Νικ. Κακλαμάνης για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας: «Ημέρα υπερηφάνειας και ευθύνης»

Ως αναγνώριση της οικουμενικότητας της ελληνικής γλώσσας χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την πρόταση για ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» από την UNESCO

- Newsroom

Για αναγνώριση της διαχρονικής αξίας και της συνεισφοράς της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση, διατήρηση και διάδοση της Πολιτιστικής και Πνευματικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή την απόφαση της UNESCO να καθιερώσει την 9η Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».

«Είναι, πραγματικά, μία ημέρα υπερηφάνειας αλλά και ευθύνης για όλους τους Έλληνες, τόσο στην πατρίδα, όσο και στο εξωτερικό» δήλωσε σχετικώς ο Νικήτας Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «Η Βουλή των Ελλήνων χαιρετίζει τη συγκεκριμένη απόφαση και συγχαίρει τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην UNESCO, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο για τις άοκνες προσπάθειές του, οι οποίες συνέβαλλαν σε αυτό το εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας».

UNESCO: Καθιερώνεται η 9η Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας»

Ως αναγνώριση της οικουμενικότητας της ελληνικής γλώσσας χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την πρόταση για ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως “Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας” από την UNESCO.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 14 Απριλίου, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση με την οποία προτείνεται η ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως “Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας”, και το Υπ.Εξ. χαιρετίζει αυτή την απόφαση.

“Η ομόφωνη υιοθέτηση της απόφασης για την ‘Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας’, την οποία συγκηδεμόνευσαν 87 κράτη-μέλη του Οργανισμού, αποτελεί το επιστέγασμα διαχρονικών προσπαθειών του υπουργείου Εξωτερικών, σε συντονισμό με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, με την επιστημονική υποστήριξη του καθηγητή Γλωσσολογίας Γεωργίου Μπαμπινιώτη”, επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:

“Με την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου αναγνωρίζεται η οικουμενικότητα και η παγκόσμια προσφορά της ελληνικής γλώσσας στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Στην απόφαση υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η αδιάσπαστη συνέχεια 40 αιώνων προφορικής παράδοσης και 35 αιώνων γραπτής παράδοσης της ελληνικής γλώσσας, η επίδρασή της σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς και το γεγονός ότι αποτελεί μέχρι σήμερα ανεξάντλητη πηγή της διεθνούς επιστημονικής ορολογίας”.

Να σημειωθεί ότι η επίσημη ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως “Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας” θα πραγματοποιηθεί κατά την 43η Γενική Διάσκεψη της UNESCO τον Νοέμβριο 2025.

Loader