Μάζεψαν άρον άρον το άρθρο που καταργούσε το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης - Πού δίνεται παράταση δηλώσεων

Άρον άρον και πριν καλά καλά προλάβει να... αλλάξει υπουργείο ο τέως υφυπουργός με αρμοδιότητα για το Κτηματολόγιο «μάζεψε» από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το άρθρο 27

- Newsroom

Άρον άρον και πριν καλά καλά προλάβει να... αλλάξει υπουργείο ο τέως υφυπουργός με αρμοδιότητα για το Κτηματολόγιο, Κωσταντίνος Κυρανάκης «μάζεψε» από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το άρθρο 27 που είχε εισαχθεί στο νομοσχέδιο για τη διακυβέρνηση δεδομένων και όριζε την κατάργηση του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης δια της απορρόφησής του από το Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας.

Αιτία ήταν οι σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο των εργαζομένων στον φορέα αλλά και του Δικηγορικού και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που προειδοποιούσαν για επιπλέον προβλήματα και ταλαιπωρία, αλλά και αδυναμία επίλυσης των πολλών εκκρεμοτήτων. Ο Δικηγορικός Σύλλογος μάλιστα είχε ζητήσει την απόσυρση της διάταξης προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση «ο ΔΣΘ επιφυλάσσεται να προσβάλλει δικαστικά κάθε κανονιστική πράξη».

Τον ρόλο του ...πυροσβέστη στη φωτιά που είχε ανάψει η εν λόγω διάταξη με το σύνολο του νομικού κόσμου στη Θεσσαλονίκη ανέλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου ο οποίος μετά τον ανασχηματισμό και σύμφωνα με το ΦΕΚ διορισμού του νέου υφυπουργού Χρήστου Μπουκώρου μοιράζεται μαζί του την αρμοδιότητα του Κτηματολογίου, η οποία μέχρι πρότινος ανήκε αποκλειστικά στον κ. Κυρανάκη.

Το σχετικό άρθρο, όπως επισημαινόταν στην αιτιολογική έκθεση, όριζε ότι τα δυο Κτηματολογικά Γραφεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη θα συνενώνονταν σε ένα «κατά το πρότυπο των υπολοίπων περιφερειακών δομών του Φορέα» για λόγους βελτίωσης της διοικητικής αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του, καθώς και για την επιτάχυνση της εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων αναφορικά με ακίνητα της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, το Κτηματολογικό Γραφείο της Θεσσαλονίκης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας μετά από αυτό της Αθήνας, ενώ ύστερα από το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων έχει κληρονομήσει δεκάδες χιλιάδες εκκρεμότητες που θα πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Η συνένωσή του με αυτό της Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο έχει στην αρμοδιότητά του τα υποκαταστήματα σε Κιλκίς, Κατερίνη, Σέρρες, Εδεσσα και Πολύγυρο, θα οδηγούσε σε ένα αχανές πεδίο αρμοδιοτήτων πολλαπλασιάζοντας τις καθυστερήσεις καθώς εκτιμάται ότι ο μηνιαίος όγκος των πράξεων θα έφτανε τις 12.000.

Θα προσθέτονταν 12.000 πράξεις μηνιαίως 

«Θεωρούμε ότι μια τέτοια συγχώνευση θα δημιουργήσει ένα τεράστιο Κτηματολογικό Γραφείο με εννέα  υποκαταστήματα –περισσότερα από κάθε άλλο γραφείο στην επικράτεια - που θα διαχειρίζεται μεγάλο όγκο συναλλαγών (περίπου 11.000 – 12.000 πράξεις το μήνα), με αφάνταστη ποικιλομορφία πράξεων και νομικών/τεχνικών προβλημάτων, από αιγιαλό μέχρι αστικό ακίνητο, από αγροτικό κώδικα μέχρι δασικά, εκκλησιαστικά κλπ., κάτω από έναν μοναδικό προϊστάμενο, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση και εμπλοκή των συναλλαγών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Προσθέτει επίσης ότι ο  προϊστάμενος θα αδυνατεί να ανταποκριθεί σε τόσο σύνθετα καθήκοντα και για τόσο ευρεία περιφέρεια, «ιδιαίτερα όταν τα γραφεία της Κ. Μακεδονίας είναι υποστελεχωμένα και χωρίς τοπικούς προϊσταμένους  (Έδεσσα, Πολύγυρος) και μέχρι να στελεχωθούν θα πρέπει να υποστηρίζονται από το Κ.Γ. Κεντρικής Μακεδονίας και τον προϊστάμενο του, με αποτέλεσμα να είναι δυσπρόσιτος στους επαγγελματίες και στο κοινό και με ελάχιστο χρόνο για τον νομικό έλεγχο που προβλέπεται να κάνει».

