K. Σκρέκας: Έχουν μειωθεί οι τιμές μέχρι σήμερα σε 213 προϊόντα - Στόχος να ξεπεράσουν τα 500
Το Υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποιεί έλεγχο σε πολυεθνικές επιχειρήσεις για τα περιθώρια κέρδους τους
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
- Newsroom
Mείωση 4,3% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 29,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022 με το 2021.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
α. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 4,8% (με τον δείκτη της βιομηχανίας τροφίμων να αυξάνεται 5,5%) και
β. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 2,9% (με τον δείκτη της βιομηχανίας τροφίμων να αυξάνεται 19,9%).
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,9% τον Σεπτέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2023, έναντι μείωσης 2,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποιεί έλεγχο σε πολυεθνικές επιχειρήσεις για τα περιθώρια κέρδους τους
«Η Ελλάδα έχει αυστηρούς νόμους και πως η διαφορά τιμολόγησης ανά χώρα στις πολυεθνικές είναι ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα, γιατί πάντα βρίσκουν τρόπο να ξεγλιστράνε»
Οι δύο κρίσιμοι παράγοντες που θα κρίνουν τις αποφάσεις
Η Ελλάδα το 2010 είχε δανειστεί 52,8 δισ ευρώ. Το δάνειο αυτό έχει μειωθεί στα 31 δισ ευρώ λόγω των αποπληρωμών που έχουν γίνει