Σύμφωνο συνεργασίας συνυπέγραψαν, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στέλιος Κατρανίδης.
Στόχος της συνεργασίας είναι να αναπτυχθούν κοινές δράσεις για την ανάπτυξη και υλοποίηση εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και κοινωνικών προγραμμάτων που να εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και να συμβάλουν στην εκπαιδευτική - πολιτιστική και βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε πως στόχος είναι να είναι ένα μνημόνιο συνεργασίας με αρχή, μέση και τέλος. «Άμεσα θα εξειδικευτούν οι στοχεύσεις και συνεργασίες πάνω σε ειδικά θέματα. Το ΠΑΜΑΚ είναι ένα ευέλικτο πανεπιστήμιο, του οποίου οι ειδικές εκπαιδευτικές και επιστημονικές στοχεύσεις συμβαδίζουν με πολλές απο τις ανάγκες του δημου που πρέπει να καλύψει σε επίπεδο συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η επόμενη μέρα πρέπει να είναι ταχύτατη, σε ότι αφορά την εξειδίκευση των θεμάτων», υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης.

Απο την πλευρά του ο κ. Κατρανίδης ανέφερε πως η συνεργασία του ΠΑΜΑΚ με τον δήμο Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα σημαντική και όπως υπογράμμισε το δίνει μεγάλη χαρά το γεγονός ότι «θα συνεργαστώ με έναν φίλο απο τα παλιά, τον Στέλιο Αγγελούδη».
«Ως πανεπιστημιο επιδιώξαμε τη σύνταξη του μνημονίου γιατί πιστεύουμε ότι με τον δήμο Θεσσαλονίκης και τη συγκεκριμένη δημοτική αρχή έχουμε συναντίληψη σε πάρα πολλά πράγματα. Όπως εσείς θέλετε μία πόλη ανοιχτή, οργανωμένη, φιλική, θέλουμε κι εμείς ένα πανεπιστημιο ανοιχτό, οργανωμένο, φιλικό και προσαρμοσμένο στις προοπτικές της πόλης. Βλέπουμε λοιπόν τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης, ως ένα κέντρο ανάπτυξης οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής της ευρύτερης περιοχής. Σαν μια πόλη που θα βαδίσει στον δρόμο του μέλλοντος χωρις τις φοβίες του παρελθόντος». Συμπλήρωσε πως το ΠΑΜΑΚ έχει να προσφέρει πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς όπως είπε ο κ. Κατρανίδης, «η πόλη θα έχει ακόμη μεγαλύτερη προοπτική όταν καταστεί πόλος ανάπτυξης και προσέλκυσης νέων οικονομικών δραστηριοτήτων και ανάπτυξης πολιτισμού.
Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πολύ καλή συνεργασία καθώς σε πολλά πράγματα είμαστε συμπληρωματικοί, μπορούμε να βοηθήσουμε την πόλη και να βοηθηθούμε από αυτήν», κατέληξε ο κ. Κατρανίδης.

Το πλαίσιο συνεργασίας
Τα δυο μέρη αναγνωρίζοντας τα οφέλη που θα προκύψουν:
1. για την Ερευνητική Κοινότητα του ΠΑΜΑΚ μέσα από την :
• ανάπτυξη εφαρμοστικών ερευνητικών δράσεων με πεδίο εφαρμογής τον Δήμο Θεσσαλονίκης ως αναπτυξιακό και διοικητικό μηχανισμό αλλά και τον αστικό χώρο της πόλης ως χώρο σημαντικής επιχειρηματικής οικονομικής δραστηριότητας
2. για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον του Δήμου Θεσσαλονίκης από την:
• μεταφορά στις Υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης καινοτομικών μεθόδων, σχεδιαστικών προτύπων & εργαλείων αστικής, διοικητικής, τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης ως αποτέλεσμα εφαρμοσμένης έρευνας για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων
• βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην βάση προτύπων νέας - πράσινης οικονομίας, μέσα από διεύρυνση ευκαιριών πρόσβασης για το επιχειρηματικό και παραγωγικό δυναμικό στα αποτελέσματα της Ακαδημαϊκής έρευνας
• ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την ανάπτυξη του ανθρώπινου και του παραγωγικού δυναμικού μέσω της διασύνδεσης της Επιχειρηματικότητας με την έρευνα, την καινοτομία και τα αποτελέσματά τους.