Την οργή δικηγόρων και συμβολαιογράφων πυροδότησε επίσης το γεγονός ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επέλεξε για άλλη μια φορά την τακτική του αιφνιδιασμού αφού κατά τη συνήθη πρακτική της κυβέρνησης, το συγκεκριμένο άρθρο προστέθηκε στο νομοσχέδιο με την κατάθεσή του στη Βουλή χωρίς να υπάρχει στο αρχικό σχέδιο, το οποίο και είχε αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Απόσυρση μετά το κύμα αντιδράσεων

Υστέρα από τον σάλο που προκλήθηκε ο ειδικός αγορητής της ΝΔ, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε στη Βουλή πως το επίμαχο άρθρο 27 «θα αποσυρθεί για την ώρα ώστε να επανέλθει στη συνέχεια με νομοτεχνικές βελτιώσεις», ενώ ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι μία από τις πιο δύσκολες υποσχόμενος ότι «θα καθίσουμε με την διοίκηση του Κτηματολογίου να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση».

Η συγχώνευση των δύο Κτηματολογικών Γραφείων θα δημιουργούσε ένα γιγάντιο φορέα με μια αχανή περιοχή ευθύνης και αρμοδιότητας από πλευράς έκτασης, ενώ θα έπρεπε να εξυπηρετεί 1,5 εκατομμύριο πολίτες, όπως είχε αναφέρει στο πλαίσιο της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο, Θωμάς Καντερές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης έχει σήμερα 97 οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις εργασίας, ενώ αυτό της Κεντρικής Μακεδονίας έχει 99: «Ο Προϊστάμενος αυτού του Γραφείου θα καλείται, εκτός από την ευθύνη για τη σύννομη καταχώρηση των εγγραπτέων πράξεων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και την έκδοση σχετικών αποφάσεων να κάνει τώρα και τα ραντεβού με το κοινό, να απαντά σε άπειρα e-mail, να στοχοθετεί 200 υπαλλήλους, να κάνει τους προϋπολογισμούς και να επιλαμβάνεται των θεμάτων λειτουργίας, οργάνωσης και ροής εργασίας του Γραφείου», τόνισε προσθέτοντας ότι δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση ούτε με τους εργαζομένους ούτε με τους επιστημονικούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης.

Και όλα αυτά την ώρα που το αντίστοιχο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών το οποίο είναι και το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα, έχει 145 οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις και εξυπηρετεί 700.000 πολίτες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του «Ελληνικού Κτηματολογίου», Στέλιος Σακαρέτσιος επιχειρώντας να υπερασπιστεί τη διάταξη είχε μιλήσει για «εικονική έδρα»: «Στον ν. 4512/2018, υπήρχε ένα κεντρικό κατάστημα η έδρα Κεντρικής Μακεδονίας που, όμως, δεν λειτουργούσε σαν υπηρεσία, ήταν απλώς μια πρόβλεψη του νόμου. Είχε από κάτω τέσσερα υποκαταστήματα, την Κατερίνη, το Κιλκίς, τον Πολύγυρο και τις Σέρρες, όμως η ίδια η έδρα δεν λειτουργούσε, ήταν μόνο εικονική», ανέφερε χωρίς να εξηγήσει πάντως τη λογική με την οποία η «εικονική έδρα» απορροφά ένα «υπαρκτό Γραφείο».

