- Newsroom
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί άρχισε σήμερα επίσκεψη στην Κίνα για διαβουλεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του πριν από έναν τρίτο κύκλο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ που προβλέπεται να διεξαχθεί το Σάββατο, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου του δήλωσε ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα του Ιράν δείχνουν έλλειψη καλής θέλησης από την πλευρά της Ουάσινγκτον.
Κατά τη νέα συνάντηση ΗΠΑ-Ιράν στο Ομάν προβλέπεται κύκλος συνομιλιών για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ανάμεσα στον Αραγτσί και τον απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, τον Στιβ Γουίτκοφ.
Παράλληλα στην πρωτεύουσα του Ομάν Ιρανοί και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα αρχίσουν τεχνικές συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε τους φίλους μας στην Κίνα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και να τους συμβουλευτούμε», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών στην κρατική ιρανική τηλεόραση.
Η Κίνα είναι μία από τις χώρες που είχαν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία που είχε συναφθεί με το Ιράν το 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η οποία ωστόσο έπαψε να ισχύει μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτήν κατά την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο το 2018 και να επιβληθούν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν.
«Η Κίνα διαδραμάτισε σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο στο πυρηνικό ζήτημα στο παρελθόν και ο ίδιος ρόλος είναι σίγουρα απαραίτητος στο μέλλον», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.
Η συμφωνία του 2015 προέβλεπε την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα να τεθεί ένα πλαίσιο στο πυρηνικό του πρόγραμμα από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, το Ιράν σεβόταν τις δεσμεύσεις του ως την απόσυρση των ΗΠΑ το 2018 και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν και ένας από τους βασικούς αγοραστές του πετρελαίου του στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Περίπου το 92% του ιρανικού πετρελαίου προορίζεται για τον ασιατικό γίγαντα, συχνά με μεγάλες εκπτώσεις, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Το 2021 η Κίνα υπέγραψε με το Ιράν εκτεταμένη στρατηγική συμφωνία διάρκειας 25 ετών. Αυτή η μεγάλη σύμπραξη καλύπτει ποικίλους τομείς, όπως αυτοί της ενέργειας, της ασφάλειας, των υποδομών και των επικοινωνιών.
«Έλλειψη καλής θέλησης» από την πλευρά των ΗΠΑ οι νέες αμερικανικές κυρώσεις, σύμφωνα με την Τεχεράνη
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα του Ιράν δείχνουν «έλλειψη καλής θέλησης και σοβαρότητας» από την πλευρά της Ουάσινγκτον όσον αφορά τον διάλογο που διεξάγεται με την Τεχεράνη, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ισμαήλ Μπαγαΐ ενόψει του νέου κύκλου συνομιλιών.
Χθες, Τρίτη, η Ουάσινγκτον έβαλε στο στόχαστρο κυρώσεων Ιρανό μεγιστάνα υγραερίου, στο πλαίσιο της εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την άσκηση μέγιστης πίεσης στην Τεχεράνη και τον στόχο του να μηδενιστούν οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.
«Η συνεχιζόμενη επιβολή κυρώσεων κατά διαφόρων οικονομικών τομέων του Ιράν βρίσκεται σε σαφή αντίθεση με το αίτημα των ΗΠΑ για διάλογο και διαπραγμάτευση και δείχνει την έλλειψη καλής θέλησης και σοβαρότητας από τις ΗΠΑ σε αυτό το θέμα», σημείωσε ο Μπαγαΐ σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram.
Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε το αποτέλεσμα των συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ, οι οποίες βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ωστόσο ο Αραγτσί στα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, όπου είχε συνάντηση με τον Κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντινγκ Σουεσιάνγκ.
«Είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι και αν οι Αμερικανοί συνεχίσουν να παραμένουν σε έναν εποικοδομητικό δρόμο και να αποφεύγουν οποιεσδήποτε μη ρεαλιστικές, ακατόρθωτες απαιτήσεις, είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να συνάψουμε μια καλή συμφωνία στο τέλος», τόνισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών