Πώς συνδυάζονται επωφελώς ο κινηματογράφος με το περιβάλλον;
Η ΠΚΜ διοργάνωσε συνέδριο όπου δόθηκαν οι απαντήσεις από ειδικούς
Το συλλογικό όργανο της αυτοδιοίκησης ζητά να αποδοθούν τα έσοδα του φόρου στους δήμους, επιπλέον της τακτικής επιχορήγησης των ΚΑΠ που ήδη λαμβάνουν
Την πλήρη διαφωνία τους στην πρόταση «βόμβα» του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα, να ανατεθεί στους ΟΤΑ η είσπραξη του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) ύψους 2,3 δισ. ευρώ εκφράζουν οι δήμαρχοι, με την ΚΕΔΕ να δηλώνει πως αν πρόκειται το σύνολο του ΕΝΦΙΑ να προστεθεί στους πόρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που ήδη λαμβάνουν οι δήμοι έχει καλώς, διαφορετικά «δεν τον θέλουμε».
Το θέμα απασχόλησε νωρίτερα τη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ όπου ο πρόεδρος του οργάνου Λάζαρος Κυρίζογλου, αναφερόμενος στην ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία που παρουσίασε ο κ. Στουρνάρας, στην οποία επαναφέρει την πρόταση να εκχωρηθεί ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους, τα έσοδα του οποίου, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μεγάλο μέρος των μεταβιβαστικών πληρωμών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (ΚΠ) προς τους ΟΤΑ απελευθερώνοντας με αυτό τον τρόπο πόρους του ΚΠ προς άλλες χρήσεις» δήλωσε κατηγορηματικά πως η θέση της ΚΕΔΕ για τον εν λόγω φόρο είναι διατυπωμένη σε όλα τα συνέδριά της.
«Αν πρόκειται να προστεθεί το σύνολο του ΕΝΦΙΑ στους πόρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), τους οποίους ήδη λαμβάνουμε, βεβαίως και τον θέλουμε. Αλλά αυτό που λέει ξεκάθαρα ο κ. Στουρνάρας είναι να εκχωρηθεί ο ΕΝΦΙΑ εξ ολοκλήρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έτσι να επέλθει μια οικονομική ανακούφιση και εξορθολογισμός του κρατικού προϋπολογισμού. Και προφανέστατα αφαιρώντας τα ποσά αυτά από τους ΚΑΠ. Σε αυτό η απάντησή μας στην πρόταση Στουρνάρα είναι ‘να μας λείπει το βύσσινο» σχολίασε ο κ. Κυρίζογλου.
«Εμείς», είπε χαρακτηριστικά «δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από υποθέσεις εργασίας, από κάτι το οποίο λέγεται. Θέλουμε το σύνολο του ΕΝΦΙΑ εμείς; Ναι, να έρθει και να προστεθεί στους πόρους τους οποίους έχουμε, δηλαδή τους ΚΑΠ. Έτσι, ναι δεχόμαστε».
Υποστήριξε ακόμη πως οι δήμοι «φυσικά και θέλουμε περισσότερα χρήματα από αυτά που λαμβάνουμε σήμερα και τα οποία υπολείπονται αυτών που δικαιούμαστε σύμφωνα με τον άρθρο 259 του ν.3852/2010, ο οποίος είναι σε αναστολή. Δηλαδή το 20% από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το 12% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και το 50% του συνόλου των ετήσιων εισπράξεων από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που συνολικά φτάνουν τα 6,2 δισ. ευρώ».
Στη σημερινή συνεδρίαση επανήλθε προς συζήτηση το θέμα του τέλους ταφής των απορριμμάτων, με αφορμή την ψήφιση σήμερα στη Βουλή, τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία το τέλος ταφής, πλέον, γίνεται ανταποδοτικό προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστρέφοντας το 85% των πόρων που συλλέγονται στους δήμους για έργα διαχείρισης της ανακύκλωσης και το υπόλοιπο 15% για έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κυρίζογλου ξεκαθάρισε ότι η ΚΕΔΕ εμμένει στη θέση της για κατάργηση του παράνομου και αντισυνταγματικού τέλους ταφής των απορριμμάτων. Υπενθύμισε ότι προσδιορίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για 15 Οκτωβρίου 2025 η εκδίκαση της προσφυγής της ΚΕΔΕ και 164 δήμων με αίτημα την κατάργησή του και «ευελπιστούμε ότι τελικά θα έχει αίσιο τέλος».
Σε ότι αφορά στη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε «τη συνέπεια μεταξύ λεγομένων και πραττομένων» του υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου, ενώ τη χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη καθώς θεσπίζεται ρητά η ανταποδοτικότητα του τέλους ταφής, που σημαίνει επιστροφή του εισπραττόμενου ποσού στους δήμους, ενώ μεριμνά και για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος των ΧΑΔΑ.
Η ΠΚΜ διοργάνωσε συνέδριο όπου δόθηκαν οι απαντήσεις από ειδικούς
Οι θεματικές των συνεδριών και το βρεφικό μασάζ
Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου
Οι ανακαινισμένες εγκαταστάσεις θα στεγάσουν την αίθουσα ακροατηρίου και τα γραφεία Δικαστών και Δικαστικών Υπαλλήλων