Ο πρωθυπουργός λέει «Όχι στον ανασχηματισμό των Τεμπών» και επιστρέφει στην τακτική των περιοδειών στην περιφέρεια. Γράφει ο Μποξέρ*

klei-1.jpg?v=0

Η φράση που αποδίδεται στον πρωθυπουργό «δεν κάνω ανασχηματισμό Τεμπών» είναι χαρακτηριστική των σκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορούν στις πολυθρυλούμενες κυβερνητικές αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι ο ανασχηματισμός δε βρίσκεται προ των πυλών, καθώς όπως όλα δείχνουν οι αλλαγές θα έρθουν από τον Μάρτιο και μετά.

Και λογικόν, θα έλεγε κανείς. Μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει μια πλήρη εικόνα του πολιτικού σκηνικού σε ότι αφορά τα Τέμπη. Και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν τέλη Φεβρουαρίου, όταν θα έχουν βγει τα πορίσματα, θα έχει κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας που έχει προαναγγείλει το ΠΑΣΟΚ και θα έχουν πραγματοποιηθεί οι διαδηλώσεις για την επέτειο των δύο ετών από το δυστύχημα, ενώ και οι δημοσκοπήσεις θα έχουν δώσει μια πιο καθαρή εικόνα. Η φράση του πρωθυπουργού για «τον ανασχηματισμό των Τεμπών» εξηγείται και από το ότι ποτέ η βιασύνη δεν ήταν σύμβουλός του και από το ότι οι όποιες αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα με τις συνεχείς ανατροπές που παρατηρούνται είναι πολύ πιθανόν να χάσουν γρήγορα την επιδραστικότητά τους.

Επίσης είναι σημαντικό να πούμε εδώ ότι πλέον η κυβέρνηση βαδίζει προς το μέσο της δεύτερης θητείας της και άρα το οποιοδήποτε νέο σχήμα θα πρέπει να είναι αυτό με το οποίο θα βαδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι τις εκλογές του 2027. Άρα, θα έχει ορίζοντα διετίας.

Το είδος του ανασχηματισμού είναι υπό συζήτηση. Βασικό κλειδί παραμένει ο ρόλος του Γιώργου Γεραπετρίτη. Αν αποχωρήσει από την κυβέρνηση και επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου το ντόμινο των αλλαγών μπορεί να είναι μεγάλο, ιδιαίτερα αν στη θέση του τοποθετηθεί ο σημερινός υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Από κει και πέρα ένα κομμάτι των αλλαγών θα αφορά σίγουρα σε υπουργούς και σε βασικά υπουργεία που συζητιούνται. Όπως στα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών (πιθανό και το σπάσιμό του), Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μετανάστευσης και Ασύλου και Ναυτιλίας.

Αλλαγές αναμένονται και σε επίπεδο υφυπουργών, όπου εκεί το ερώτημα είναι το αν θα προκύψει κύμα νέων βουλευτών που θα αναλάβουν θέσεις υφυπουργών ή όχι. Είναι δεδομένο πάντως ότι θα ενισχυθεί κοινοβουλευτική παρουσία των βουλευτών και ότι θα υπάρξει μείωση των εξωκοινοβουλευτικών. Είναι δε πολύ πιθανόν να προκύψει και λίφτινγκ στο Μέγαρο Μαξίμου είτε επιστρέψει σε αυτό ο Γιώργος Γεραπετρίτης είτε όχι. Πολύ ισχυρή στις θέσεις τους εκεί θεωρούνται ο Γιώργος Μυλωνάκης και ο Παύλος Μαρινάκης, ενώ για πρώτη φορά ακούγεται πιθανό το σενάριο οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης να αναλάβουν παραγωγικά υπουργεία.

Σε κάθε περίπτωση ο Φλεβάρης θα είναι ένας δύσκολος και κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση. Σε αυτό το διάστημα αναμένονται τα πορίσματα των ειδικών, αλλά και τα νέα μαζικά συλλαλητήρια στην επέτειο των δύο χρόνων από το πολύνεκρο δυστύχημα. Και βέβαια στο επίπεδο ηχητικών ντοκουμέντων ακόμα όλα είναι υπό διερεύνηση, με την κυβέρνηση να αναμένει να διαπιστωθεί η γνησιότητα των τελευταίων που προέκυψαν και που δίνουν την εικόνα ότι δεν υπήρξε κάποιο εύφλεκτο φορτίο που μεταφέρονταν στη μοιραία αμαξοστοιχία.

Σε ότι αφορά στις δημοσκοπήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν ότι μετά από μια περίοδο υποχώρησης των δυνάμεων της ΝΔ στον απόηχο των μεγάλων συλλαλητηρίων, καταγράφονται σημάδια σταθεροποίησης, με μεγάλους κερδισμένους της εποχής τα λεγόμενα αντισυστημικά πολιτικά σχήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου η ΝΔ φαίνεται πλέον να κινείται οριακά πάνω από το 30%, υποχωρώντας κατά περίπου 1,5%, ενώ απώλειες κοντά στη μονάδα φαίνεται να καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Δημοκρατίας κινούνται περίπου στα ίδια.

Αντίθετα τα κέρδη αποκομίζουν πρωτίστως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που στην εκτίμηση ψήφου καταγράφει διψήφιο ποσοστό, αλλά και η Φωνή Λογικής, που εισπράττει απευθείας από τη ΝΔ, ενώ κέρδη καταγράφει και η Πλεύση Ελευθερίας.

 Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, όπως και το ΚΚΕ, εμφανίζεται να έχει εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα Κασσελάκη. Το ευχάριστο για τη ΝΔ είναι ότι δεν έχει απευθείας διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ που επί του παρόντος αδυνατεί να εκμεταλλευτεί το κύμα της λαϊκής δυσφορίας που υπάρχει εδώ και καιρό για τα Τέμπη.

Αν δεν ξεκινήσουν οι ψηφοφόροι του κυβερνητικού κόμματος να μετακινούνται απευθείας προς το ΠΑΣΟΚ, θεωρείται δύσκολο να αλλάξουν δραματικά οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Tαυτόχρονα στη ΝΔ εκτιμούν ότι καταγράφονται δύο αντιφατικά πράγματα:

Πρώτον ότι η εικόνα του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν εμφανίζει φθορά και δεύτερον ότι πάλι η ΝΔ απομακρύνεται από τον πήχη της αυτοδυναμίας. Ίσως πάντως το πιο ανησυχητικό θα ήταν αν η δυσφορία των πολιτών για την τραγωδία των Τεμπών έρθει και κουμπώσει πάνω σε περαιτέρω προβλήματα που εμφανίζουν οι κυβερνητικές επιδόσεις σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα η ακρίβεια.

Με αυτά και με αυτά δύο πράγματα φαίνονται πολύ πιθανά για το επόμενο διάστημα. Πρώτον ότι ο ανασχηματισμός πάει για το Μάρτιο (ίσως και αργότερα), ενώ η εικόνα του πρωθυπουργού να περιοδεύει στην περιφέρεια για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή την παρουσίαση των κυβερνητικών δράσεων σε κάθε περιοχή θα είναι όλο και πιο συχνή.

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη

Loader