ΜΟΥΣΛΙΜΟΒΙΤΣ Ο Ζλάταν του ΠΑΟΚ

- Newsroom

Το επιθετικό έλλειμμα που εμφάνισε ο ΠΑΟΚ τη σεζόν που πέρασε ήταν κάτι παραπάνω από ορατό. Κι ο Ζήσης Βρύζας, που υπήρξε χαρισματικός επιθετικός ως και πέρσι, που έβγαλε τη φανέλα και φόρεσε κοστούμι, είχε εντοπίσει από τον περασμένο Ιανουάριο κιόλας την προτεραιότητά του.

Του Δημήτρη Μπουμπουγιατζή
boubougiatzis@makthes.gr

O Ζλάταν Μουσλίμοβιτς αποτέλεσε τον “εκλεκτό” των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, για τον οποίο καλείται να γίνει τόσο καθοριστικός όσο είναι για την Ίντερ ο διασημότερος Ζλάταν του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Ιμπραΐμοβιτς. Με τον χαρισματικό Σουηδό, άλλωστε, ο Μισίμοβιτς υπήρξε προ ετών καλός φίλος, γιʼ αυτό και στο ξεκίνημα της καριέρας τους οι παραλληλισμοί ήταν αναπόφευκτοι.
Τους δύο Ζλάταν, άλλωστε, ενώνουν πάρα πολλά, πέρα από το όνομά τους. Έχουν κοινή καταγωγή (Βοσνία), είναι γεννημένοι την ίδια χρονιά (1981), σχεδόν ισοϋψείς (1,90 ο Μουσλίμοβιτς, τέσσερις πόντους ψηλότερος ο Ιμπραΐμοβιτς) και μεγάλωσαν στην ίδια περιοχή. Tα παιδικά τους χρόνια τα πέρασαν κι οι δύο στο γκέτο του Ρούσεγκραντ, μια από τις πλέον κακόφημες περιοχές του Μάλμοε, σχεδόν αποκλειστικά για μετανάστες.
Ο Ιμπραΐμοβιτς, ωστόσο, είχε την τύχη να γεννηθεί στο Μάλμοε, σε αντίθεση με τον γεννημένο στην Μπάνια Λούκα Μουσλίμοβιτς, ο οποίος ως “παιδί του πολέμου” βρέθηκε πρόσφυγας στη Σουηδία σε ηλικία 11 ετών.
Την καριέρα του την ξεκίνησε από τις ακαδημίες δυο ταπεινών ομάδων, Χάμπο (1997) και Χουσκβάρνα (1998), ώσπου τον ανακάλυψε η Γκέτεμποργκ. Έναν χρόνο αργότερα μπήκε στο μάτι των Ιταλών, με αποτέλεσμα να τον αγοράσει η καλομαθημένη τότε από μεγάλους επιθετικούς (Μπίερχοφ, Μάρσιο Αμορόζο) Ουντινέζε. Στο μεταξύ, μετά από 9 χρόνια στη Σκανδιναβία ήταν κάτοχος σουηδικού διαβατηρίου, ως κοινοτικός λοιπόν γινόταν αυτόματα και περισσότερο ελκυστικός. Στην εθνική Σουηδίας, πάντως, δεν μπόρεσε να παίξει, αφού είχε προλάβει νωρίτερα να φορέσει τη φανέλα της εθνικής νέων της Βοσνίας.
Στην Ιταλία, ωστόσο, είχαν να το λένε. Παρά τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές του, η διάρκεια κι η σταθερότητα δεν τον χαρακτήρισαν ποτέ. Τον χαρακτήριζαν “δύσκολο παιδί”, ίσως και λόγω των βιωμάτων του στη Βοσνία.
Στην Ουντινέζε έπαιξε ελάχιστα, όταν ήταν ακόμη 19 ετών, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να παίξει δανεικός σε έξι διαφορετικές ομάδες, της 1ης, της 2ης, ακόμη και της 3ης ιταλικής κατηγορίας: Περούτζια, Πιστοϊέζε, Άσκολι, Πάντοβα, Ρίμινι, Μεσίνα, Πάρμα. Πουθενά ωστόσο δεν στέριωσε για περισσότερη από μία σεζόν. Ούτε στην Αταλάντα, όπου έπαιξε πέρσι.
Αντίθετα με τις περιπλανήσεις του σε επίπεδο συλλόγων, ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς μοιάζει αρκετά συνεπής κάθε φορά που καλείται να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο. Από το 2006, άλλωστε, που κλήθηκε να ηγηθεί της ανανέωσης στις τάξεις της εθνικής Βοσνίας, όταν κάποιες “παλιοσειρές” της εθνικής (με ηγέτες τους Μπάρμπαρεζ, Σαλιχάμιτζιτς) προχώρησαν σε επανάσταση κατά της ομοσπονδίας, έχει αποδειχτεί αρκούντως αποτελεσματικός και μετρά συνολικά 7 γκολ σε 13 συμμετοχές. Τα 4 του γκολ, μάλιστα, τα πέτυχε στα προκριματικά του EURO 2008, όπου αντιμετώπισε τους Έλληνες διεθνείς, ενώ οι καλύτερές του βραδιές ήταν στις καλύτερες στιγμές της Βοσνίας στα προκριματικά. Σκόραρε στο 1-2 επί της Νορβηγίας στο Όσλο, αλλά και στο 3-2 επί της Τουρκίας στο Σαράγιεβο, αποτελέσματα που προς στιγμή έβαλαν τους Βόσνιους στο κόλπο της πρόκρισης. Το ρεκόρ του, ωστόσο, είναι τα 3 γκολ που πέτυχε πέρσι τον Αύγουστο, στο φιλικό 3-5 με την Κροατία.
Ο ΠΑΟΚ είναι ο 11ος επαγγελματικός σταθμός της καριέρας του και μοιάζει να αποτελεί το τελευταίο του στοίχημα. Η τελευταία καλή χρονιά του χάνεται στη σεζόν 2004-05, όταν έκανε και τις παραγωγικότερές του εμφανίσεις, με 15 γκολ για τη Ρίμινι, αλλά στη Serie C1 (όπου αναδείχτηκε 1ος σκόρερ). Καλό είναι, πάντως, οι φίλοι του ΠΑΟΚ να γνωρίζουν τι να περιμένουν. Όπως δείχνουν και τα στατιστικά του, ο Βόσνιος δεν είναι ο ποδοσφαιριστής με τα εγγυημένα “10+” γκολ στη σεζόν. Είναι, ωστόσο, εξαιρετικά δυνατός, με καλή τεχνική κατάρτιση και συμμετοχή στη δημιουργία της ομάδας. Κι επιπρόσθετα, ένας παίκτης που σκοράρει στα δύσκολα.
Κάτι σαν τον ποδοσφαιριστή Ζήση Βρύζα, δηλαδή, τον άνθρωπο που τον διάλεξε.
Loader