συμφωνούν ότι θα εργασθούν για την επίτευξη του κοινού σκοπού και τους στόχους του παρόντος Συμφώνου Συνεργασίας όπως περιγράφονται παρακάτω, σε πλαίσιο αμοιβαιότητας και εταιρικής συνεργασίας.
Σκοπός του συμφώνου συνεργασίας είναι η δημιουργία σταθερού Πλαισίου Συνεργασίας μεταξύ των μερών, με στόχο την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να επιτευχθεί η διασύνδεση της έρευνας και των αποτελεσμάτων της με τις εφαρμοσμένες Δημόσιες πολιτικές του Δήμου μέσα σε πλαίσιο καινοτομίας με ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ εκπαιδευτικών και ερευνητικών δομών του ΠΑΜΑΚ και των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την δημιουργία εταιρικών συνεργειών και σχέσεων.
Σκοπός επίσης είναι η αμοιβαία υποστήριξη για την προετοιμασία κοινών Σχεδίων στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2021 - 2027 (ΕΣΠΑ και άλλα Εθνικά και Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά Μέσα) μέσω της διάδοσης των αποτελεσμάτων της έρευνας και διάχυσης της καινοτομίας, στα Επιστημονικά πεδία που αναπτύσσει το ΠΑΜΑΚ.
Σκοπός τέλος είναι η αξιοποίηση ερευνητικών δράσεων και των αποτελεσμάτων τους για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων, προϊόντων και υπηρεσιών στον Δήμο, με στόχο την ενίσχυση της «πράσινης ταυτότητας» των Δημοτικών αστικών λειτουργιών και την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων σε προϊόντα και υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τα πεδία καινοτομίας
Το πεδίο συνεργασίας αφορά στην διαμόρφωση κοινών θέσεων σε αναπτυξιακά θέματα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θεσσαλονίκης για την διαμόρφωση ατζέντας προκλήσεων, για την αντιμετώπιση αστικών προκλήσεων με προώθηση Σχεδίων Εφαρμοστικής Έρευνας και Καινοτομίας, μεταφορά Τεχνογνωσίας και σύνδεση της έρευνας με την τοπική κοινωνία, σε θεματικά πεδία αστικής καινοτομίας που καλύπτουν σύγχρονες προκλήσεις, όπως:
1. Τοπική οικονομική ανάπτυξη, Επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια, δημιουργία και στήριξη νεοφυών Επιχειρήσεων, Απασχόληση και Bran gain, τεχνολογία και πράσινη ανάπτυξη, κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία
2. Προώθηση πράσινων τεχνολογιών, προτύπων και εργαλείων καινοτομίας για την στήριξη της Επιχειρηματικότητας, της Δημιουργικής Οικονομίας, της Έξυπνης Εξειδίκευσης και καταπολέμηση της Ανεργίας με ανάπτυξη θεσμών δια Βίου Μάθησης για την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων στα πεδία των πράσινων πολιτικών
3. Διοικητική Μεταρρύθμιση με Ψηφιακές Υπηρεσίες στον πολίτη υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακής Δημοκρατίας
4. Ανάδειξη με καινοτόμα μέσα των περιαστικών φυσικών πόρων και στοιχείων της περιοχής και ένταξη τους σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικολογικού Τουρισμού με διεθνή προβολή και αξιοποίηση του ζωτικού χώρου των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
5. Καταπολέμηση Ενεργειακής Φτώχειας με την δημιουργία και προώθηση εναλλακτικών ενεργειακών πόρων δικτύων και συστημάτων και αξιοποίηση τους σε μοντέλα Κοινωνικής και προσιτής κατοικίας
6. Ανάπτυξη του πολιτισμού, προβολή του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού, δημιουργία θεσμών Μουσικής εκπαίδευσης και αισθητηριακής απόλαυσης για τους πολίτες με αξιοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΑΚ στον χώρο της Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.