Αφιέρωμα: Best of Διεθνής Κουζίνα 2025 | Ανακαλύψτε 15 από τα καλύτερα εστιατόρια διεθνών γεύσεων στην Θεσσαλονίκη
Κάθε μπουκιά είναι ένας νέος προορισμός, κάθε πιάτο ένα ταξίδι, κάθε γουλιά μια νέα γευστική εμπειρία
Η παραδοσιακή συνταγή του κουλουριού, συναντά έναν έμπειρο μάστορα
To «Kuluri Story», είναι ένα από τα μαγαζιά της περιόδου του κορονοϊού. Άνοιξε μέσα στο 2020 και παρά τις δυσκολίες της εποχής, κατάφερε να συνεχίσει και να παράγει ορισμένα από τα πιο νόστιμα κουλούρια Θεσσαλονίκης, γεύσεις παραδοσιακές και μοντέρνες, που συνδυάζονται υπέροχα με έναν καφέ.
Στόχος του να αναδείξει το μοναδικό αυτό προϊόν, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη από το Βυζάντιο, μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και κρατήθηκε «ζωντανό» ανά τους αιώνες χάρη σε χέρια που συνέχισαν να το παρασκευάζουν, με την ίδια ακριβώς μορφή, που είχαν μάθει στον τόπο όπου γεννήθηκαν.
Το κουλούρι Θεσσαλονίκης, που στα βυζαντινά ονομαζόταν «κολλίκιον» και το επάγγελμα του αρτοποιού – κουλουροποιού, έχουν ιστορία που πάει πίσω στα βάθη των αιώνων, ξεκινώντας ήδη από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αν και δεν έχει κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης, καθιερώθηκε με την ονομασία «κουλούρι Θεσσαλονίκης», γιατί ξεκίνησε να παρασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες που ήρθαν από τις χαμένες πατρίδες.
Ως προϊόν, το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι νόστιμο κι αγνό, παρασκευάζεται μόνο από αλεύρι, αλάτι, νερό, σουσάμι και μαγιά και είναι ιδανικό, εάν σας αρέσουν οι αυθεντικές, παραδοσιακές γεύσεις. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία, είναι δημοφιλές ειδικά τις πρωινές ώρες. Πέρα από τα καλά διαιτητικά του χαρακτηριστικά - δεν περιέχει λιπαρές ουσίες, έχει μόνο 85 θερμίδες και συμβάλει στην κάλυψη των καθημερινών διατροφικών αναγκών σας, αφού οι σπόροι του σουσαμιού προσφέρουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, αλλά και βιταμίνες Β1 και Β2 – αποτελεί κι ένα κατεξοχήν νηστίσιμο προϊόν.
Παραδοσιακά, η παρασκευή του κουλουριού ξεκινά από τις πρώτες πρωινές ώρες, ώστε να είναι έτοιμο με το χάραμα κι όλοι ξέρουμε τους μικροπωλητές ή κουλουρτζήδες – παλιά με ταβάδες ή καλάθια στο κεφάλι, σήμερα με τους πάγκους τους σε όλο το κέντρο – που μας περιμένουν με τα ζεστά σουσαμένια, τραγανά ή πιο μαλακά κουλούρια, για να ξεκινήσει όμορφα η μέρα μας.
Στο νούμερο 1 της Λαγκαδά, το «Kuluri Story» -δίπλα ακριβώς στο σταθμό Δημοκρατίας του Μετρό- γράφει τη δική του ιστορία του κουλουριού Θεσσαλονίκης καθημερινά, τηρώντας την ίδια, καθαρά παραδοσιακή συνταγή, σε διάφορες μορφές της. Φιλοσοφία του καταστήματος, είναι η ανάδειξη του κουλουριού, κατά κύριο λόγο, αλλά κι άλλων παραδοσιακών και χαρακτηριστικών της Θεσσαλονίκης προϊόντων, όπως η μπουγάτσα (κι ας κρατούν οι ρίζες της, από τις Σέρρες).
