Θεσσαλονίκη: Τι κρύβεται πίσω από τις προστριβές Σιμόπουλου-Ταχιάου με τον Αγγελούδη

Το περιστατικό αποκαλύπτει ότι είναι σε εξέλιξη μία έντονη κινητικότητα στις τάξεις του πολιτικού προσωπικού της πόλης, το οποίο βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης, μετά τις απανωτές εκλογές του 2023, εθνικές, δημοτικές και περιφερειακές

Το γεγονός της εβδομάδας που πέρασε για τη Θεσσαλονίκη ήταν η κόντρα που προέκυψε, αίφνης, ανάμεσα στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στράτο Σιμόπουλο και τον υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο από τη μία, και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, από την άλλη. Αφορμή αποτέλεσε μία επίκαιρη ερώτηση την οποία κατέθεσε ο βουλευτής προς την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία επιδίωκε ουσιαστικά να ασκήσει έλεγχο στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής ρωτούσε τον υπουργό εάν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή τραμ και τη λειτουργία θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας, τα οποία επανέφερε στην ατζέντα της πόλης ο κ. Αγγελούδης, και εάν η ενδεχόμενη χρηματοδότηση αυτών των μέσων συγκοινωνίας θα αποβεί σε βάρος της επέκτασης του Μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Η στόχευση ήταν σαφής. Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Σιμόπουλος στρεφόταν κατά του δημάρχου, με προφανή στόχο να τον εκθέσει, εμφανίζοντάς τον να εξαγγέλει έργα χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους ή, ακόμη χειρότερα, να απορροφήσει γι’ αυτά πόρους που προορίζονται για τις επεκτάσεις του Μετρό, οι οποίες που είναι περισσότερο αναγκαίες για την πόλη.

Την ασίστ του κ. Σιμόπουλου φρόντισε να αξιοποιήσει ο κ. Ταχιάος, σπεύδοντας εκείνος, αντί του υπουργού, να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση. Με λιγότερο έμμεσο τρόπο και περισσότερη σαφήνεια ο υφυπουργός απέρριψε ουσιαστικά το τραμ και τη θαλάσσια συγκοινωνία, λέγοντας πως «ιδέες μπορεί να υπάρχουν πολλές. Οι πόροι όμως είναι συγκεκριμένοι. Και οι πόροι, σε πρώτη φάση, θα κατευθυνθούν όλοι προς τη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «το υπουργείο θα έρθει και θα αποφασίσει πόσο εφικτό είναι, σε μία πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, να υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά συγκοινωνιακά μέσα, και πώς αυτά συνδυάζονται μεταξύ τους, εάν το τραμ είναι ανταγωνιστικό προς το Μετρό και εάν πρέπει να είναι ανταγωνιστικό προς το Μετρό».

Το περιστατικό αυτό αποκαλύπτει ότι είναι σε εξέλιξη μία έντονη κινητικότητα στις τάξεις του πολιτικού προσωπικού της Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης μετά τις απανωτές εκλογές του 2023, εθνικές, δημοτικές και περιφερειακές. Πριν από δύο - τρεις δεκαετίες την ηγετική ομάδα της πόλης συναποτελούσαν, με διαφορετική βαρύτητα ο καθένας, ο τότε δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, λιγότερο ο νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι εκάστοτε Θεσσαλονικείς υπουργοί και ως ένα βαθμό και ο μακαριστός, πλέον, μητροπολίτης Άνθιμος. Τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο πρώην Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας και δευτερευόντως ο εκλιπών Γιάννης Μπουτάρης. Μετά τη μεταπήδηση του κ. Τζιτζικώστα στις Βρυξέλλες υπάρχει ένα κενό όσον αφορά την τοπική πολιτική ηγεσία, για την κάλυψη του οποίου εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Στέλιος Αγγελούδης είναι ένας από τους νέους «παίκτες», μετά την ανάδειξή του στον δημαρχιακό θώκο. Φρόντισε καταρχάς να δημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο με τη σειρά του αναζητούσε έναν αξιόπιστο συνομιλητή στην πόλη, μετά την αποχώρηση του κ. Τζιτζικώστα. Είναι κοινό μυστικό ότι ο δήμαρχος διατηρεί άριστη σχέση με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, με τον οποίο βρίσκεται σε τακτική επαφή, ενώ έχει πολύ καλή συνεργασία και με άλλους υπουργούς και βεβαίως και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σεβάστηκε κάποιες βασικές κυβερνητικές επιλογές, όπως το FlyOver και το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, στο οποίο έκανε κάποιες σημειακές παρεμβάσεις, και την ίδια ώρα η κυβέρνηση τον στήριξε, δίνοντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ στον δήμο για την καθαριότητα, λύνοντας παράλληλα και ορισμένες άλλες εκκρεμότητες, όπως το αποτεφρωτήριο κ.ο.κ.