Ο επικεφαλής του φορέα παραδέχτηκε, πάντως, ότι στο Κτηματολογικό Γραφείο της Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες εκκρεμότητες: «Αναφορικά με τις εκκρεμότητες στη Θεσσαλονίκη, όντως είναι πολλές. Κλείσαμε το υποθηκοφυλακείο Θεσσαλονίκης πέρυσι τον Απρίλιο, κληρονομήσαμε από εκείνο περισσότερες από 45.000 εκκρεμότητες, τότε η παραγωγικότητα του γραφείου ήταν σε συνθήκες μεταβατικού κτηματολογικού γραφείου περί τις 30 με 50 πράξεις ημερησίως. Πλέον η παραγωγικότητα έχει ξεπεράσει τις 300 αποφάσεις την ημέρα», τόνισε αναφέροντας πως θα απαιτηθούν ακόμα κάποιοι μήνες προκειμένου αυτές να μηδενιστούν. Άλλωστε και ο μέχρι πρότινος αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κωνσταντίνος Κυρανάκης στα εγκαίνια του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης μόλις ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2024, είχε τονίσει ότι πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο γραφείο της χώρας.

Τώρα και ... παρατάσεις

Στο μεταξύ σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο οποίος δεν ήθελε ούτε να ακούσει για παρατάσεις, ο κ. Μπουκώρος προχώρησε την Πέμπτη στην ανακοίνωση παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τις περιοχές της Κέρκυρας, Θεσπρωτίας και Κρήτης έως και την Παρασκευή 30 Μαΐου 2025.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα, αυτό έγινε καθώς παρά τις διαδοχικές παρατάσεις που έχουν οδηγήσει σε συνεχή και υψηλή συμμετοχή των πολιτών, εξακολουθούν να υπάρχουν μεμονωμένα αλλά τεκμηριωμένα αιτήματα από επαγγελματίες και ιδιοκτήτες για την παροχή επιπλέον χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία με πληρότητα και ακρίβεια. Ξεκαθαρίζεται, πάντως, ότι πρόκειται για την τελευταία παράταση που δίνεται. «Δίνουμε μια τελευταία ευκαιρία σε όλους όσοι, για οποιονδήποτε λόγο, δεν έχουν καταφέρει να δηλώσουν την περιουσία τους. Η συμμετοχή στη διαδικασία είναι δικαίωμα κάθε πολίτη, ενώ η υποστήριξή τους είναι δική μας ευθύνη. Γι’ αυτό, παρατείνουμε την προθεσμία και προσφέρουμε αυτόν τον επιπλέον χρόνο, ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη δήλωση με πληρότητα και ακρίβεια» δήλωσε ο κ. Μπουκώρος, ο οποίος έχει ήδη συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα που είχε δημιουργηθεί με τον προκάτοχό του.

Νέα ψηφιακή υπηρεσία metavoles.ktimatologio.gr για όσους δε δήλωσαν

Παράλληλα, για τις παλαιές μελέτες Κτηματογράφησης, όπου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, το Ελληνικό Κτηματολόγιο ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα τίθεται σε λειτουργία η νέα ψηφιακή υπηρεσία metavoles.ktimatologio.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να διορθώνουν εξωδικαστικά την παράλειψη δήλωσης ιδιοκτησίας, μέσω μίας απλής ψηφιακής διαδικασίας, προσκομίζοντας τον μεταγεγραμμένο τίτλο τους. Αυτή η καινοτόμος δυνατότητα καλύπτει όλες τις παλαιές περιοχές Κτηματογράφησης, καθώς και όσες βρίσκονται ακόμη εντός προθεσμίας υποβολής δηλώσεων, έως τις 30 Μαΐου 2025.

Επιπλέον, προχωρά η υπογραφή συμβάσεων με τους Δικηγορικούς Συλλόγους 15 περιοχών της χώρας, με σκοπό τη δημιουργία ή την ενίσχυση Μητρώων Νομικών Εισηγητών. Πρόκειται για μία στρατηγική συνεργασία του Ελληνικού Κτηματολογίου με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Λάρισας, Βόλου, Κορίνθου, Κεφαλληνίας, Κέρκυρας, Έδεσσας, Θήβας, Ρόδου, Φλώρινας, Ναυπλίου, Κιλκίς, Γιαννιτσών, Λευκάδας, Καβάλας και Μυτιλήνης, προκειμένου ιδιώτες δικηγόροι να εκπαιδευτούν και να συνδράμουν στο μηδενισμό των περισσότερων από 300.000 εκκρεμοτήτων που κληρονόμησε το Κτηματολόγιο από την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων.
Επιπλέον, αποφασίστηκε η επέκταση της συνεργασίας με το Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης, μέσω της ένταξης πρόσθετων δικηγόρων στο ήδη υπάρχον Μητρώο Νομικών Εισηγητών.

Πηγή: ethnos.gr

Loader