Ο ιδιοκτήτης του, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, αρτοποιός επί 38 συνεχόμενα έτη και τέως πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών, ξέρει την τέχνη καλά. Ως έμπειρος μάστορας, καταφέρνει να απογειώσει τη γεύση του κουλουριού του «Kuluri Story», καθημερινά κι εσείς μπορείτε να βρείτε τα πιο τραγανά, καλοψημένα και μοσχομυριστά κουλούρια!
Πέρα από το βασικό προϊόν του «Kuluri Story», όλες οι προτάσεις, είναι ιδανικές για πρωινό, ενώ ό,τι βγαίνει από τα χέρια των ανθρώπων του θα σας καλύψει για όλη την ημέρα, είτε έχετε προχωρήσει στο δεκατιανό, το brunch, το μεσημεριανό, ακόμη κι ένα βραδινό γεύμα.
Θα βρείτε μπουγάτσα με τυρί ή κιμά, κουλούρι σάντουιτς με ποιοτικά αλλαντικά, pretzel ζαμπόν, κρουασάν μπριζόλα, χωριάτικες πίτες και σαλάτες, για τα μεσημεριανά σας γεύματα.
Οι γλυκές προτάσεις του «Kuluri Story», ξεχωρίζουν: από τη μπουγάτσα με κρέμα, μέχρι την ταχινόπιτα με επικάλυψη σιρόπι μελιού, φτιαγμένη από ζύμη κουλουριού, την κερασόπιτα και τη μηλόπιτα, είδη που βγαίνουν ανάλογα και με την εποχικότητα των προϊόντων, θα σας φτιάξουν την ημέρα – και τη διάθεση! Για πιο υγιεινές επιλογές υπάρχει πάντα η χειροποίητη μπάρα δημητριακών με χαρούπι και χαρουπόμελο, που μπορείτε να συνοδέψετε είτε με καφέ, είτε με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι!
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι must ο υπέροχος αρωματικός καφές μάρκας «Kimbo» του καταστήματος, που θα σας δώσει την ενέργεια και τη γευστική απόλαυση, που χρειάζεστε μέσα στην ημέρα σας.
Espresso, espresso lungο για μεγαλύτερη ένταση, americano, macchiato, freddo επιλογές σε espresso και cappuccino και φυσικά οι… εγχώριες επιλογές του ελληνικού καφέ, του frappe και του nes, είναι καθημερινά στη διάθεσή σας, μαζί και με επιλογές σε σοκολάτα ή αφεψήματα, εάν δεν θέλετε καφεΐνη.
Το «Kuluri Story» υποδέχεται καθημερινά πολύ κόσμο, τόσο από την περιοχή, όσο κι από άλλα σημεία της πόλης, αλλά και πολλούς τουρίστες, που το βλέπουν ως ιδανικό σημείο στάσης στο ταξίδι τους κατά την είσοδο ή έξοδο από την πόλη. Μήπως θα είστε ένας από τους επόμενους επισκέπτες του;
Μπορείτε να απολαύσετε την παραγγελία σας επί τόπου, στα τραπεζάκια του καταστήματος, με take away ή στο χώρο σας με delivery και παρακάτω θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε, για ξέρετε πού και πότε!
Tip 1: Το «Kuluri Story» λειτουργεί Δευτέρα έως Σάββατο από τις 05.00 έως τις 20.00 και την Κυριακή έως τις 16.00.
Tip 2: Tα προϊόντα του «Kuluri Story», μπορείτε να τα παραγγείλετε και στο χώρο σας, μέσω e-food και Box.
Διεύθυνση: Λαγκαδά 1 | Σταθμός Μετρό: Δημοκρατίας
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 537946
Κάθε μπουκιά είναι ένας νέος προορισμός, κάθε πιάτο ένα ταξίδι, κάθε γουλιά μια νέα γευστική εμπειρία
Εξαιρετικές επιλογές για την επόμενη έξοδο μας για φαγητό, ποτό και διασκέδαση
Μεζέδες, ποτά, παρέες, όμορφη ατμόσφαιρα και απόλυτη διασκέδαση
Μία πόλη που υμνεί εδώ και χρόνια την γαστρονομία