ΗΠΑ: Θανατοποινίτης εκτελέστηκε στη Νότια Καρολίνα για πρώτη φορά μετά το 2011
Πρόκειται για την πρώτη από τις πέντε εκτελέσεις που προγραμματίστηκε να γίνουν μέσα σε μια εβδομάδα στις ΗΠΑ, σε πέντε διαφορετικές πολιτείες
Πρόκειται για την 23η εκτέλεση που έγινε φέτος στη χώρα
Άνδρας καταδικασμένος στην εσχάτη των ποινών για τον βιασμό και τον φόνο εννιάχρονης το 2007 εκτελέστηκε χθες, Τρίτη, στο Μιζούρι, ανακοίνωσε το βράδυ η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων της πολιτείας αυτής των κεντρικών ΗΠΑ.
Πρόκειται για την 23η εκτέλεση που έγινε φέτος στη χώρα. Σε σχεδόν όλες χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των ενέσεων με θανατηφόρες χημικές ουσίες, πλην τριών που έγιναν με την πολύ αμφιλεγόμενη μέθοδο της εισπνοής αζώτου στην Αλαμπάμα (νοτιοανατολικά) και μιας τέταρτης στο Μιζούρι.
Ο Κρίστοφερ Κόλινγκς, 49 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο το 2012 για τον βιασμό και τον φόνο της Ρόουαν Φορντ, 9 ετών, θετής κόρης φίλου του. Ομολόγησε πως την απήγαγε, τη βίασε και κατόπιν τη στραγγάλισε, όταν αντιλήφθηκε πως τον αναγνώρισε, σύμφωνα με τη δικογραφία σε βάρος του. Κατόπιν έκρυψε το πτώμα του παιδιού σε καταβόθρα, όπου εντοπίστηκε μερικές ημέρες αργότερα.
Οι συνήγοροι του Κρίστοφερ Κόλινγκς εξάντλησαν όλα τα νομικά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε αίτημα αναστολής της εκτέλεσης προχθές Δευτέρα. Και ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Μάικ Πάρσον απέρριψε την ίδια ημέρα την τελευταία έκκληση για επιείκεια.
Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί στις 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Οι αρχές σε άλλες έξι (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσιλβάνια, Τενεσί) εφαρμόζουν μορατόριουμ στις εκτελέσεις, κατόπιν αποφάσεων των κυβερνητών τους.
Πρόκειται για την πρώτη από τις πέντε εκτελέσεις που προγραμματίστηκε να γίνουν μέσα σε μια εβδομάδα στις ΗΠΑ, σε πέντε διαφορετικές πολιτείες
Με τις δύο τελευταίες εκτελέσεις θανατοποινιτών, αυξήθηκε σε 18 ο αριθμός που έχουν γίνει στις ΗΠΑ φέτος - Ο ΟΗΕ καταδικάζει την μέθοδο εκτέλεσης με εισπνοή αζώτου καθώς τη θεωρεί μορφή «βασανιστηρίου»
Θύελλα επικρίσεων από πλευράς οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τονίζουν ότι η εξέλιξη αποτελεί «τεράστια οπισθοδρόμηση» για τη νήσο
Η Μάργκαρερ Κάρπεντερ και η κλινική της κατηγορούνται για εγκληματική άμβλωση μέσω φαρμάκων