- Newsroom
Υπό μία ενιαία διοίκηση αναμένεται να λειτουργούν σύντομα οι κρατικές αθλητικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης.
Του Ηλία Τάταλα
Όπως έγινε γνωστό, το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο, το Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο και το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας θα ενοποιηθούν σε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, ενώ αυτόνομο παραμένει το Καυτανζόγλειο, λόγω του ειδικού καθεστώτος και της σχέσης με το ίδρυμα "Καυτανζόγλου".
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα τεράστιο δίκτυο αθλητικών εγκαταστάσεων σε κεντρική, ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη και το οποίο πρέπει να λειτουργήσει ενιαία με στόχο να εξοικονομηθούν χρήματα και να αξιοποιηθεί στο έπακρο το δυναμικό των εργαζόμενων.
Με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις που κάνουν οι διοικούντες των εγκαταστάσεων, ο Άρης, που χρησιμοποιεί το Αλεξάνδρειο, δεν θα πρέπει να ανησυχεί, διότι η σύμβαση χρήσης του γηπέδου έγινε με τη γενική γραμματεία Αθλητισμού και όχι αποκλειστικά με τη διοίκηση του σταδίου.
Αυτή η ενοποίηση των εγκαταστάσεων σημαίνει, ότι θα υπάρχει ένα ενιαίο ταμείο για τη διαχείριση της επιχορήγησης της γενικής γραμματείας Αθλητισμού, χωρίς να αναμένεται αύξηση στα ποσά που δίνει σήμερα το κράτος για τη συντήρηση και τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάγονται στους τέσσερις φορείς.
Αντιθέτως, προβλέπεται ότι το συνολικό ποσό θα είναι μειωμένο, αλλά θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες αποπληρωμής προς ΔΕΗ, ΔΕΠΑ κτλ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Αλεξάνδρειο επιχορηγείται με 700.000 ευρώ και οι 500.000 αφορούν την ετήσια μισθοδοσία των εργαζόμενων, ενώ στο Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο η επιχορήγηση είναι 1,2 εκατομμύρια ευρώ και απαιτούνται τα διπλάσια για να καλυφθούν τα χρέη και να λειτουργούν σωστά τα κολυμβητήρια. Με αυτά τα δεδομένα δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο Αλεξάνδρειο ή η διακοπή παροχής φυσική αερίου στο Ποσειδώνιο και στο Εθνικό, που στάθηκε αιτία να κλείσουν τα κολυμβητήρια για δύο εβδομάδες τον περασμένο χειμώνα.
Μέχρι στιγμής, οι διοικήσεις των τεσσάρων φορέων δεν έχουν ενημερωθεί για τις διαδικασίες της ενοποίησης. Πιθανολογείται, ότι το εγχείρημα θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο και είναι βέβαιο ότι οι σημερινές διοικήσεις θα αντικατασταθούν από μία κεντρική διοίκηση, που πέρα από τη διαχείριση των επιχορηγήσεων θα αναλάβει την ευθύνη να δημιουργήσει νέα έσοδα για τις εγκαταστάσεις.
Βαρύ το κόστος της ενέργειας
Ένας από τους βασικούς λόγους της κοστοβόρας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, είναι ότι δεν καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους με εναλλακτικούς τρόπους. Η ηλιακή ενέργεια μέσω των φωτοβολταϊκών συστημάτων, η εκμετάλλευση του βρόχινου νερού και η έλλειψη ορθολογισμού στη λειτουργία, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Στο Αλεξάνδρειο, που ανακατασκευάστηκε το 2006 με κόστος 16,5 εκατομμυρίων ευρώ, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.
Επιπλέον, "η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην οποία οι προπονήσεις γίνονται στο γήπεδο των αγώνων. Αν η ομάδα μπάσκετ του Άρη έκανε προπόνηση σε ένα μικρότερο γήπεδο, θα εξοικονομούνταν πολλά χρήματα από τη ενέργεια που καταναλώνει ο Αλεξάνδρειο", θα πει ο Κώστας Χαριτωνίδης. Ανάλογα, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας λείπουν από τα κολυμβητήρια, που πληρώνουν τεράστια ποσά για τη θέρμανση των δεξαμενών.
ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ Τιμοκατάλογος για να μην κλείσουν
Με μία πεντασέλιδη επιστολή το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο (Ποσειδώνιο και Εθνικό) ανακοίνωσε στα σωματεία τον τιμοκατάλογο για τη χρήση των δεξαμενών, που θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου. Η διοίκηση ζητά μηνιαίως 100 ευρώ+ΦΠΑ από τα σωματεία, για να χρησιμοποιούν για μία ώρα την ημέρα μία διαδρομή της πισίνας. Το κόστος αυξάνεται για την ωριαία προπόνηση μίας ομάδας πόλο, ενώ τα σωματεία και η περιφερειακή επιτροπή κολύμβησης θα πρέπει να πληρώνουν για τη διεξαγωγή αγώνων.
Τα σωματεία αντέδρασαν με επιστολή προς τη γενική γραμματεία Αθλητισμού καταγγέλλοντας ως απαράδεκτο τον τιμοκατάλογο, με δεδομένη την οικονομική κρίση και εκτιμούν ότι το κόστος για κάθε ερασιτεχνικό σωματείο ξεπερνά τις 100 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Ο πρόεδρος του Ε.Ν.Κ. Σεραφείμ Αλεξίου τόνισε στη "Θ Sports", ότι το συνολικό αναμενόμενο έσοδο από τα σωματεία δεν ξεπερνά ετησίως τις 300.000 ευρώ, ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη δεν πληρώνουν τα σωματεία για τη χρήση των κολυμβητηρίων και ότι "αν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα, τα κολυμβητήρια θα κλείσουν, αφού η επιχορήγηση των 1,2 εκατομμυρίων από τη ΓΓΑ, δεν καλύπτει τα πάγια έξοδα".
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ Το "Παλέ" στο σκοτάδι
Από τις 26 Ιουλίου το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον είναι βυθισμένο στο σκοτάδι, λόγω χρέους, ύψους 500.000 ευρώ, προς τη ΔΕΗ. Τα χρήματα που έστειλε η γενική γραμματεία Αθλητισμού, κατασχέθηκαν από υπαλλήλους στους οποίους οφείλονται χρήματα και είχαν εκδοθεί υπέρ τους δικαστικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να μην καταβληθεί η δόση και η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα. "Οι επιχορηγήσεις μειώνονται, αλλά το κόστος για τη λειτουργία του γυμναστηρίου αυξάνεται, επειδή αυξάνονται οι τιμές στα πάντα γύρω μας. Στο Αλεξάνδρειο υπάρχει μία επιπλέον ιδιαιτερότητα, λόγω της σχέσης με τον Άρη, ενώ δεν υπάρχουν και εμπορικά έσοδα για το γυμναστήριο, όπως καταστήματα που θα φέρνουν έσοδα από ενοίκια. Στο εξωτερικό υπάρχει σχέδιο, όταν κατασκευάζεται μία μεγάλη αθλητική εγκατάσταση", εξήγησε στη "Θ Sports" o πρόεδρος του Αλεξανδρείου, Κώστας Χαριτωνίδης και πρόσθεσε, ότι εντός της εβδομάδος αναμένεται να λυθεί το ζήτημα με την ηλεκτροδότηση του σταδίου, με τους χειρισμούς που κάνει η γενική γραμματεία Αθλητισμού.
ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ Σαπίζει καινούργιο γυμναστήριο
Στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο της Μίκρας, που περιλαμβάνει 2 γυμναστήρια, το "σπίτι του χάντμπολ", το σπίτι της γυμναστικής, την αίθουσα της άρσης βαρών και το πρώτο αθλητικό ξενοδοχείο της Βορείου Ελλάδος, δεν παρατηρούνται τα οικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται σε Αλεξάνδρειο και κολυμβητήρια, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στο Περιφερειακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις Νεάπολης και Σταυρούπολης. Εκεί, παραμένει ορφανό τα τελευταία έξι χρόνια ένα γυμναστήριο 1.100 θέσεων που προοριζόταν κυρίως για την άρση βαρών, αλλά και τα υπόλοιπα δυναμικά αθλήματα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Σταυρούπολης έχουν καλέσει αρκετές φορές τις αντίστοιχες υπηρεσίες της ΓΓΑ για να παραλάβουν το έργο και να το εντάξουν στο ΠΕΑΚ, όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση. Έτσι, το γυμναστήριο που είναι έτοιμο από το 2005 παραμένει αφιλόξενο και σαπίζει από τις φυσιολογικές φθορές που προκαλεί ο χρόνος. Ο προϋπολογισμός του ήταν 2,5 εκατομμύρια ευρώ.