Υπ. Πολιτισμού: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής και Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Η επεξεργασία έχει οριστεί να αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2025
Fέρει τον τίτλο «Ιστορία και Περιβάλλον της Μακεδονίας (19ος-20ος αι.)» και εξετάζει διεπιστημονικά τη σχέση ιστορίας και περιβάλλοντος
- Newsroom
Στην κατάμεστη αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη παρουσίαση του Ημερολογίου για το 2025, του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, το απόγευμα της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου.
Η έκδοση φέρει τον τίτλο «Ιστορία και Περιβάλλον της Μακεδονίας (19ος-20ος αι.)» και εξετάζει διεπιστημονικά τη σχέση ιστορίας και περιβάλλοντος, λαμβάνοντας ως χώρο αναφοράς τη Μακεδονία και 12 σταθμούς των πολεμικών -κυρίως- συγκρούσεων στον μακεδονικό χώρο, με γνώμονα την ανάδειξη του παράγοντα της γεωμορφολογίας στο τελικό αποτέλεσμα.
Η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, κ. Αθηνά Παυλίδου, που είχε και την συνολική επιμέλεια της έκδοσης, άνοιξε την εκδήλωση επισημαίνοντας την καινοτομία της επιτυχημένης προσπάθειας να συγκεραστούν δύο διαφορετικές επιστημονικές πειθαρχίες, εκείνες της Ιστορίας και της Γεωλογίας.
Η παρουσίαση περιλάμβανε ομιλίες διακεκριμένων πανεπιστημιακών και νέων ερευνητών, με παράλληλη προβολή φωτογραφιών από τις σελίδες του Ημερολογίου και του αρχείου του ΙΜΜΑ και συντονιστή τον κ. Σπύρο Παυλίδη, Ομότιμο Καθηγητή Γεωλογίας ΑΠΘ. Με γλαφυρό λόγο και αναφορές από τα πεδία της λογοτεχνίας και της κοινωνικής επικαιρότητας, ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στα «θεμέλια (μας)μου στα βουνά. . . » και στη γεωμορφολογία της Μακεδονικής γης, όπου το τοπίο είναι «…η προβολή της ψυχής ενός λαού πάνω στην ύλη» κατά τον Ελύτη, αναδεικνύοντας τη σημασία των ημερολογίων του ΙΜΜΑ στα τελευταία 20 χρόνια και της επιλογής του θέματος του φετινού ημερολογίου, που συνδυάζει τη Φύση με σημαντικά ιστορικά γεγονότα στη Μακεδονία.
Εκ μέρους του ΙΜΜΑ μίλησαν: η Καθηγήτρια Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ΠΑΜΑK και Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του ΙΜΜΑ, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, και ο ιστορικός και ερευνητής στο IMMA, κ. Βαγγέλης Κανσίζογλου. Στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν αντίστοιχα στον συγκερασμό της άρτιας επιστημονικής τεκμηρίωσης και του ανάλογου αισθητικού αποτελέσματος της έκδοσης, με τη συνδρομή του πλούσιου αρχειακού υλικού, και στην πρόκληση αναζήτησης αυτού του υλικού για να δοθούν απαντήσεις στα ερευνητικά ερωτήματα της σύνδεσης των ιστορικών γεγονότων με το γεωφυσικό περιβάλλον.
Οι ευσύνοπτες εισηγήσεις των ομιλητών ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του Καθηγητή Γεωλογίας ΑΠΘ, κ. Βασιλείου Μέλφου, ο οποίος έκανε αναφορά στα κείμενα που συνέγραψε και αφορούν τη γεωλογική δομή των Μακεδονικών Βουνών, των κοιτασμάτων τους και τη σημασία τους στη στρατιωτική στρατηγική. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην επιλογή του ΙΜΜΑ να προσφέρει στο ευρύ κοινό, ένα πολυτελές ημερολόγιο-λεύκωμα με τα χαρακτηριστικά ενός ευσύνοπτου ιστορικού τόμου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του εξήρε την προσφορά του ΙΜΜΑ να συνεχίζει με το έργο της να παράγει ιστορία και να φέρνει στο προσκήνιο με επιστημονικό και εύληπτο τρόπο άγνωστες πλευρές της νεότερης ιστορίας της Μακεδονίας και των ανθρώπων της. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση: ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Κούβελας, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΠΚΜ, κ. Μελίνα Δερμετζοπούλου, η Αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Δήμητρα Αγκαθίδου, εκ μέρους του ΓΣΣ, ο Αντισυνταγματάρχης ΤΘ Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της ΠΚΜ, κ. Θάνος Μπέγκας, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, κ. Παντελής Τσακίρης, ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου κ. Ευάγγελος Γερολόλιος, ο Διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Συνταγματάρχης Αθανάσιος Παπαθανασίου, η Πρόεδρος του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» , κ. Μαρία Σαρηγιαννίδου, η εκπρόσωπος της εταιρίας Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ και Μέλος της Τιμητικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΙΜΜΑ, κ. Λένα Χαΐτογλου, Αντιδήμαρχοι των όμορων Δήμων, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, φίλοι και συνεργάτες του ΙΜΜΑ.
Το ΙΜΜΑ ευχαριστεί ιδιαίτερα τη Βιομηχανία Τροφίμων «Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ», η οποία, όπως κάθε χρόνο, έτσι και τώρα ανέλαβε τη συνολική δαπάνη της έκδοσης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην συνέχιση του ερευνητικού και εκδοτικού έργου του Ιδρύματος. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους φορείς, ιδιώτες, συλλέκτες, φωτογράφους και δημοσιογράφους που πρόθυμα παραχώρησαν φωτογραφικό υλικό για την έκδοση.
Το επιτραπέζιο Ημερολόγιο – Λεύκωμα σε δύο γλώσσες (ελληνικά-αγγλικά), με σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, διατίθεται από το πωλητήριο και το e-shop του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, καθώς και από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της πόλης.
Η επεξεργασία έχει οριστεί να αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2025
Ποιο είναι το κορυφαίο πρόσφατο απόκτημα του μουσείου
Δίνοντας λίγο σάλιο, καθένας από εμάς, μπορεί να γίνει εθελοντής δότης και ίσως κάποια μέρα σώσει μια ζωή.