Οι διεθνείς επισκέψεις του Μητσοτάκη, το κεντροαριστερό άρωμα για τον Πρόεδρο και η Ευρώπη που αντιδρά στον Τραμπ. Γράφει ο Μποξέρ*

Μετά το Κάιρο έρχεται η επίσκεψη στην Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, προκειμένου να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας

klei-1.jpg

Από τo Κάιρο επέστρεψε χθες ο Kυριάκος Mητσοτάκης, όπου συμμετείχε στην τριμερή Ελλάδας Κύπρου Aιγύπτου και όπου συζητήθηκαν oι περιφερειακές εξελίξεις και η ανάγκη συνέχισηςτης συνεργασίας των τριών χωρών. «Επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εξηγώντας ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα δράσεων.

Το χτεσινό δεν θα είναι το μοναδικό ταξίδι στο εξωτερικό του Κυριάκου Μητσοτάκη για το επόμενο διάστημα. Μάλιστα λέγεται ότι το βεβαρημένο πρόγραμμα των επόμενων ημερών πιθανώς να τον οδηγήσει στην απόφαση να μην πάει στο Νταβός στις 20 με 24 Ιανουαρίου, όπου μετρά τα τελευταία χρόνια πέντε συνεχείς παρουσίες. Η απουσία του όμως ενδεχομένως να συνδέεται με την απόφασή του να ανακοινώσει εκείνες τις ημέρες το όνομα που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μετά το Κάιρο έρχεται η επίσκεψη στην Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, προκειμένου να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.

Εκεί όπου αναμένεται να είναι η τελευταία επίσημη παρουσία του υφυπουργού εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, που μετά θα παραιτηθεί για λόγους υγείας και θα αντικατασταθεί από τον Τάσο Χατζηβασιλείου.

Έπεται το Βερολίνο στις 17 Ιανουαρίου, όπου θα συναντηθούν οι ηγέτες των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ένα εκ νέου ταξίδι στη Γερμανία στις 14 Φεβρουαρίου για το Φόρουμ Ασφαλείας του Μονάχου. Θα μεσολαβήσει δε και μια άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στις 3 Φεβρουαρίου. Φουλ πρόγραμμα, δηλαδή.

Φυσικά το μυαλό του θα είναι πολύ στραμμένο στο εσωτερικό. Σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα είναι μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη οι τρεις πολιτικοί που θα εκφωνήσουν τον επικήδειο στην κηδεία του Κώστα Σημίτη, ενώ θα μιλήσουν ακόμα οι στενοί φίλοι του πρώην πρωθυπουργού και πανεπιστημιακοί Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Βούλγαρης και Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Η παρουσία του πρωθυπουργού στην κηδεία του Κώστα Σημίτη, αλλά και το ότι θα εκφωνήσει επικήδειο λόγο στη συγκεκριμένη τελετή έχει πολιτική σημασία, καθώς αποτελεί σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας προς το Κέντρο. Είναι το ίδιο κομμάτι του παζλ που τον έφερε στον ίδιο ρόλο και στην κηδεία του Γιάννη Μπουτάρη. Και ας γκρινιάζουν κάποιοι γαλάζιοι.

Ένα ερώτημα υπάρχει βέβαια και αφορά στο κατά πόσο οι συγκεκριμένες κινήσεις αποκαλύπτουν και το πολιτικό πρόσημο της επιλογής του πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αν δηλαδή, όλα αυτά προμηνύουν μια πρόταση με άρωμα Σημίτη και κεντρώα χαρακτηριστικά, όπως θα ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι δύο τραπεζίτες Γιάννης Στουρνάρας και Λουκάς Παπαδήμας.

Αυτό βέβαια έχει και διπλή ανάγνωση, γιατί κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αποτελεί ουσιαστικά ένα είδος προπετάσματος καπνού, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να υποδείξει έναν κεντροδεξιό όνομα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως είναι ο Κώστας Τασούλας. Έτσι όλο αυτό το κεντροαριστερό άρωμα που εκπέμπεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή το θάνατο του Κώστα Σημίτη θα εξισορροπηθεί από τον κεντροδεξιό υποψήφιο.

Τι να πούμε; Σενάρια. Ο πρωθυπουργός κατάφερε μέχρι το τέλος να μας κρατήσει σε αγωνία.

Την ίδια στιγμή μια ημέρα μετά την ενέργεια του Ντόναλντ Τραμπ να μην αποκλείσει την χρήση στρατιωτικής βίας για την κατάληψη της Γροιλανδίας η Ευρώπη φαίνεται να ξυπνά. Παρίσι και Βερολίνο απάντησαν στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ καλώντας τον να σταματήσει τις απειλές.

«Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται διά της βίας», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος εμμέσως στις πρόσφατες δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί προσάρτησης του Καναδά, της Γροιλανδίας και της Διώρυγας του Παναμά.

«Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται διά της βίας. Αυτό ισχύει για κάθε χώρα είτε βρίσκεται στα ανατολικά είτε στα δυτικά μας και αποτελεί θεμέλιο της ειρηνευτικής μας τάξης. Και κάθε κράτος πρέπει να το τηρήσει, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για μικρή χώρα ή για ένα πολύ ισχυρό κράτος», δήλωσε ο Σολτς σε έκτακτη δήλωσή του.

Ανέφερε ακόμη ότι είχε ήδη συνομιλίες για το θέμα με Ευρωπαίους εταίρους και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Αντόνιο Κόστα, κατά τις οποίες -όπως είπε- «κατέστη σαφής μια κάποια έλλειψη κατανόησης σε ό,τι αφορά κάποιες δηλώσεις προερχόμενες από τις ΗΠΑ».

Ο καγκελάριος περιέγραψε το ΝΑΤΟ ως «το σημαντικότερο εργαλείο για την άμυνά μας» και «κεντρικό πυλώνα των διατλαντικών σχέσεων» και τόνισε ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και απαιτείται μια αποφασιστική και συνετή απάντηση στο γεγονός ότι στο άμεσο μέλλον η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη θα παραμείνει πολύ τεταμένη. Με βάση μια κοινή ανάλυση των απειλών, θα καθοριστεί επακριβώς ποιες στρατιωτικές δυνατότητες απαιτούνται», κατέληξε ο καγκελάριος.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό διεμήνυσε ότι «δεν υπάρχει προφανώς κανένα ζήτημα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άφηνε άλλα έθνη του κόσμου να επιτεθούν στα κυρίαρχα σύνορά της».

Να δούμε που θα καταλήξουν όλα αυτά…

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη

Loader