Πώς συνδυάζονται επωφελώς ο κινηματογράφος με το περιβάλλον;

Η ΠΚΜ διοργάνωσε συνέδριο όπου δόθηκαν οι απαντήσεις από ειδικούς

- Newsroom

«Κινηματογράφος, Περιβάλλον και Πολιτισμός: Η Πράσινη Προοπτική για μια βιώσιμη τοπική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» ήταν το θέμα συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε σχετική ανακοίνωση.

Το συνέδριο διοργανώθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του ΑΠΘ και του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη», προσελκύοντας πλήθος ακαδημαϊκών, φοιτητών και επαγγελματιών από τον χώρο του τουρισμού και των οπτικοακουστικών παραγωγών.



Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Θάνος Μπέγκας, και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φειδάς.

Από μέρους του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η Διονυσία Αρβανίτου μίλησε για τις βιώσιμες πρακτικές στις οπτικοακουστικές παραγωγές, ενώ από μέρους του ΑΠΘ η Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου αναφέρθηκε «στον πράσινο ρόλο της εκπαίδευσης στον τουρισμό».



Στην πρώτη ενότητα με θέμα «Πολιτισμός, Τουρισμός και Δημιουργική Οικονομία» καθηγητές από διάφορα τμήματα του ΑΠΘ παρουσίασαν εισηγήσεις σχετικά με τις πολιτιστικές διαδρομές, τον συμμετοχικό σχεδιασμό στην ύπαιθρο, τον αθλητικό τουρισμό και τη γαστρονομία ως πολιτιστικό αφήγημα.

Στη δεύτερη ενότητα με θέμα «Περιβάλλον, Θρησκεία και Βιώσιμος Τουρισμός» οι ομιλητές εστίασαν στις φυσικές και θρησκευτικές διαδρομές της Κεντρικής Μακεδονίας, στις προστατευόμενες περιοχές και στον δασικό τουρισμό καθώς και στη σημασία των βιοκλιματικών παρεμβάσεων για τις πόλεις.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναδείχθηκε η δυναμική που προκύπτει μέσα από τον συνδυασμό πολιτισμού, περιβάλλοντος και οπτικοακουστικών μέσων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του βιώσιμου τουρισμού και της τοπικής ανάπτυξης, καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΚΜ.

Loader