Συνελήφθησαν 3 μέλη της Χαμάς που εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ στον Λίβανο
Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, ωστόσο η Χεζμπολάχ του Λιβάνου αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη.
Η απόφαση της δικαστού Ίντιρα Ταλουάνι είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς δικαστικών αποφάσεων που αντιβαίνουν στην πρόθεση του Τραμπ να προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις κυρίως Λατινοαμερικάνων
- Newsroom
Ομοσπονδιακή δικαστής στη Βοστόνη εμπόδισε χθες Δευτέρα την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει το νομικό καθεστώς 532.000 μεταναστών από την Κούβα, την Αϊτή, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Κούβα.
Η απόφαση της δικαστού Ίντιρα Ταλουάνι είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς δικαστικών αποφάσεων που αντιβαίνουν στην πρόθεση του Τραμπ να προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις κυρίως Λατινοαμερικάνων.
Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι ακυρώνει ένα ειδικό πρόγραμμα που θεσπίστηκε το 2023 από την προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, το οποίο επέτρεπε σε μετανάστες από την Κούβα, την Αϊτή, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα να διαμείνουν στις ΗΠΑ για δύο χρόνια λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες τους.
Το καθεστώς αυτό επέτρεψε σε περίπου 532.000 μετανάστες να εισέλθουν στις ΗΠΑ.
Η δικαστής Ταλουάνι ζήτησε να ανασταλεί εκτάκτως η κατάργηση του προγράμματος αυτού. Παράλληλα εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ενήργησε με βάση μια λανθασμένη ερμηνεία του νόμου, καθώς η διαδικασία εσπευσμένης απέλασης εφαρμόζεται για όσους εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ, αλλά όχι σε όσους διαμένουν στη χώρα νόμιμα με βάση κυβερνητικά προγράμματα.
Αν η δικαστής δεν είχε αναστείλει την κατάργηση του προγράμματος, οι μετανάστες που αφορά θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ ως τις 24 Απριλίου, δηλαδή 30 ημέρες μετά την έκδοση του διατάγματος του Τραμπ.
Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, ωστόσο η Χεζμπολάχ του Λιβάνου αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη.
Απέκλεισε επίσης την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή και επί τόπου έσπευσαν πυροτεχνουργοί
Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά αυτή τη συμφωνία ως αποζημίωση για τη βοήθεια που παρείχε στην Ουκρανία ο προκάτοχός του, Τζο Μπάιντεν