Βρισκόμενος πλέον στο δεύτερο χρόνο της θητείας του, και αφού κατάφερε προηγουμένως να συμμαζέψει κάποιες από τις σοβαρές εκκρεμότητες που βρήκε στον δήμο, ο κ. Αγγελούδης φαίνεται να ανοίγει βηματισμό, διεκδικώντας μητροπολιτικό ρόλο, παρεμβαίνοντας σε ζητήματα τα οποία υπερβαίνουν τα διοικητικά όρια του δήμου. Από τις έως τώρα προσεκτικές κινήσεις του δείχνει ότι στις προθέσεις του είναι να συνδιαμορφώσει, μαζί με την κυβέρνηση, την ατζέντα της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επαναφορά του τραμ και της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας.

Το θέμα της θαλάσσιας συγκοινωνίας, πριν να το επαναφέρει στη διεκδικητική ατζέντα της πόλης, ο κ. Αγγελούδης το συζήτησε με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος του είπε να το προχωρήσει. Μάλιστα, για το θέμα αυτό έγιναν και δύο τηλεδιασκέψεις με τη συμμετοχή και μελών της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του φακέλου για τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αγορά ηλεκτρικών σκαφών.

Όσον αφορά το τραμ, ο δήμαρχος απευθύνθηκε στον Επίτροπο, πλέον, κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και υποσχέθηκε να διερευνήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης μίας γραμμής που θα συνδέσει το ΚΤΕΛ Μακεδονία με το αεροδρόμιο ή, έστω, τον τερματικό σταθμό του Μετρό στη Μίκρα με το αεροδρόμιο. Το ενδιαφέρον του κ. Τζιτζικώστα δείχνει ότι ο πρώην Περιφερειάρχης- όπως είχε δηλώσει άλλωστε, αποχωρώντας από την Περιφέρεια- εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη και θέλει να διατηρήσει έναν σημαντικό ρόλο, έστω και από τις Βρυξέλλες.

Οι πρωτοβουλίες αυτές ήταν λογικό να προκαλέσουν ενόχληση σε κάποιους παράγοντες της πόλης και κάποιοι έσπευσαν να την εκδηλώσουν. Ο κ. Ταχιάος, για παράδειγμα, είδε τον δήμαρχο να μπαίνει στα δικά του χωράφια, καθώς ως αρμόδιος υφυπουργός αισθάνεται ότι θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για τα συγκοινωνιακά μέσα. Ενόχληση υπάρχει, ενδεχομένως και σε άλλους οι οποίοι, ωστόσο, προς το παρόν παρακολουθούν χωρίς να αντιδρούν. Είτε επειδή δεν αισθάνονται ότι απειλούνται, καθώς έχουν κυβερνητικό ρόλο, είτε γιατί γνωρίζουν ότι οι φιλοδοξίες τους δεν μπορούν να απλωθούν πέρα από την επανεκλογή τους.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 30.03.2025

Loader