατούσα τάξη πραγμάτων, οι ΗΠΑ δε θα είναι πλέον παγκόσμιος χωροφύλακας, η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει τι θέλει γιατί βολευόταν με το ρόλο των ΗΠΑ τόσα χρόνια, έχουμε νέο σερίφη πλέον», υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων.
Οι «εδραιωμένες σχέσεις» και το «μοντέλο Γάζας»
«Η Ελλάδα μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια καθώς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι εδραιωμένες, μπορεί η χώρα μας να εξελιχθεί σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας. Από την άλλη, όταν έχεις απέναντί σου έναν Τραμπ που κάνει τέτοιες προτάσεις για τη Γάζα (έστω και σαν μέσο πίεσης για την επίτευξη άλλων σκοπών), ενδέχεται εφόσον ακούσει μία εξωπραγματική πρόταση πχ για την Κύπρο να σκεφτεί μοντέλο Γάζας, ακραία εκδοχή σίγουρα», ανέφερε.